Чарът на малките неща II

плакат на изложбата

Росен Рашев - Рошпака, Усмихнатият котарак

Георги Лечев, Навечерието на Коледа

изложба - миниатюра и малък формат

Анна Борисова, Владимир Киров, Георги Лечев, Лора Маринова, Николай Русев, Росен Рашев-Рошпакa, Стоян Божкилов

28 януари – 16 февруари 2016

            За втори път след тригодишна пауза Арт Галерия Ларго се връща към изключително успешния проект „Чарът на малките неща“. От 28-ми януаридо 16 февруари 2016 год. в галерията навлиза светът на миниатюрата. Седем съвременни майстори на малкия формат от различни поколения ще вземат участие в експозицията. От Варна са доайенът Георги Лечев, Лора Маринова и най-младата участничка в изложбата – Анна Борисова. От София изпраща творби Николай Русев. От различни кътчета на България са останалите участващи автори – от Сандански идва Стоян Божкилов, от Троян – Владимир Киров, а от Враца – Росен Рашев – Рошпака.  

            Малкият формат е приключение и предизвикателство. В размер на творбите колкото пощенска картичка невероятните ни художници успяват да вместят цели истории, любов, емоции и поезия. Невероятни портрети в миниатюра ще представят Лора Маринова и дъщеря й Анна Борисова. Владимир Киров отново е нарисувал галерия от човешки състояния и настроения в цикъла от миниатюри с женски образи, който ще видим. С пет деликатни и поетични пейзажа се представя уникалният варненски художник Георги Лечев. Типични за Божкилов са малките истории с много герои, които ни изпълват с топлина и усмивки. Николай Русев, който за първи път присъства в галерия Ларго, ще ни изненада с два различни подхода в работата си. Освен познатите на варненската публика фигурални композиции, ще видим и няколко абстрактни минималистични творби, вдъхновени от няколкомесечната му работа в Париж. За първи път в галерия Ларго ще видим и един от най-наложените не само в България, но и в Европа майстори на наивистичната живопис – Росен Рашев – Рошпака. Лъчезарният и усмихнат врачанин с намигване ни разказва своите характерни истории за луни и звезди, за слънца и летящи риби.

            Потопете се в магията на миниатюрата и чарът на малките неща с новата експозиция на Арт Галерия Ларго. Изложбата продължава до 16 февруари. Повече за художниците в секция "Автори" на сайта. 

                                                                                                                                  Нели Вълчева, галерист