Екслибрис Презареждане

плакат на изложбата

Димо Миланов, Богиня на морето

Марина Тераудс, Collector's cabinet

Димо Колибаров, ExLibris Konstantin

Руслан Агирба, Golden fish

Алперен Гюлду, ExLibris - Ezgi Akcam

Кирил Скачков, Masquerade

сборна изложба – графика

14 януари – 11 февруари 2015 г.

Участници: Васил Ангелов, Веселин Дамянов - Вес, Виолета Апостолова, Галина Павлова, Димо Колибаров, Димо Миланов, Елеонора Атанасова, Мая Чолакова, Светлана Костова, Стефани Костадинова, Христо Керин, Христо Найденов, Христо Цацинов,  Юлиан Йорданов - България и

Алперен Гюлду (Турция), Анна Тихонова (Беларус), Аусра Капските (Литва), Виктор Гузенюк (Русия), Гюнтер Хюбер (Чешка Република), Жулиета Вирджиния Варман (Аржентина), Иржи Нювирт (Чешка Република), Йошинари Суехиро (Япония), Кирил Скачков (Украйна), Леа Ливни (Израел), Луиджи Казалино (Италия), Мариана Мирошниченко (Украйна), Марина Тераудс (САЩ), Марлене Нойман (Германия), Наталия Чернецова (Латвия), Руслан Агирба (Украйна), Франциско Кинтанар (Мексико), Юрий Молибоженко (Русия).

            В първата за новата 2015 година изложба Арт Галерия Ларго ще представи на вниманието на ценителите една прекрасна колекция графики от художници от цял свят. Всички те са участници в организирания от галерията през 2014 година Международен Екслибрис Конкурс Варна. В неговото първо издание постъпиха за участие 523 творби от 218 участника от 36 държави. Високото ниво на участващите автори, изключително силната селекция от творби, както и широкия отзвук сред публиката бяха повод изложбата да бъде превърната в пътуваща.През 2014 и 2015 година тя ще бъде показана в шест български града.А докато изложбата пътува из България, варненската публика ще има възможността да види непоказвани творби, участвали в конкурса. Изключителни екслибриси, неуспели да влязат в селекцията на журито или отпаднали поради пристигането им след крайния срок, трябва да имат възможността да достигнат до зрителите. Така се роди идеята за „Презареждането” на изложбата с екслибриси за втори път в галерия Ларго. За участие в нея със свои графики бяха специално поканени 11 от най-изявените български графици, както и трима от членовете на журито. Така лятната емоция от чудесната изложба-конкурс ще бъде презаредена отново за един месец в галерия Ларго.

            От ателиетата на Националната Художествена Академия свои творби изпраща доц. Димо Колибаров. Любим автор на японски и холандски колекционери, бургазлията ще покаже няколко офорта от серията „Константин”, посветена на сина му. От секция „Графика” на Факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет свои творби изпращат трима всепризнати майстори на екслибриса – проф. Христо Цацинов, доц. Христо Керин и Христо Найденов. Със свои нови творби ще ни очароват две художнички от София, известни с особено фина изящност на рисунъка – Мая Чолакова (преподавател по графика в Софийския университет) и Галина Павлова. Свои нови графики за Варна изпраща преподавателят по изобразително изкуство в сливенското училище „Христо Ботев” Веселин Дамянов – Вес.

            Неслучайно подчертаваме преподавателската кариера на тези брилянтни български художници. Благодарение на тяхната работа с младите ученици и студенти, благодарение на техния ярък пример като реализирани художници с международни награди от над 20 различни графични форуми по цял свят, в България в момента се изгражда едно силно, талантливо, мотивирано и вдъхновено поколение художници, работещи в областта на графиката. Тези бъдещи звезди на българското изкуство са едно обнадеждаващо явление, една силно заредена с идеи и желание за изява група творци. Много от тях вече също са носители на награди и грамоти от български и международни форуми. Тази нова вълна артисти беше участник и във варненския международен конкурс, където те завоюваха две награди и грамоти. Част от тях получиха специална покана от галерия Ларго да участват в изложбата „Екслибрис Презареждане”. Това са носителят на голямата награда на Международен Екслибрис Конкурс Варна Васил Ангелов, носителката на поощрителна грамота Светлана Костова, спечелилата второ място в гласуването на публиката художничка от Казанлък Елеонора Атанасова, както и Стефани Костадинова, спечелила с въображението си симпатиите на галерия Ларго. От некласираните за изложбата автори галерия Ларго ще покаже творбите на младата авторка от Монтана Виолета Апостолова. Всички те са на възраст под 30 години, нови надежди, завършили графика в гореизброените български университети. Чрез екслибрис изложбите галерия Ларго ще даде своя принос за развитието и представянето на младите автори така, както винаги го е правила досега в шестте години от своето съществуване.

            За пълното удоволствие от преживяването в селекцията ще бъдат включени непоказани в конкурсната изложба творби на украинците Мариана Мирошниченко, Кирил Скачков и Руслан Агирба, на латвийката Наталия Чернецова и литовката Аусра Капските, на Юрий Молибоженко и Виктор Гузенюк от Русия, Луиджи Казалино от Италия, Йошинари Суехиро от Япония, Гюнтер Хюберт от Чешка република, Марина Тераудс от САЩ, Франциско Кинтанар от Мексико и младия Алперен Гюлду от Турция. Творбите на няколко изключително стойностни автори не успяха да пристигнат навреме за селекцията. Благодарение на изложбата „Екслибрис Презареждане” публиката ще може да оцени качествата на Иржи Нойвирт от Чешката Република, чиито творби са заредени с тънък хумор и ирония. От далечна Аржентина пристигат графиките на Жулиета Вирджиния Варман. С три офорта ще се представи Марлене Нойман от Германия, която присъства в графичните колекции на най-престижните немски галерии. С особено удоволствие в тази експозиция ще покажем творбите на Леа Ливни от Израел, която тази година ще навърши 80 години, но това не я спира да твори с по детски чиста и невинна изразност, а творбите й да излъчват мъдрост и  доброта.

            В „Екслибрис Презареждане” свои творби ще покажат артистичния директор на първото издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна, един от най-награждаваните съвременни български художници Юлиан Йорданов, както и двама от членовете на журито – Анна Тихонова от Минск и варненецът Димо Миланов. Екслибрисите на беларуската художничка се отличават с интересен микс от техники, които използва. Характерни за нея са изключителната елегантност и финес на рисунъка и поетичните теми, които разработва. Димо Миланов ще се представи в изложбата с четири нови екслибриса, създадени през 2014 година за български, холандски, китайски и руски колекционери. Какво по-прекрасна констатация за финал от този факт – българският талант е посланик на красотата по целия свят!

            Очакваме ви на откриването на 14 януари, сряда, от 18.30 часа. Изложбата продължава до 11 февруари 2015 г.. Повече снимки можете да видите на www.largogallery.comи на сайта на Международен Екслибрис Конкурс Варна на www.exlibris-competition-varna.org.

                                                                                                                                                                                            

                                                                                                                        Нели Вълчева, галерист