Tempo Imperfetto

Фабио Калвети, плакат на изложбата

Фабио Калвети, Нещо, за което да мечтая

Фабио Калвети, Дните

Фабио Калвети, Италия

самостоятелна изложба - живопис

17 май – 06 юни 2017 г.

            На 17 май, сряда, от 18:30 часа Арт Галерия Ларго ще представи самостоятелна изложба – живопис на известния италиански художник Фабио Калвети. След 130 самостоятелни изложби в най-престижните галерии в Токио, Рим, Милано, Венеция, Флоренция, Париж, Ню Йорк, Женева, Амстердам, Мелбърн, родния Черталдо и още над 50 града по целия свят, Калвети за първи път ще представи творчеството си в България. Заглавиетона експозицията е „Tempo Imperfetto“ или „Несъвършенството на времето“, както е назован и новия цикъл картини на автора, създаден специално за двете му изложби в България – в галерия „Сезони“ в София и в галерия „Ларго“ във Варна. В колекцията от десет творби, които Калвети е подготвил специално за варненската публика, ще открием основните теми, вълнуващи твореца през последните години – за самотата и отчуждението, за празнотата и отекването й в човешката душа.

            За художника и за предстоящите му изяви в България известният френски изкуствовед, главен редактор на списанието Univers des Arts и изследоварел на творчеството на Калвети Тибо Жосе, пише:

„Вълнуващо е да наблюдаваш художника Фабио Калвети, докато работи. Тосканец по рождение и по сърце, завършил Академията за изящни изкуства във Флоренция, той е също и голям пътешественик, чиято кариера започва в Съединените щати и черпи вдъхновение от най-големите западни и азиатски метрополиси. Градът е централна тема в неговата работа: малко са творците, успели да предадат по-добре съкровените емоции на градските хора в миналото и днес. В творчеството му се разпознава визия за приемственост на човешкото присъствие в сърцето на града, където средновековните италиански кули се примесват с небостъргачите на Новия свят.

Той е и художник с дълбок усет за предизвикателствата в своята професия, като се започне от взискателността, наложена от специфичната продукция, адаптирана към особеностите на изложбените пространства: Фабио Калвети никога не създава две идентични серии. Той непрестанно премисля и рекомпозира своя свят, като същевременно остава верен на своя стил и на любимите си изразни средства. Резултатът е творчество с непоклатима последователност, което винаги успява да избяга от сянката на повторението, дори то да се продава лесно. Едно от силните му качества е умелото съчетаване на традиционни художествени техники и смесени елементи, което му позволява да организира с погледа на филмов режисьор диалога между чистото повествование (диегеза) и това, което е извън него, давайки живот на творбата в действителността и интегрирайки действителността във фикцията.

Водена от тези принципи, последната серия от творби на Фабио Калвети, създадена във връзка с изложбата му в България, поразява с пронизващото я чувство за отсъствие, както течението кара празна стая да потръпва. Отпътуването, отдалечаването, раздялата са невидимите структуриращи елементи на тези нови творби с непосредствено, но благородно сдържано въздействие.“

За художника:

Фабио Калветие роден през 1956 г. в Черталдо, близо до Флоренция. През 1978 г. завършва Академиятаза изящни изкуства във Флоренция, където учи при Фернандо Фарули, който включва Калвети заедно с още няколко избрани свои студенти в извън академични занимания по рисуване и живопис,  които им осигуряват контакт с различни социални реалности. През 80-те години художникът навлизав етап на експериментиране с техники, материали и повърхности, който продължава почти десет години. Той изоставяработата смасловърхуплатно, елиминира цвета и се посвещава на рисунката, особено с графит, като се връща повторно към работата с масло и акрил, за да усъвършенства сложната техника, която най-добре отговаря на неговите нужди. Неговите теми са неизменно човешки, с фокус върху вътрешния анализ и трудностите в комуникацията, създадени от все по-бързите социални трансформации. През този период се оформят и неговите основни художествени модели, повлияни от концепцията на Едуард Хопър за изолацията и самотата на съвременния човек и проницателното „мълчание“ на Марио Сирони. Новите творби на Калвети са незабавно оценени и той започна период на участие в групови изложби.

През 1987 г. в SIAC във Флоренция критикът Томазо Палошаго включва в "Зелена вълна" - селекция от млади италиански художници. През 90-те години на миналия век следватпървите самостоятелни изложби на художника, особено извън Италия - в Европа, Япония и САЩ. Тогава започватдългосрочните отношения на Калвети с галерия Shiraishiв Токио и галерия Schortgenв Люксембург. Участва в арт изложения в Женева, Амстердам, Страсбург, Гент, Хага и Кортрийк. В резултат на натрупания опитв международните му изяви, неговата работа започва да намира публика в Италия, което води до големи самостоятелни изложби в Черталдо(Palazzo Pretorio) и Генуа (галерия Guidi) през 1997 г., Ерколано (Villa Campolieto, 1999) и Неапол (Casina Pompeiana, 2000) , Дебютът му в Милано е в галерияArtesanterasmo през 2003 г, където се представя отново през 2006 и 2008г..

Междувременно Фабио Калвети продължава да показва своята работа в международни изложения и да представя свои самостоятелни изложби в чужбина, като тези в Париж в края на 2006 г. и Сарасота, Флорида през 2006 и 2008 година.Работата на Калвети фокусира интензивен галериен интерес, в резултат на което той реализира престижни самостоятелниизложби в Градския художествен музей в Куанджу (Южна Корея), Шинджуку Парк Тауър в Токио, Галерия Медичи в Сарасота (Флорида, САЩ), Галерия Saint-Hubertв Лион, Националния музей (Palazzo Venezia) в Рим, Галерия Tournemine в Париж, Националната библиотека Марчиана във Венеция и много други места.

Нели Вълчева, галерист