Фрагменти от Рая

плакат на изложбата

Цветан Лазаров, Композиция с круши

самостоятелна изложба- живопис на Цветан Лазаров

06 – 26 ноември 2019

Откриване – сряда, 06 ноември 2019 г., 18:30 часа 

В сряда, 06 ноември 2019 г., от 18.30 часа Арт Галерия “Ларго” ще представи Цветан Лазаров с изложба – живопис, озаглавена „Фрагменти от Рая“. Това е четвъртата самостоятелна изява на софийския художник във варненската галерия. Авторът е един от наградените с приза "Художник на десетилетието 2008 - 2018 на Галерия Ларго“. В настоящата изложба публиката ще види само живопис на иначе добре познатия и с каменните и бронзовите си пластики автор.

Настоящата експозиция е като разказ с продължение. Буквално преди седмица приключи изложбата на Цветан в София със заглавие „Ребро Адамово“. Част от творбите от нея, заедно с нови, специално рисувани за Варна, оформят новата изложба, чието заглавие е вдъхновено от доразвиване на темите, засегнати в предишната му солова изява – първообраза и продължението, еднаквостта и различието, единението и разделението, фрагментирането и съединяването, безкрайното преливане на световете.

В Битието се казва: „И създаде Господ Бог човека от земна пръст и вдъхна в лицето му дихание за живот...И създаде Господ Бог от реброто, взето от човека, жена и я заведе при човека ...и ще се прилепи към жена си; и ще бъдат двамата една плът.“

Така започва и цикълът картини, които Цветан развива вече в две изложби – творби, посветени на разсъжденията и търсенията на автора по темата за разделянето и сливането. Според художника, за да стигнем до същината на нещата, ние често разделяме, фрагментираме, разпадаме обекта на нашите търсения на съставните му части. Стигайки до същността, до началото на началата, до съвършено малките частици, от които е изграден светът ни, творецът изпада в съзерцание. Но понеже освен творец, той е и човек, човешкият стремеж към градивност и съзидателност надделява. И започва обратния процес – на събиране, подреждане на фрагментираното, на сливане на парчетата в едно цяло, на преливане на една форма в друга. Защото според Цветан, за да стане едно нещо истинско, то първо трябва да се раздели, фрагментира и после да се събере отново. Според него реалният свят пулсира, трепти, непрекъснато разделя нещата на техните половинки, за да може после отново да ги съедини, да намерят те своята нова цялост и съвършенство.

Така Бог създаде човек, а после от него отдели фрагмент-парче-частичка-ребро Адамово. И от това цяло и този фрагмент направи Бог мъжа и жената, за да бъдат две допълващи се половини, две преливащи една в друга части на една и съща плът, на едно цяло. И това цяло е един човек, който е вечен, витален, завършен.

В изложбата „Фрагменти от Рая“ на Цветан Лазаров ще се насладим на философските екзистенциални търсения на твореца в поредица от творби, изпълнени с неземни, безплътни женски образи, с витални, експресивни натюрморти и с насечени, структурирани пейзажи. Очакваме ви на откриването на 06 ноември 2019 от 18:30 часа в Арт Галерия Ларго, Варна, ул. Хан Крум 8. 

Повече за автора вижте в секция "Автори" на сайта.

                                                                                               Нели Вълчева, галерист