Хармония и светлина

плакат на изложбата

Владимир Киров, Размисъл

Владимир Киров, Спомени

Николай Добрев, Балчик I

Николай Добрев, Ципура

Владимир Киров, Колело на суетата

Владимир Киров, Николай Добрев

изложба – живопис и малка пластика

0април – 23 април 2014 г.

            От 04 април 2014 год. в осемдесет и деветата поред изложба арт галерия “Ларго” ще представи за втори път във Варна двама ловешки художници - Владимир Киров и  Николай Добрев. Изложбата носи знаковото заглавие „Хармония и светлина”. Освен с брилянтните си миниатюри, Владимир Киров ще се представи с изящни пластики, които са съчетание на бронза с дървото и маслената живопис и най-точния израз, който ги описва са „изпълнени с хармония”. Картините на Николай Добрев от своя страна, уловили най-нежните и чисти нюанси на бялото и синьото от българските и гръцките крайбрежия, предвкусват лятната свежест и наслада и най-кратко ще ги опишем с израза „изпълнени със светлина”. Двама ловешки художници, свързани не само от професията, но и от приятелството, донасят в морския град своята силна любов – тази на Николай към морето и тази на Владимир – към жената. И двамата художници са наблегнали в творбите си точно на своите любими теми, изпълвайки галерията със слънчева светлина и изящна хармония. 

            Владимир Киров е познат на ценителите в морската столица основно със своите миниатюри, които вече украсяват десетки варненски домове. В настоящата изложба носителят на Голямата награда на биеналето на миниатюрата в Русе (2011) ще изненада взискателната публика с нещо съвсем ново - шест изключително оригинални пластики, съчетание на бронз и дърво. В изваяните от метала пластични произведения са инкрустирани като малки бижута миниатюри върху дърво, които са скътали красиви, нетленни женски образи, уловени в различни състояния на духа. Хармония и изящество са думите, описващи най-точно тези творби. Нежните, филигранни бронзови пластики обхващат любовно, трепетно и крепко миниатюрите, уловили в себе си крехки, безплътни женски образи. От тях струи изтънчена фриволност - в „Колело на суетата”, тъга и очакване в „Часът на надеждата”, крехка уязвимост във „Везни за страдание и болка”, чувственост и безтегловност в „Стълбата”. Естет и изключителен рисувач, Владимир Киров е един от най-поетичните съвременни български художници. Женските образи, нарисувани в неговите миниатюри и пластики, могат да се сравнят по красота и въздействие с тези, обрисувани чрез поезията на Дамян Дамянов. Влиянието на френските художници от началото на миналия век, което се усеща в художествения изказ и в тематиката, само обогатява още повече творбите му - привкус на шармантност като при Тулуз-Лотрек, чувственост като при Жул Паскин, но пречупени през изключителната изтънченост и фин рисунък на ловчанлията. А хармонията, която струи от всяка творба,  може да бъде сравнена само с изящната клавирна виртуозност на пиеса на Дебюси. В творбите си Владимир пресъздава мислите и настроенията на своите героини с лиричност и деликатност, присъщи само на един истински искрен и чувствителен артист.

            И от фините, минорни, с приглушена тоналност творби на Владимир Киров, се обръщаме към картините на Николай Добрев и…. „нека бъде Светлина”, като че ли зоват те. Толкова много лято, море, мирис на водорасли и русалки, толкова много слънце и плясък на вълни, не могат да се видят дори в творбите на художници, родени край морския бряг. Тайната се крие в безграничната любов на ловчанлията към морето и към малките, китни, сгушени в заливчета, закътани край скалите по брега селца и градчета на нашето, родно Черно море. Созопол, Балчик, Китен, Шабла, Тюленово… мечтание и спомени за летен зной, парещ пясък между пръстите, лек вечерен бриз, понесъл аромат на флирт и шеметна любов, лазурна, безкрайна синева и мамещ път към нещо непознато… А като специална изненада за варненци, Николай е донесъл със себе си за тази изложба и екзотиката на гръцкото крайбрежие – спомен от неговите странствания в южната ни съседка през миналото лято. Пейзажи от Кавала, Тасос, Керамоти, изпълнени със слънце и нега, с горещи бели камъни, с лазаурно, чак до болка синьо море и небеса, ухаещи на узо и ципура и мамещи със звуци на сиртаки. Трябва да си наистина голям майстор на четката, за да можеш само с пестеливостта на синьо-бялата палитра да предизвикаш толкова жива и плътна образност, толкова емоционално обагрена живопис, че магията на творбите ти да може да проникне през стерилното интелектуално възприемане, да помете емоционалното наслаждение и да достигне до най-първичните, съкровени  пластове на човешката душевност, помагащи ни да възприемем изкуството така, като че ли то е било създадено само и единствено за нас самите. Като че ли това изкуство е един материализиран наш сън, една неизживяна фантазия, една мечта от светлина.

             Не пропускайте тази изложба – двама приятели, двама ловешки мечтатели, двама поети с четката и боите, които ще ни разкажат своята приказка за Хармонията и Светлината. 

            Повече за художниците можете да видите в секция "Автори" на сайта. Картини от миналогодишната изложба на Владимир Киров можете да видите в секция "Изложби". Картини на Николай Добрев от участието му в изложби на Арт Галерия Ларго можете да видите в неговия профил в секция "Автори". 

                                                                                                                             Нели Вълчева, галерист