Закуска във Варна

Николай Добрев, плакат на изложбата

Николай Добрев, Натюрморт с остров

Николай Добрев, Стол с коте

самостоятелна изложба – живопис на Николай Добрев

10 – 30 март 2016 г.

От 10 март 2016 год. арт галерия “Ларго” ще представи за втори път ловешкия художник Николай Добрев. Изложбата, наречена от автора „Закуска във Варна“, представя в две дузини творби любовта му към морето, чайките, пясъка, морската шир, соления въздух и още, и още.... Открай време ловчанлията има непреодолима тръпка към морето. Известен е с вълнуващите си интерпретации на любимите му малки крайбрежни градчета и селца – Созопол, Балчик, Тюленово, Шабла, Черноморец. Картините му са уловили най-нежните и най-чисти нюанси на бялото, синьото, зеленото, тюркоазеното на любимото му Черно море. Предвкусват лятната свежест и наслада, намигат ни с гларуси и котета, облизващи се край „закуската във Варна“, наредена на малка масичка на морския бряг. Изпълнени със светлина, мирис на водорасли и шум на прибоя, картините на Николай още в началото на пролетта ще ни накарат да закопнеем за идващото лято.

Трябва да си наистина голям майстор на четката, за да можеш само с пестеливостта на синьо-бялата палитра да предизвикаш толкова жива и плътна образност, толкова емоционално обагрена живопис, че магията на творбите ти да може да проникне през стерилното интелектуално възприемане, да помете емоционалното наслаждение и да достигне до най-първичните, съкровени пластове на човешката душевност, помагащи ни да възприемем изкуството така, като че ли то е било създадено само и единствено за нас самите. Като че ли това изкуство е един материализиран наш сън, една неизживяна фантазия, една мечта от светлина и свобода.

Не пропускайте второто представяне на Николай Добрев в галерия Ларго. Изложбата продължава до 30 март.

За художника:

Николай Добрев - Динковски е роден на 23 септември 1948 г. в София. Завършва „Живопис” във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий” през 1974 г.. Има над 20 самостоятелни изложби в много градове в страната – София, Пловдив, Варна, Ловеч, Плевен и др. Николай Добрев е лауреат на награди от Международното биенале на хумора и сатирата в Габрово (1999 г.), от Националната изложба на художниците-педагози във Велико Търново (2004 г.), от Националното биенале на малките форми в Плевен (2006) и други. Добрев е сред доайените на групата на художниците в родния си Ловеч, член на СБХ от 1982 г. Негови творби са в колекциите на Националната Художествена Галерия и ГХГ в Плевен, Балчик, Благоевград, Ловеч, Малко Търново, както и частни колекции у нас и в Италия, Франция, Испания, Холандия, Швеция, Япония, САЩ, Канада, Русия, Чехия и др.. Живее и твори в Ловеч.

Нели Вълчева, галерист