Попътни вълшебства

плакат на изложбата

Милен Маринов, Лов на пеперуди

Валентина Чернева, Мисля за теб

Милен Маринов, Flagman

изложба - живопис на ВАЛЕНТИНА ЧЕРНЕВА и МИЛЕН МАРИНОВ

28 март – 17 април 2019

Откриване – четвъртък, 28 март 2019 г., 18.30 часа 

На 28 март 2019 г. от 18:30 ч. в Арт Галерия Ларго ще се открие изложба- живопис на художниците Валентина Чернева и Милен Маринов. Галерия Ларго вече 10 години представя в различни свои проекти артистичното варненско семейство. Това е третото участие на Валентина в експозиция в галерията. Милен има почти дузина участия в „Ларго“, като последната му самостоятелна изложба е именно при нас през 2009-та. Съвсем наскоро, през месец януари 2019-та за първи път в „Ларго“ беше представена и тяхната дъщеря Деница, чиито творби участваха в традиционната изложба-конкурс на учениците от НУИ „Добри Христов“, Варна.

В настоящата експозиция участват приказни сюрреалистични творби, събрали целия заряд и магия от вътрешното детско Аз на авторите. Обединени в заглавието на изложбата "Попътни вълшебства", картините ни разказват истории за мореплаватели, многолики венециански маски и чисти сини небеса, в които се реят бели пухкави овчици-облачета, пренасящи ни в един свят на фантазии и мечти.

“Ако се спрем за миг, огледаме се наоколо и видим всичко, което ни заобикаля, света, в който живеем - това, което съм изобразил в творбите си, ще ни се стори съвсем обикновено и нормално.”- споделя Милен. В платната си той е илюстрирал света, пречупен през неговата призма - през призмата на творец, през тази на мечтател, пътешественик и авантюрист..., но и през призмата на мъжкото си Аз. Още при предишната му изложба в галерия Ларго - „Карнавал“, варненецът наред с пейзажите и портретите, беше донесъл серия творби, посветени на злободневната тогава тематика, свързана с политиката и европейското ни членство. Днес, 10 години по-късно, Милен отново не изневерява на навика си да обрисува и критикува чрез картини злободневните теми на деня. Предизвикан от наболялата в последно време тема за сексуалната идентичност, той провокира зрителите със серия от миниатюри, закачливо-еротични и естетски-предизвикателни.

В творбите на Валентина пък откриваме темите за новото начало, за настъпването на пролетта и за нежната природа на деликатното цвете на човечеството - жената. Плет от рози, преплетени в корона от цветове, завършващи с тънки и крехки стебла, извити във формата на телата на Три Грации ще открием в творбата „Усещане за жена”. Чрез нея авторката ни разказва за Жената - красива, нежна и уязвима. Но не е пропуснала и да намекне чрез острите трънчета на розите за двойнствената природа на нежния пол - рязка, категорична и властна. Жената- Любовница. Жената- Майка. Жената- Лидер. А в задния план на творбата виждаме една пустош и самота- символ на това, което е мъжът без жената- безплодна, празна, суха и безкрайна пустиня.

Но ако оставим на заден план по-провокативните и философски творби на двамата художници, в голяма част от картините зрителите ще се потопят в един приказен, фантазен, по детски чист свят. Свят, пълен с феи, рицари, влюбени, танцуващи по водата и герои, като че ли оживели от някоя приказка. Ако от време на време го поглеждаме с очите на дете, няма да забравим, че светът всъщност е едно хубаво място. В това може би искат да ни убедят двамата талантливи варненски творци.

Елате на откриването на 28 март 2019, четвъртък, от 18:30 часа в Арт Галерия Ларго във Варна, ул. Хан Крум №8, за да се насладим заедно на приказните варненски художници. Изложбата продължава до 17 април.             

                                                                                                                     Нели Вълчева, галерист