Серендипити

Николай Няголов, плакат на изложбата

самостоятелна изложба – живопис на Николай Няголов

30 септември – 19 октомври 2016 г.,

Откриване – петък, 30 септември 2016 г., 18.30 часа   

           В петък, 30 септември 2016 г., от 18.30 ч. Арт Галерия “Ларго” открива новия си изложбен сезон със сто и тридесета поред изложба. За нея специално поканен е пловдивският художник Николай Няголов. Това е второто гостуване на автора във Варна след самостоятелната му изява в „Ларго“ през 2011-та година. Експозицията си авторът е нарекъл с екзотичната и малко позната дума „СЕРЕНДИПИТИ“, която идва от стара персийска приказка за принцовете на Серендип (днешна Шри Ланка). В превод от английски „серендипити“ означава „случайно откриване на интересни или ценни неща или още по-общо казано – щастлива случайност.

            Така, както джобовете на малчугана, отрасъл край морето, са пълни със случайно открити „безценни съкровища“ - мидички, изсъхнали рачешки щипки и ситен пясък, така и картините на Няголов са пълни със „случайно“ открити, интересни и ценни символи – чаша вино, парченце луна и парченце лимон, притихнала лодка или сгушена на брега рибарска хижа. Невероятен майстор на абстрактния пейзаж, известен и ценен сред познавачите и със своите натюрморти, Няголов излива върху платното своите „случайно“ открити, но ценни находки със страстта и въображението на дете - откривател.

За своето творчество Няголов казва: „Мисля, че ако нещата по-често се поднасят като игра, но красива и честна игра, животът и въобще светът ще е по-хубав и по-искрен. Това се отнася най-вече за изкуството, но важи и за другите сфери. Една картина трябва да носи естетическа наслада, собствена светлина и излъчване, а не да е пряко отражение на съществуващото. Изкуството е духовно, нематериално изживяване и е длъжно да остане такова. Затова го обичам.

Очакваме Ви на откриването в петък, 30 септември 2016 г. от 18.30 часа в арт галерия Ларго на ул. Хан Крум №8. Изложбата продължава до 19 октомври. Повече за художника в неговия профил в секция "Автори" на сайта.

                                                                                 

Нели Вълчева, галерист