Десет години Арт Галерия Ларго. В десятката

плакат на изложбата

сборна изложба–живопис и скулптура

Александър Димитров, Ангел Герджиков, Валери Ценов, Венцислав Марков, Владимир Киров, Димитър Войнов – син, Лора Маринова, Николай Ангелов – Гари, Цветан Лазаров, Юлиан Йорданов

28 ноември 2018– 14 януари 2019

На 27-ми ноември 2018 год. Арт Галерия Ларго ще отпразнува своята първа кръгла годишнина – десет години от създаването си. За тези десет години варненското артистично пространство може да се похвали със сериозни постижения. Организирахме 159 изложби в галерията, 20 изложби в други пространства като Национален дворец на културата в първия Салон на галериите (2015), Фестивален комплекс Варна (2009), галериите „Аспект” - Пловдив, „Видима” - Севлиево, „Сезони” – София, Театър „Българска Армия” – София (2009). Гостувахме с експозиции в галериите на варненските читалища в кварталите „Аспарухово” и „Владислав Варненчик”, в изложбените зали на националните училища по изкуствата в София, Варна и Казанлък и на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Организирахме благотворителни изложби и събития в полза на НУИ „Добри Христов” (2009), Фондация „Морски съдби” (2010), „Карин Дом” (2014). Бяхме участници и партньори в значими фестивали, провеждащи се във Варна – Contempo (2010, 2016), Август в изкуството (2010), Футуро (2015). Арт Галерия Ларго отбеляза със специални събития – музикални концерти, игри, боди арт шоу „Нощта на музеите и галериите” през 2013, 2014, 2016, 2017 и 2018 година. През тези години организирахме девет изложби-конкурс на учениците от НУИ „Добри Христов” – Варна, в които ежегодно осигурявахме сцена за изява на младите художници и награждавахме най-добре представилите се от тях. През 2015 година Арт Галерия Ларго организира и реализира проекта „Споделени пространства”, представящ симбиозата в изкуствата чрез едновременното провеждане на изложба и концерт класическа музика на двама приятели - творци. С огромна гордост и удовлетворение отбелязваме, че през 2018-та година проведохме третото издание на един от най-успешните проекти на галерия Ларго – Международен Екслибрис Конкурс Варна. От годината на неговото създаване през 2014-та досега в конкурса са участвали над 600 майстори на графиката от цял свят. Благодарение на упорития труд на екипа на галерия Ларго не само варненци имаха възможност да се докоснат до най-добрите образци на съвременната графика в света, но и ученици, студенти, граждани на още шест града в България. Всяко издание на конкурса се показва в пътуваща изложба, а тазгодишното беше представено и по време на XXXVII-я конгрес на Международната федерация на дружествата на колекционерите на екслибрис FISAE в Прага.

За десетте години от създаването си Арт Галерия Ларго е представила над 6000 произведения на изкуството, като  5533 от тях са показвани в самостоятелни или сборни изложби. В интернет страницата на галерията за десет години са репродуцирани над 3800 творби, а Фейсбук страницата ни представя събитията в галерията и художниците, с които работим пред над 4700 последователи. В YouTube канала на галерията могат да бъдат видяни близо 50 видеоматериала от откриванията на изложбите ни. За десет години над 260 художници от цял свят са били представяни в сборни експозиции, а в изложбите на екслибрис конкурса са представени още над 300 творци. 64 автора от тях са имали самостоятелни изложби в галерия Ларго.

Зад това внушително портфолио стои сериозния труд, ангажираност и вдъхновение на екипа на галерия Ларго. Но заслуга за нашия успех имат най-вече авторите, които ни се довериха, подадоха ни ръка още в първите години на нашето създаване и са с нас и до днес. Ето защо десетия ни рожден ден ще отбележим със специална изложба на десет особено важни и значими за галерията български художници – Александър Димитров, Ангел Герджиков, Валери Ценов, Венцислав Марков, Владимир Киров, Димитър Войнов – син, Лора Маринова, Николай Ангелов – Гари, Цветан Лазаров и Юлиан Йорданов. Тези автори са били неизменни участници в художествения живот и събитията на галерията през първите десет години от създаването й. Отчитайки техния незаменим принос за утвърждаването на галерия Ларго като една от най-стойностните, ценени и уважавани български галерии, ние с огромно удоволствие им присъждаме специалния приз „Художник на десетилетието на галерия Ларго”. Церемонията по връчването на почетните плакети ще се състои на 27 ноември 2018 година в галерията в присъствието на специално поканени гости – художници, колекционери, журналисти, ценители и приятели на галерията.

Изложбата за десет годишнината на галерия Ларго ще може да бъде разгледана от 28 ноември 2018 до 14 януари 2019 година.

                                                                                                          Нели Вълчева, галерист