Приказки за пространството

плакат на изложбата

самостоятелна изложба–графика и рисунка

29 май – 18 юни 2014

            От 29 май 2014 год. в деветдесет и втората поред изложба арт галерия “Ларго” ще представи „Приказки за пространството” - изложба с графики и рисунки на ловчанлията Юлиан Йорданов.

       За втори път виртуозният рисувач ще гостува със самостоятелна изява в „Ларго”.  През 2012-та година новото изложбено пространство на галерията беше открито именно с експозиция на Юлиан. Още тогава любимецът на публиката се зарече, че за следващото си представяне във Варна ще реализира отдавна зреещото в него желание да сътвори серия рисунки специално за изложба. Сериозен и отдаден на работата си, както винаги, Йорданов изпълни обещанието си и резултатът ще може да бъде видян от варненските ценители в новата му изложба, наречена знаково „Приказки за пространството”.

       Като един наложен, утвърден автор, Юлиан е овладял до съвършенство умението на повествованието – неговите творби винаги имат сюжет, герои, завръзка, разказ. Много често дадена творба дава началото на цикъл, в който разказът получава развитие, продължение на историята и се превръща в цикъл приказки. Тези приказки са посветени на рицари и горски феи, на митологични герои, на блянове и фантазии. Така се раждат сериите „Приказки за дървото”, „Дванадесетте подвига на Херкулес”, „Забравени сънища”, „Планински приказки” и др.. Този път обаче историите са за пространството и това е така, защото авторът иска да ни покаже, че освен, че владее разказа, техниката и рисунъка, той е съвършения властелин на пространството в своите творби. И прави с това пространство каквото си поиска, оставяйки зрителя без дъх от вълнение и изненада от пластичните решения, от развитието на рисунката, от фината линия и крехкостта на изображението. От двуизмерните рисунки и графики на Юлиан неочаквано ни връхлита триизмерността на пространството, защото всяка негова работа е толкова лека, изящна, емоционална, че сякаш излиза извън границата на хартиения лист и полита в пространството чрез въображението на артиста, сляло се с въображението на зрителя.

            В изложбата ще бъдат показани и няколко екслибриса, тъй като Юлиан Йорданов е сред най-утвърдените в света майстори на малкия графичен формат. Неговия престиж, многобройни международни награди и признание от най-развитите екслибрис асоциации в света бяха причината Юлиан да бъде избран и поканен за артистичен директор на първото издание на Международния Екслибрис Конкурс Варна, който галерия „Ларго” организира и ще проведе през месец август във Варна. Повече за Екслибрис конкурса можете да видите на www.exlibris-competition-varna.org.

Повече за художника можете да прочетете в секция "Автори" на сайта.

                                                                                                            Нели Вълчева, галерист