Родопи 2009

Цвета Арсова, Пейзаж от Широка Лъка

Цветелина Тодорова, Широка Лъка

Илкер Даналов, Пейзаж от Широка Лъка

Арт Галерия Ларго и НУИ “Добри Христов” представят изложба – конкурс на учениците от специалност “Изобразително изкуство” 

30 октомври – 10 ноември 2009

В петък, 30 октомври 2009 г. арт галерия “Ларго” гостоприемно разтваря врати и предоставя своите пространства за изява на младите художници от специалността “Изобразително изкуство” на Националното училище по изкуствата “Добри Христов” във Варна. Изложбата е посветена на 65-та годишнина от създаване на училището, което с право можем да наречем “храм на изкуствата”, тъй като, днес то е събрало под своя покрив музиканти, художници, певци и танцьори.

Традиционните изложби на учениците от класовете по изобразително изкуство са място, където, всеки може да покаже докъде е стигнал по пътя на своето творческо израстване, какво е научил в ателиетата по рисуване, живопис, графика и скулптура. Ето защо, тези изложби са предизвикателство, както за младите творци, така и за техните преподаватели, тъй като, именно те ги водят по този не лек път.

Настоящата изложба обединява творби на ученици от ІХ до ХІІ клас, голяма част от които са създадени по време на учебно-творческата практика в Родопите през септември тази година. Представени са рисунки, акварели, картини с маслени бои. Пленерът е мястото, където младите художници се учат да рисуват пейзаж, да прилагат наученото в часовете по перспектива, да градират пространството, да изграждат прецизно архитектурни детайли, да експериментират с различни живописни и графични материали. Учат се да изобразяват светлината, едно от най-трудно постижимите неща, да търсят хармонията в цветовете и колорита, или въздействието на контраста между черното и бялото. Докосването до прекрасния свят на природата им помага да откриват красотата в това, което виждат, и съответно, да го пресътворяват в творбите си.

Понякога е трудно да се определи границата между учебната работа и истинската, стойностна творба. Винаги има неща, които задълго задържат погледа и определено са постижения на нашите възпитаници, с които можем само да се гордеем. Тази изложба не прави изключение в това отношение.

Изложбата ще има конкурсен характер. Учениците ще се състезват в две възрастови групи – първа група – ученици от 9 и 10 клас и втора група – 11 и 12 клас. Ще бъдат раздадени първа, втора и трета награда във всяка от групите. Наградите са осигурени от Училищното настоятелство на НУИ “Добри Христов”, Арт Галерия “Ларго”, фирма “D & G computers” и фирма “Акрол”. Журито, което ще определи победителите включва известните варненски художници Стефан Радков, Милен Маринов и Николай Русев. Част от средствата, събрани от продажбата на картините на младите художници, ще бъдат предназначени за закупуване на стативи за специалност “Изобразително изкуство” в училището.

Йорданка Манева, изкуствовед