Носталгично

Бончо Асенов, Край морето

Бончо Асенов, Църква

Бончо Асенов, Зографски манастир

Бончо Асенов, Рибарски кей

самостоятелна изложба-живопис на Бончо Асенов

26 март - 15 април 2009 г.

В четвъртък, 26 март 2009 г. в арт галерия “Ларго” на ул. Тодор Икономов 1, се открива живописна изложба под надслов - “Носталгично”. Седмата поред изложба в новата арт галерия на Варна представя най-новите платна на Бончо Асенов.

Любима тема на твореца са старите български къщи, селца, манастирите, всички онези сакрални места, съхранили българския дух. В неговите пейзажи оживява неповторимата атмосфера на градовете и селцата ни, където отделната постройка, било то историческа сграда или най-обикновена рибарска хижа, са превърнати в знак на миналото, в свидетелство на историята. Духът на българските селца, носталгията по малкото останали непокътнати от времето и урбанизацията кътчета на родината ни са темите, които вълнуват и терзаят сърцето на твореца. И той излива тези свои терзания и копнежи в няколко цикъла картини - “На морския бряг”, “Родопски пейзажи” и др., от които ще видим картини в настоящата изложба.

Пейзажите на Бончо Асенов са белязани от изключителна стилизация и декоративност, прецизност и невероятен усет към детайла и това помага творбите му да имат това силно въздействие върху зрителя. Колоритните фасади, приятните топли гами са в противовес, но и в симбиоза с ярките, лазурно сини или буреносно мастилени небеса в картините му. От платната му струи светлина, всяко кътче в света на Бончо Асенов е обляно в слънчеви лъчи. И това придава на творбите му този неповторим и уникален колорит и рисунък, който прави картините му разпознаваеми, където и да ги видим по света.

За художника:

Бончо Асенов е роден през 1950 г. в Кюстендил. В творческата му визитка фигурират награда “Струма” за живопис, участия в Световното биенале на изкуствата в Базел, Швейцария, Златен медал от Салона за изящни изкуства в Марвил, Франция през 2006 г. и участия в повече от 70 изложби в страната и чужбина. По важните от тях са индивидуалните му изяви в Тулуза, Франция – 1990, 1996 и 1999 г., Торонто, Канада – 1992 г., Глазгоу, Шотландия – 1992, 1996 г., Хелзинки – 1994 г., Рио де Жанейро и Ресифе, Бразилия- 2003 г., където вестник “Трибуна дьо Бразил” пише: “Бончо Асенов е едно от най-важните имена на съвременното българско изкуство”. Заслужено признание художникът получава от японските ценители, където най-известните токийски галерии “Такашимая” и “Тобо” откупуват над 100 негови картини. Платна на Бончо Асенов са притежание на частни колекции във Франция, Мексико, Италия, Германия, Швейцария, Финландия, Гърция, Испания, Канада, Япония, САЩ, Великобритания, Кувейт, Южна Корея и др. Живее и работи в София.

Нели Вълчева, галерист