Експресивно

Детелина Здравкова, Ветроходна надпревара

Детелина Здравкова, Морски светлини

самостоятелна изложба - живопис на Детелина Здравкова

27 ноември - 10 декември 2008 г.

На 27 ноември 2008 г. във Варна, на ул. Тодор Икономов 1 отвори врати нова галерия. Арт галерия Ларго стартира с изложба на варненката Детелина Здравкова. Живописните платна, които художничката показва са обединени от заглавието “Експресивно”. Това е първата самостоятелна изложба на авторката и представя картини, създадени през цялата 2008-ма година.

Детелина Здравкова е завършила езикова гимназия и после – Стопанска Академия в Свищов. Дълги години е работила в банковата система. Рисува от малка, но не е показвала картините си. Преди няколко години създава своя фирма и започва да се занимава с web дизайн и реклама. Това като че ли провокира у нея още повече желание да рисува и смелост да покаже картините си пред приятели. Те имат голям успех и доста бързо се продават. Това дава и идеята за изложба, която да покаже на по-голям кръг от хора тези прекрасни творби.

“Експресивно” представя живописни платна, в които морската тематика се редува с градски или селски пейзажи. В произведенията на художничката личи техният спонтанен характер, зад който съзираме удоволствието от творческото себеизразяване и експресивното изливане на чувства и емоции. Самата художничка споделя, че обича да рисува пейзажи, особено морето, което силно й въздейства. Рисува още треви, полета, особено е изкушена от селския натюрел.

Детелина Здравкова не обича тъмните и тежки тонове, мрачните образи – те й навяват тъга и подтискащи чувства. Затова любими са й топлите цветове – жълто, кафяво, охра, червено, оранжево, а творбите й са наситени със светлина, цветовете излъчват енергия и емоции. Работи основно с маслени бои върху платно и рисува най-често с шпакла, като смесва боите директно върху платното. Това й дава възможност за доста смели експерименти и неочаквани ефекти в картините, като великолепните и неочаквано изразителни вертикални небета, които бързо станаха нейна запазена марка.

Според авторката, живописта трябва да създава позитивно настроение, трябва да е източник за зареждане на душата. Затова и картинтите й са съчетание от ярка експресивност и поетично въображение. От тях струи светлина, която вълнува и провокира, кара те да се усмихваш и да мечтаеш, напомня ти, че светът е едно прекрасно място и не трябва да забравяме да му се наслаждаваме и да мечтаем.

Нели Вълчева, галерист