Зависими пространства

Георги Динев, Началото на един дълъг сън

Георги Динев, Зависими пространства III

Георги Динев, Праисторическа гора

самостоятелна изложба-литографии на Георги Динев

04 - 17 март 2010 г.

В четвъртък, 04 март 2010 г. в арт галерия “Ларго” се открива двадесет и петата поред изложба, която ще представи бургаския художник Георги Динев. Въпреки че е “съсед”, Георги Динев не е гостувал във варненските изложбени салони от 2006 г. Сега в залите на Арт Галерия “Ларго” бургазлията ще покаже около 20 литографии, акварели и рисунки, правени именно през тези последни 4 години.

“Зависими пространства” е мотото на изложбата, заимствано от заглавието на серия литографии. В тях отново ще открием любимите теми на автора – въображаеми светове, парченца съновидения, препратки към едно непознато минало, към едно предвкусвано бъдеще. В творбите са “заключени” непознати светове, но кой знае защо ние ги чувстваме близки и някак уютни. Може би авторовото послание е именно такова, че и непознатите пространства са зависими от нашите, познати пространства и тази зависимост ни помага да преодолеем преградите между тях, преградите на нашите страхове или предразсъдъци, на инертността и безразличието. И когато ги преодолеем, навлизаме в един нов, вълнуващо-загадъчен свят, в едно космично пространство, което ни обогатява с непознати емоции и непребродени пространства – пространствата на авторовото въображение.

За Георги Динев известният изкуствовед и директор на ГХГ- Стара Загора Марин Добрев казва: “Картините му са за ония, които умеят да пътуват насън; за ония, чието въображение може да лети наяве; за ония, които обичат раждащата се от багрите светлина. За там са необходими златният ключ на вярата, съхраненият от детството блян и радостта от хармонията на цветовете..... Близо две десетилетия Георги Динев пътува в зримия свят на невидимите неща. Като Алиса в страната на чудесата той се рее из очарованието от иреалното пространство на своето въображение. Там, с убедителността на живописната си дарба, той събира християнско смирение и езическа страст, мъдрост и емоция, митични цивилизации и съвремие, легенди и видения. Там са приказките, които сам измисля и поднася в зрим разказ – своеобразните си притчи за човека и неговия дух.”

За художника:

Георги Динев е роден през 1959 г. в Бургас. Завършва Художествена гимназия в гр. Казанлък през 1978, а през 1984 - ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий” във Велико Търново със специалност „живопис“. Работи в областта на живописта, графиката и монументалните изкуства. От 1982 г. до днес участва в много национални и международни изложби, по важни от които: Международно триенале по реалистична живопис в София (1989), Международно биенале на графиката във Варна (1989, 1991, 1993), Международно биенале на миниатюрата в Торонто – Канада (1990), Съвременна българска графика в Адис Абеба – Етиопия (1991), групови изложби в Брюксел, Лиеж, Малмеди – Белгия (1991-92), групови изложби в Париж и в Холандия (1992), групова изложба в Ливорно – Италия (1997), Международно квадриенале на живописта „Митове и легенди на моя народ”-Стара Загора (2004, 2008), Биенале на графиката в Истанбул, Турция (2008). Има повече от 30 самостоятелни изложби в Бургас, Варна, София, Пловдив, Стара Загора, Шумен, Казанлък, Берлин. Истанбул, Анталия, Алания, Ню Джърси-САЩ. Негови картини се намират в ГХГ на Бургас, Стара Загора, Раднево и Балчик, както и в галерии и частни колекции в България, Германия, Франция, Швеция, Италия, Русия, Белгия, Канада, Холандия и САЩ. От 2006 г. е председател на Дружеството на художниците в град Бургас.Член е на Съюза на българските художници. Живее и работи в Бургас.

Нели Вълчева, галерист