Благодарност към Земята

Иван Додов, В очакване на деня

Иван Додов, Зимна приказка

Иван Додов, Приказен кон

Иван Додов, Мост за двама

самостоятелна изложба-акварел на Иван Додов

25 ноември - 14 декември 2011 г. 

В петък, 25 ноември 2011, от 18.00 ч. с петдесет и четвъртата поред изложба Арт Галерия “Ларго” ще отбележи тържествено третия си рожден ден с изложба на любим както на галерията, така и на варненци български художник – Иван Додов. Експозицията е озаглавена “Благодарност към Земята”. Майсторът на акварела ще подреди повече от 45 свои творби, разказващи приказки за красотата на природата, за вдъхновението, което тя предизвиква у твореца, за силата, с която ни зарежда тя – майката-Земя.

Това е третата самостоятелна изява на Иван Додов в галерия “Ларго”. За варненци изложбите му винаги са дългоочакван и вълнуващ пир за сетивата. И този път виртуозният акварелист няма да разочарова своята публика. Темите в картините, които ни е подготвил, препускат из всички годишни сезони, из всички кътчета на Земята, из всички негови любими сюжети. В творбите ще открием и лодките, кротко полюшващи се в залива, и нежните пролетно-нацъфтяли дървета, и самотния рибар, посрещащ изгрева в морето. Малките градски улички, с привкус на френския Прованс, уличните кафенета, изпълнени с гълчава и настроение, граския пазар, пулсиращ като развълнувано море от хора напомнят, че Иван с еднаква лекота и финес рисува както природната красота, така и чара на градския пейзаж. За всички познавачи на неговото творчество особено удоволствие ще достави тема, която акварелистът не е показвал досега във Варна – една магична серия рисунки на коне, уловени в цялата им красота, грациозност и сила.

И както може да се очаква от човек като Иван, изложбата носи заглавие, натоварено със символност – “Благодарност към Земята”. Сърцето на истинския творец винаги е преизпълнено с любов към Земята, връзката му с природата е особено силна и зареждаща, от Земята и нейната красота черпи той вдъхновение. Земята е извор на живота, Земята търпеливо “понася” всички капризи и неразумности на нейните “деца”, Земята и връзката ни с нея ни помагат да бъдем реалисти, но и мечтатели. Картините на Иван ни приканват по най-вълнуващия, нежен и любовен начин да обичаме и пазим Земята, да стоим винаги близо до нея, защото тя е изворът на нашата жизненост и тя ще ни зареди и спаси, ако всеки друг ни изостави.

Нели Вълчева, галерист