Знаци на любовта

Ленко Енчев, Знаци на любовта III

Ленко Енчев, Знаци на любовта IV

самостоятелна изложба – живопис на Ленко Енчев 

02 – 15 октомври 2009

В петък, 02 октомври 2009 г. в арт галерия “Ларго” се открива седемнадесетата поред изложба под надслов “Знаци на любовта”. Живописните платна са излезли изпод четката на старозагорският художник Ленко Енчев.

Това е първата самостоятелна изява на автора пред варненската публика. Картините са специално подготвяни в продължение на половин година. Авторът е решил да се спре на вечната тема за любовта и красотата. Картините му са цветни и многолики, пълни със символика и вплетени различни знаци и послания. В някои от платната кипи бурен живот и страст – те са ярки и искрящи, в други сякаш страстите са прекипяли и художникът е излял чувствата си чрез по-пастелната гама и по-минорните краски на синьото и виолетовото. И все пак - изключителна жизнерадост и любов струи от шестнадесетте маслени картини. Любов към жената, любов към красотата, но най-вече - любов към живота излъчват произведенията.

Авторът показва своето верую и отношение към заобикалящата ни действителност, като облича света около нас в ярки краски. “........Аз вярвам в сънищата цветни в добрите чудеса....” - тези стихове е вплел художникът в една от своите картини. За ценителите ще бъде интересно да видят различните материали, които често използва в картините си Ленко Енчев – мъниста, цветно стъкло, фолио, кожа – няма граници за фантазията на автора. И други интересни техники на автора ще откриете, ако посетите изложбата в арт галерия “Ларго”. Не пропускайте да се заредите с много слънчеви цветове в началото на дългите прохладни есенни дни!

За художника:

Ленко Енчев е роден на 19 август 1963 година. Учи в Художествената гимназия в Казанлък. През 1988 година се дипломира като учител в ТОИИ в град Дупница. Преподавател е по изобразително изкуство в Стара Загора 12 години. Член е на Групата на художниците до 1993 г. До 1993 година има участия в общи и национални изложби, както и в Квадриналето в Токио. Участва в Националните учителски изложби във Велико Търново, в Плевен. През 1997 година открива собствена галерия в Стара Загора. През 2006 година в град Охрид прави гостуваща изложба със свой колега от Скопие. Същата година излага 15 свои платна на остров Миконос. Работи в сферата на иконописта и живописта. Любимият му жанр е абстракцията. Обича да експериментира с различни материали и изразни средства. Негови картини са притежание на частни колекции както в България, така и в Германия, Канада, Гърция, Италия, Украйна, Македония, САЩ и др. Художникът живее и работи в Стара Загора.  

Нели Вълчева, галерист