Романтични разходки

плакат на изложбата

Лора Маринова, Макове

Лора Маринова, Рожденият ден на Инфантата I

Лора Маринова, Рожденият ден на Инфантата III

самостоятелна  изложба - живопис на Лора Маринова

31 май – 21 юни 2013 г.

Втората самостоятелна изложба на Лора Маринова в „Ларго” се открива в навечерието на прекрасна годишнина – на 1-ви юни варненката навършва 60 години. Никой не би го предположил, гледайки свежата, елегантна и красива жена пред себе си. Освен младежката фигура Лора е съхранила в себе си свежестта на чувствата, еуфорията на твореца от заобикалящата го красота. А тези свежи емоции са изразени върху платното със замаха и умелата ръка на един все пак зрял художник, с майсторството на наследничка на велик художник, със самочувствието на творец, овладял най-тънките умения на този труден занаят. В залите на галерията ще видим отново прекрасни пейзажи, както и сложни фигурални композиции. „Романтичните разходки” се случват в парка, в любимата Морска градина, но и в балната зала или в малките улички на Кайро, които художничката е кръстосвала преди 15 години. Като изтъкнат български импресионист Лора представя няколко пейзажа, изцяло изградени върху играта на светлината и сянката, с много едри мазки, някои от тях рисувани буквално на един дъх. Откриваме любимите цветове на художничката – всички нюанси на зеленото, лилаво, златно-жълто. В малкото бижу, наречено „Светлина и сянка” една слънчева пътека ни повежда напред под сводовете на дърветата. Голямоформатното платно „Край езерото” ни потапя в красотата и романтиката на разходката в парка в летния следобед. Различните сезони придават различна красота на парка, играта на светлината е различна. Затова и Лора не подминава чара на пролетта в „Пролет в градината”. А багрите на есента блестят с цялата им пищност и яркост в „Есенна лоза”.

И в тази изложба присъстват любимите на авторката етюди от театрални и оперни постановки. Почитателите на Лора познават много добре нейните балерини, които са любима тема в картините й. И в настоящата изложба ще се насладим на платно, в което дъщерята на Янко Маринов е уловила своите героини „Зад кулисите”. Красотата и изяществото на моделите извикват възхищение, позите подчертават най-съкровените мигове на съсредоточаване и подготовка за представлението. Особено интересен акцент в изложбата е триптихът „Рождения ден на инфантата”, вдъхновен от пиеса на Оскар Уайлд. Тъжният край на малкото джудже с разбито от младата инфанта сърце е само загатнат, но играта на лицата, развитието на сюжета в трите платна, ни припомнят изключителните сценографски постижения на Лора в дългите й години работа като сценограф на Варненската опера, театър и балет.

Не пропускайте представянето на една от най-значимите фигури във варненската живописна школа, потомствената художничка и майстор на пейзажа Лора Маринова. Изложбата продължава до 21 юни. Повече за художничката и снимки от другите й изложби в "Ларго"  - в секция "Автори" на сайта!

Нели Вълчева, галерист