Мечтание

Огнян Недков, плакат на изложбата

Огнян Недков, Грация

Огнян Недков, Игра

самостоятелна изложба – живопис на Огнян Недков

30 януари – 18 февруари 2014 г.

            Осемдесет и седмата поред изложба на Арт Галерия "Ларго" ще представи за първи път във Варна пловдивския художник Огнян Недков. От 30 януари 2014 г. в основната зала на галерията ще бъдат подредени 12 картини, над които авторът е работил през последната година. Осем от тях са платна с размери 90/90 и 90/80 см., в унисон със страстта на художника към големите формати. Експозицията носи заглавие, взето „назаем” от една от картините – „Мечтание”. Когато твори в самотата на ателието си, именно това е любимо състояние на духа на самия художник, за когото женската красота е основна тема в творчеството му и която го довежда често до състояние на мечтателност и съзерцателност.

            За картините от настоящата си изложба Огнян казва: „Това са неща, които са правени в противовес на света, в който живеем… Това е моят свят, аз така го виждам – може би това е мечта, да бъде такъв света – по-поетичен, по-лек… С възрастта идват и промените – човек става по-чувствен, търси неща, които са по-близки до него, узрява за много работи… Жената е олицетворение на нежността, на живота, в който живеем… Жената е духът в едно семейство, тя е музата…”

         В творбите си пловдивчанинът обича да използва елементи от българския фолклор и стилистика. Той често тръгва от иконата, затова е характерен начина, по който изгражда композициите си, затова използва разточително златния варак. Искрящият колорит, изнасянето на жената като основа на композицията, издигането в култ на красотата на голото женско тяло създават недвусмислената разпознаваемост на картините на Огнян. Но въпреки често ярките краски и едрите, внушителни образи, от всяка творба лъха една приглушена нежност, една притаена и овладяна емоция – като че ли авторът във всяка своя картина създава един олтар, едно място за преклонение към вечния извор на живота – женското тяло, към вечния източник на упование и утеха – жената-майка и жената-любима.

              За художника:

        Огнян Недков е роден в Пловдив през 1952 г. Завършва художествена гимназия в София през 1972 г.. През периода 1978 – 1999 г. работи като художник в БНТ– Пловдив. Работи в областта на живописта. Има 14 самостоятелни изложби и много участия в общи изложби в България и чужбина. Пет пъти е участвал в панаира на изкуствата "Импресия", а през 2010 г. е участник в Национални Есенни Изложби в Пловдив. Носител е на наградата "Сребърно Възраждане" за постижения в изобразителното изкуство. Живее и работи в Пловдив.                                                                    

              Нели Вълчева, галерист