Станимир Видев

Станимир Видев, плакат на изложбата

Станимир Видев, Цикъл "Преди и след това..." II

Станимир Видев, Импресия

самостоятелна изложба–живопис

11 – 31 юли 2014

           От 11 юли 2014 год.арт галерия “Ларго” ще представи самостоятелна изложба – живопис на пловдивския художник Станимир Видев. Един от водещите български автори, с над 25 самостоятелни изложби в България и в чужбина, Видев е подготвил специално за представянето си в морската столица над 25 платна.

            Иска ми се да крещя от възторг, иска ми се да подскачам като малко дете, иска ми се да запея и да се завъртя като в танц на дервиш…. Такива емоции предизвикват в мен картините на един сакрален, виртуозен, уникален пловдивски художник – Станимир Видев.  Хармония, пространство, устрем – това са първите думи, които ми идват наум, когато гледам картините на Станьо. Невероятната хармоничност на всяка негова творба показва един зрял, мъдър и уравновесен творец. Устремът, с който са живописвани композициите, замахът, с който са изградени образите, точно обратното – говори за  младежката енергия, бликаща от този зрял творец. Начинът, по който пловдивчанинът изпълва пространството пък отразява уникалното му усещане за цветовете и владеене на занаята. Напластяванията, полагането на маслените бои развива, изгражда пространството така, както само той го умее. Енергия – това е думата, която описва цялостното усещане от изложбата. Два голямоформатни пейзажа са центърът на експозицията, около който се завъртат като във вихър пейзажи от пловдивските улици и тепета, портрети на къщи със светещи като очи прозорци, женски образи, потънали съзерцателно в своя свят. Енергията, струяща от творбите е толкова силна и осезаема, че зрителят, поглъщаш ги с очи, остава с усещането, че картините го теглят, засмукват в едно космическо пространство, в една вселена, над която никой, освен художникът няма власт. И този вихър от пространство, образи и светлина хипнотизира и приковава вниманието, но Видев, за да усили ефекта на тази енергия, която мощно е вплел в картините си, е донесъл във Варна серия от шест творби във формата на кръг, каквито напоследък често рисува. Тези кръгли очи, слънца, колела, символизират както безкрайността на вселената, така и завършеността на земния път. Кръгът олицетворява единството, съвършенството, той обрамчва, приласкава образите, заключени в него и им дава нов смисъл и изразност.

            Знаков и разпознаваем със своите пейзажи, в последните си няколко изяви Видев омагьосва публиката и подлудява своите колекционери със серия фигурални композиции, една от друга по-въздействащи, магнетични и изкушаващи. И сега във Варна освен няколко платна с нежни женски образи, в този цикъл от шест кръга ще открием шест мадони, изкусителки и музи.

            Изложбата на известния пловдивски живописец в Арт Галерия „Ларго” продължава до 31 юли 2014.Повече снимки от изложбата можете да видите на www.largogallery.com.          

            За художника:

            Станимир Видев е един от водещите художници в Пловдив, където живее и работи. Роден е на 27.03.1957 г. в село Баня, Пловдивско. Завършил е Художествена гимназия в Казанлък, а през 1984 г. – „живопис” в НХА в класа на професор Добри Добрев. Художникът е двукратен носител на наградата “Пловдив” за живопис през 1997 и 2007 г., на Националната награда „Васил Левски” за 1987 г., на наградата “Ромфея” за 1997 г. , двукратен носител на наградата за живопис на Дружеството на пловдивските художници (1986 и 1997 г.), на наградата за живопис на Биеналето на миниатюрата в Русе 2009 г., на Наградата за живопис на Биеналето на малките форми в Плевен през 2010 г. и др. Творби на Станимир Видев присъстват в една от най-известните и богати колекции – тази на белгийския предприемач и ценител Юго Вутен. Авторът живее и работи в Пловдив.

                                                                                                                                                                                                                                                            Нели Вълчева, галерист