Истории под тепетата

Румен Манолов, Кафенета

Александър Димитров, Скъп спомен мой

Николай Няголов, Вечерно мартини

Нели Ценова, Натюрморт с праскови

Маргарита Иванова, Портрет на момиче

Ангел Герджиков, Пейзаж

сборна изложба - живопис, скулптура и керамика 

31 януари - 22 февруари 2012 г.

Във вторник, 31 януари, от 18.00 ч. се открива първата за 2012-та година, петдесет и шеста поред изложба в Арт Галерия “Ларго”. Петнадесет пловдивски художници ще ни разкажат своите “Истории под тепетата”. Варненци ще се срещнат както с познатите автори на галерия “Ларго” Александър Димитров, Ангел Герджиков, Валери Ценов, Васил Генчев, Евгений Петров, Илия Желев, Нели Ценова, Николай Няголов, Юлий Шумарев, така и с нови за галерията автори като скулпторите Димитър Чонов и Спас Киричев, керамичката Маргарита Иванова, живописците Мария и Валери Върбанови и Румен Манолов.

Всички автори са членове на групата на пловдивските художници. Ценителите ще се насладят на изключително разнообразие както в темите и сюжетите, така и в стила на художниците. От фотореализма, през декоративната естетика до абстрактната живопис – многоликата пловдивска група ще достави радост на възможно най-широк кръг от хора.

Нели Ценова и Васил Генчев залагат на натюрморта. Пловдивчанката представя за първи път пред публика именно във Варна съвсем нова серия от картини, работени със смесена техника. Нели използва похватите на декупажа и колажа, за да постигне ефекта на триизмерното изображение. Художничката споделя, че новите техники, които използва, в момента са доста популярни сред колегите й в Западна Европа и особено във Франция, където тя прекарва около месец през миналата година по повод на свои изяви.

За разлика от нежната си половинка Валери Ценов не експериментира с техниката, но затова пък смело се впуска в нови теми, вдъхновен от току-що започналата Година на Дракона. Именно драконът е герой на някои от новите картини на Валери. Специално за варненци топ-авторът на галерията ще представи и първите картини от своя нов цикъл “Антични морета”.

С две картини ще зарадва публиката Илия Желев. Любимецът на елитните немски галерии рядко се представя в сборни изложби, но специално за варненци Желев показва две платна с характерниите за него пъзелни композиции и червено-синя гама. Новината, която варненци първи ще научат чрез галерия “Ларго” е, че през месец март на Илия му предстоят две изложби в Хамбург и Берлин, в които неговите платна ще бъдат представени редом с оригинали на Марк Шагал.

Други двама майстори на абстрактната живопис – Николай Няголов и Евгений Петров, ще ни зарадват с нови платна – два стилни натюрморта в по-студената гама показва Няголов, а Евгений Петров в противовес се представя с три пейзажа в по-топъл жълто-кафяв колорит.

На другия полюс са картините на Мария и Валери Върбанови – фотореалистичен триптих, изпълнен в съавторство от двамата и два натюрморта на Мария доказват за пореден път, че когато талантът е в комбинация с работохолизъм – резултатът е повече от впечатляващ.

На практика съвсем нов автор за варненци е Румен Манолов. В дългата му творческа биография с повече от 120 изложби у нас и по света има само две участия в сборни изложби във Варна. Галерия “Ларго” побърза да поправи този пропуск и представя Манолов с четири платна, едно от които е именно от Варна – непозната гледна точка към Католическата църква на улица “Преслав”. Останалите три платна на Румен са именно тези, които вдъхновиха заглавието на изложбата – прекрасни градски пейзажи на знакови пловдивски капанчета, кафенета и улици. Едни романтично-носталгични истории за прекрасния град под тепетата, вдъхновил плеяда незабравими български художници.

Третата семейна двойка в тази изложба са пазарджиклиите Спас Киричев и Маргарита Иванова – едни познати за варненци имена. Спас се представя с три скулптурни композиции - сурови, енергични, метафорични. Съпругата му напротив – показва четири керамични женски образа – нежни, крехки и изящни. Двамата автори от дълги години са членове на Дружеството на пловдивските художници и редовно се представят в елитната галерия “Възраждане”, но през последните години за радост на варненци все по-често гостуват и в изложбените салони в морската столица.

Ангел Герджиков, Юлий Шумарев и Александър Димитров са добре познати на ценителите от самостоятелните си изяви в “Ларго”. За настоящата изложба любимците на галерията са нарисували съвсем нови картини, в характерниите за тях тематики, стил и колорит, но с едни камерни формати, подходящи за стените на всеки български дом.

За първи път в галерия “Ларго” се представя и председателят на Дружеството на пловдивските художници Димитър Чонов. С две сложни, но изящни композиции от бронз, вдъхновени от митологията и изпълнени в естетиката на античността талантливият млад скулптор дава заявка за едно сериозно присъствие сред значимите български скулптори и можем да прогнозираме все по-вълнуващи срещи с творчеството му за всеки истински ценител на българското изкуство.

Очакваме ви на откриването на изложбата на 31 януари от 18.00 часа. Изложбата ще продължи до 22 февруари.

Нели Вълчева, галерист