Коледни приказки

Бончо Асенов, Зимен пейзаж

Валери Ценов, Цикъл Градски мотиви

Иван Додов, Сняг вали

Коледна сборна изложба-живопис

11 декември 2009 – 05 януари 2010

Страст, любов от пръв поглед, прехвръкване на искри, подкосяване на краката, ускоряване на пулса.... Това са усещанията, които ни обземат, когато я зърнем за първи път.... И после идва желанието, непреодолимо, бурно, мощно... След това идва вътрешната борба и колебание – дали това е правилният избор, дали няма да сбъркаме... Но съмненията бързо са отхвърлени, първоначалната емоция надделява и ние правим всичко възможно, за да бъде тя наша.... И когато я получим, прегръщаме я собственически, притискаме я към гърдите си и я отнасяме там, където ще й се радваме до края на дните си.... у дома!

Тези, които купуват или колекционират произведения на изкуството, знаят за какво говоря. За ТВОРБАТА на художника, скулптора, иконописеца, графика, фотографа.... За това уникално, безценно, прекрасно произведение, което творецът е създал само и единствено за нас. Защото там, в тишината на ателието, в усамотението и вглъбеността на художника, в неговата себеотрицателна и понякога изпълнена с болки и съмнения работа, се ражда истинската, безценна творба. Ето защо хубавата картина, пластика или графика има вечна, непреходна стойност. Стойност, която расте с всеки един ден, в който тя прекарва в нашия дом и се зарежда с нашата обич, с нашите емоции, които тя ни връща с пълна сила, винаги, когато я погледнем. Едно произведение на изкуството не е просто част от интериора, то е част от нашата душевност – чрез него ние изразяваме своето светоусещане, своята емоционалност. Затова понякога да откриеш “твоята” картина е като да намериш “твоята” половинка в живота. Затова всъщност истинското произведение на изкуството е нещо, което няма цена.

В навечерието на Коледните празници Арт Галерия “Ларго” открива двадесет и втората, последна за тази година изложба, която ще бъде съпътствана от коледен базар на произведения на съвременното българско изкуство, като голяма част от творбите ще бъдат предложени на специални, коледни цени. Целта на галерията и на авторите, които подкрепиха идеята е да помогнем на все по-многобройните ценители на българската живопис в навечерието на най-важния християнски празник да отнесат у дома един оригинален и стойностен подарък за себе си, за душата и сетивата си, подарък, с който ще възпитават децата си и който ще завещаят на внуците си.

Авторите, които участват са голяма част от художниците, с които галерията имаше удоволствието да работи през първата година от създаването си. Това са варненците Боян Янев, Венци Марков, Красен Бербенков, Мария Чакърова, Милен Маринов, Мима Костова, Мирослав Йотов, Христо Петров, Явор Витанов, Станислава Митрова от Велико Търново, Николай Ханзъров от Добрич, Ленко Енчев от Стара Загора, пловдивчаните Валери Ценов, Евгений Петров, Иван Дамянов, Илия Желев, Нели Ценова, художниците от София - Бончо Асенов, Иван Додов, Силва Бъчварова. Ще видим платна на класиците на българската живопис Панайотис Гуджимисис и Янко Маринов, както и икони на известният варненски иконописец Росен Германов.

Нели Вълчева, галерист