Стълба към небето

Светлин Ненов, плакат на изложбата

Светлин Ненов, Стълба към небето I

Светлин Ненов, Накъде (в памет на Стоян Цанев)

самостоятелна изложба - живопис на Светлин Ненов

18 април – 15 май 2019, откриване – 18 април, 18:30 ч.

 

“Той сънува стълба, изправена на земята, чийто връх стигаше до небето; и Божиите ангели се качваха и слизаха по нея.”

Сънят на Яков във Ветил, Битие 28

Тази изложба беше замислена още преди година и половина. Още тогава беше уговорено тя да бъде представена в галерия «Ларго» в навечерието на Великден. Светлин Ненов е добре познат на варненската публика автор както със своите творби, посветени на морето, така и с тези, посветени на балета. Той с любов рисува рибарски мрежи, риби, яхти, издули бели платна, пейзажи от българските и гръцките крайбрежни села, натюрморти, етюди и портрети на балерини и картини с етно мотиви. Особено много творческа енергия отдава на абстрактните си творби. Никога досега обаче в дългия си творчески път Светлин Ненов не е правил самостоятелна изява само с абстрактни произведения. Затова и толкова дълго беше подготвяна тази изложба.  

От 18 април 2019 год. в Арт Галерия Ларго за трети път ще представим със самостоятелна изложба знаковия варненски художник Светлин Ненов. Експозицията се нарича „Стълба към небето“. Заглавието е вдъхновено от „Сънят на Яков“, цитиран в началото. Настоящата изложба е като едно творческо изкачване за автора, едно осмисляне на досегашния му житейски път и едно търсене на духовно прозрение. А резултатът е излят в повече от тридесет живописни платна, част от които ще влязат в изложбата. В картините варненецът започва и доразвива духовните теми, свързани с Великден и с Възкресението Христово. Тук е темата за пътя към Голгота и неговите спирки, тук е темата за себепознаването и съкровеният разговор със себе си в Гетсиманската градина. Ще се насладим и на цикъла „Стълба към небето“, развит в осем различни творби. В цялата изложба художникът изследва темата за духовността по най-различни начини. Но основното послание е, че стълбата към небето е символ на спасението на душите, защото дори и човешкият живот да има край, душата е вечна и чрез вярата си в Бога тя ще се спаси.

Освен тази основна водеща тема, Светлин е включил в изложбата три картини, в които органично са вплетени три различни стихотворения. Първата е с цитат от една от стоте най-известни песни на всички времена - песента на Лед Цепелин „Стълба към небето“. Изключителната балада на вокалиста на групата Робърт Плант е вдъхновила Светлин да разкаже своята версия за стълбата към небето. Втората творба, озаглавена „Накъде“ е сътворена в памет на наскоро напусналия ни брилянтен български художник Стоян Цанев. В тази картина Светлин е вплел едно особено философско стихотворение на Михаил Белчев, стремейки се чрез творбата си да отдаде заслужена почит на бургаския живописец, повлиял изключително много както на самия него, така и на поколения български художници.

В третата творба е закодирано стихотворението на Дамян Дамянов „Когато си на дъното“. В него нежният и чувствителен български поет в строфи претворява уроците, които ни дава Христос по време на последния си земен път – за силата на човешкия дух, благодарение на който щом той падне, пак ще се изправи, за вярата на човека, който знае, че и най-тъмния мрак може да бъде разпръснат само с един-единствен лъч светлина.

Очакваме ви на откриването на експозицията с участието на автора на 18 априлот 18:30 часа в Арт Галерия Ларго, ул. Хан Крум № 8. Изложбата продължава до 15 май.

Нели Вълчева, галерист