Валери Ценов

Начало / Автори / Валери Ценов


Валери Ценов е роден на 26 октомври 1961 г. Учи живопис в Националната Художествена Академия от 1983 до 1989 г. в класа на проф. Борислав Стоев. Работи в областта на маслената живопис, акрила и акварела. Неговия уникален стил пречупва типичните български традиции чрез собствените му  творчески визия и разбиране. Мистиката и символиката не са случайни в платната му. Валери рисува идеите си за един по-красив свят – малко по-различен от реалния, затова пък много по-бленуван. Произведенията му излъчват спокойствие, от тях струи светлина, светът е преподреден чрез архитектурни детайли и структурни ефекти, овладени до съвършенство.

Ценов е чест гост във френските изложбени салони. За него френското списание за култура “UNIVERS DES ARTS” пише: “...творец, застанал извън общоприетото, който отказва да създава повърхностно изкуство. Той защитава изначалната роля на художника – да бъде посланик, мост, свързващ световете, хората, идеите, духовното и материалното... За тези, които могат да разшифроват неговата символика, картините му са истински книги на Живота....”

От 1991 г. до днес Валери Ценов има над 55 самостоятелни изложби в България, Германия, САЩ,  Швейцария, Франция, Испания и др. Негови творби са притежание на галерии и колекционери от почти целия свят. Носител е на приза “Художник на десетилетието 2008-2018 на Арт Галерия Ларго“.Живее и работи в Пловдив.


Остров

Светлина

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия