Споделени пространства

самостоятелна изложба - живопис на Александър Димитров
22.07. - 11.08.2015

Споделени пространства

Начало / Изложби / Споделени пространства

Към творбите

изложба–живопис и концерт класическа музика

съвместен проект на художника Александър Димитров и цигуларката Даниела Щерева

22 юли – 11 август 2015

        Арт Галерия Ларго представя „СПОДЕЛЕНИ ПРОСТРАНСТВА”– един проект на художника Александър Димитров и цигуларката Даниела Щерева. Проектът включва изложба – живопис на Александър Димитров и концерт класическа музика на Даниела Щерева, цигулка и Даниела Дикова, пиано. Изложбата на Александър Димитров се откривана 22 юли от 18:30 часа в Арт Галерия Ларго с мини-концерт на Даниела Щерева. Концертът на Даниела Щерева и Даниела Дикова ще се състои на 23 юли от 19 часа в Концертно студио на Радио Варна със специалното участие на Александър Димитров и част от неговите картини от изложбата в Арт Галерия Ларго. В програмата ще чуем творби на Мануел де Файа, Йожен Изаи, Карол Шимановски, Клод Дебюси и Цезар Франк. Проектът „Споделени пространства” се осъществява с финансовата подкрепа на Община Варна, Фонд Култура и с медийното партньорство на Радио Варна. Входът и за двете събития е свободен.

        Проектът на Александър Димитров и Даниела Щерева „СПОДЕЛЕНИ ПРОСТРАНСТВА” е серия от класически концерти цигулка/пиано и изложби. Първият концерт-изложба се проведе в Културен център Радио Пловдив на 02 юли 2015 г., вторият ще бъде във Варна на 23 юли 2015 г.в Концертно студио на Радио Варна, а третият ще бъде през декември 2015 г. в Нейпълс, САЩ. За всеки от концертите двамата артисти канят музикант – пианист, който да обогати с изпълненията си концертната програма, избрана за проекта. В Пловдив приятелска ръка в концертното изпълнение подаде пианистката Ирен Капеловска. Във Варна публиката ще се наслади на виртуозното музициране на пианистката Даниела Дикова.

            Целта на проекта „СПОДЕЛЕНИ ПРОСТРАНСТВА” е да бъде осъществен синтез между двете изкуства – визуалното изкуство (живопис) и изпълнителското изкуство, в контекста на идеята за взаимността. Споделянето във възможно най-широкия смисъл на думата – споделяне на приятелство, на идеи, на мечти, на усещания, на търсения и най-вече: споделеното пространство в  сърцето на публиката, резонансът отвътре (от твореца)  – навън (към аудиторията) и обратно. Основното послание на събитието е, че в изкуството споделеността на различните форми и начини на изразяване може да доведе до нови, по-проникващи и въздействащи послания и начини на възприемането им.

        Проектът е плод и естествен резултат на нарастващото творческо взаимодействие между двамата основни участници – Александър Димитров, художник и Даниела Щерева, цигулар, както и желанието им събитието да бъде видяно от възможно най-широка публика. Двамата творци са пловдивчани, приятели от детинство, отраснали заедно. Завършват в пловдивските художествени училища средното си образование. И двамата продължават висшето си образование в академиите по изкуства в София. След завършването им Александър остава да работи и твори в България, а Даниела заминава да продължи своето образование в САЩ. Тя е поканена да остане да работи там и в момента е солист на Филхармонията на град Нейпълс, Флорида, САЩ. Така започва задочното общуване между двамата творци, обмяната на идеи и планирането на съвместната изява. Проектът „СПОДЕЛЕНИ ПРОСТРАНСТВА” е вдъхновен изцяло от желанието на двамата автори да демонстрират симбиозата между двете изкуства – визуалното и изпълнителското. В историята на класическите изкуства нерядко сме свидетели на силно въздействие на работата на едни творци върху други – на музиканти върху художници, на поети върху музиканти, на художници върху композитори. В настоящия проект изпълненителското майсторство на единия автор е вдъхновило другия автор да създаде серия творби, които от своя страна ще бъдат вдъхновение за първия при осъществяването на концертите.

            Очакваме ви на откриването на изложбата на Александър Димитров в Арт Галери Ларго на 22 юли от 18:30 часа. За всички гости цигуларката Даниела Щерева ще изпълни няколко музикални етюда. На следващия ден, 23 юли, от 19:00 часа в Концертното студио на Радио Варна в обкръжението на прекрасните картини на Александър Димитров двете музикантки Даниела Щерева и Даниела Дикова ще изпълнят специално подбрана програма от творби за цигулка и пиано. Изложбата в Арт Галерия Ларго продължава до 11 август. 

            За участващите в проекта артисти:

            Александър Димитров, художник

          Роден е на 24.06.1969 г. в гр. Пловдив.  Завършва НХА „Николай Павлович” през 1995 г. в класа на акад. Светлин Русев. Има реализирани 15 самостоятелни изложби в Япония, Австрия, Германия и България, както и участия в международни форуми в Белград, Франкфурт, Канагава, Истанбул. Лауреат на наградата на „HARADA GALLERY” Токио, Япония - “Ecological point” (1995 г.) и Художник на годината на Галерия „БРИЗ”- Бургас (2007 г.). Живее и работи в гр. Пловдив. Създател на Галерия БЯЛА ЗОНА/ СТУДИО БЯЛА ЗОНА и куратор на 26 изложби с участието както на утвърдени артисти, така и на съвсем млади творци. Галерия БЯЛА ЗОНА/ СТУДИО БЯЛА ЗОНА представя и автори, развиващи своя творчески път извън пределите на България. Александър Димитров има осъществени две изложби в Арт Галерия Ларго – през 2011 и 2013 година.

            Даниела Щерева, цигулар

           Роденa в Пловдив в семейство нa музиканти със зaпaзенa традиция от пет поколения, тя е възпитаник нa Пловдивското музикaлно училище с преподаватели Еленa Дойкова и Еленa Койновa. Още нa шест годишнa възрaст свири като солист нa академичния оркестър в Пловдив под диригентството нa Кирил Чaпликов.  До завършването си солирa неколкократно нa Пловдивския, Пазарджишкия и Шуменския оркестър. През 2000 г. получaвa Бaкaлaвърскa степен от Нaционaлнaтa Aкaдемия по Музикa "Панчо Владигеров", където учи при изтъкнатите солисти Евгения-Мaрия Поповa и Йосиф Радионов.  По покaнa нa проф. Кеворк Мaрдиросян зaминaвa зa СAЩ и през 2002 г. зaвършвa Магистърска степен в Луизиaнa Стейт Юнивърсити. От 2003 - 2006 год. специализирa зa солистично изпълнение, Aртист Дипломa, при възпитаник нa легендарния цигулaр Давид Ойстрaх - проф. Сaйръс Фороу от  Карнеги Мелън Юнивърсити, Питсбърг.  През този период Дaниелa печели редица конкурси, включително Вашингтон Стринг Интернaшънaл Компетишън през  2006 г. и Стрaд Компетишън ъф  Нaшънaл Сосaйъти ъф Aртс енд Летърс 2007.  Тя е също полуфиналисткa нa международните конкурси Сибелиус 2005, Индианаполис 2006 и Майкъл Хил и Сaрaсaте 2007.  През 2008 г. Дaниелa печели щaтнa позиция в оркестърa нa Нейпълс, Флоридa, но продължaвa дa бъде aктивнa и като солист и през 2011 г. печели третaтa нaгрaдa от междунaродния конкурс "Панчо Влaдигеров" в Шумен, a през 2013 заемa четвърто място в интернационалния конкурс "Хенрих Шеринг" в Мексико, където проф. Фришеншлaгер (Aвстрия) и Вaдим Бродски (Укрaйнa) я поздравяват лично зa нaй-добро изпълнение нa Моцарт, Концерт и Сонaтa.

     Даниела Дикова, пианист

        Даниела Дикова е родена в София. Завършва Българската държавна консерватория в класа по пиано на проф. Лили Атанасова и майсторски клас по пиано, камерна музика и клавирен съпровод. Опитен акомпанятор на инструменталисти и певци, тя работи в катедра “Цигулка” на Националната музикална академия. Даниела Дикова е осъществила множество записи за БНТ и БНР и концертира из Европа и Азия. През 2005 г. заедно с цигуларката Галина Койчева и виолончелиста Джефри Дийн, основава трио “Арденца”, носител на “Кристална лира” 2009 г. на СБМТД за високи постижения в областта на камерната музика. През 2010 г. Даниела Дикова създава първия международен конкурс в България за пианисти непрофесионалисти VIVAPIANO, за който през 2012 г. е удостоена с наградата “Златно перо” за принос към българската култура.  

 

                                                                                                            Нели Вълчева, галерист

"СПОДЕЛЕНИ ПРОСТРАНСТВА", изложба - живопис и концерт класическа музика

Баланс в синьо I

Александър Димитров

Игра

Александър Димитров

Баланс в синьо II

Александър Димитров

Островът в мен

Александър Димитров

Разговор с птци

Александър Димитров

Копнеж

Александър Димитров

Копнеж II

Александър Димитров

Споделени пространства

Александър Димитров

Привечер

Александър Димитров

Резонанс в синьо

Александър Димитров

Фантазия в синьо - Игра

Александър Димитров

Две следи II

Александър Димитров

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия