Морско лято

изложба- живопис на Димитър Чолаков
12. - 31.08.2020

Морско лято

Начало / Изложби / Морско лято

Към творбите

самостоятелна изложба – живопис на Димитър Чолаков

12 – 31.08.20

Откриване – сряда, 12.08. 2020 г., 18:30 часа 

От 12 август 2020 Арт Галерия Ларго ще представи за първи път в своите изложбени салони известния и тачен български художник Димитър Чолаков. Чест гост на варненци, той има десетки участия в сборни изложби, конкурси и пленери в морската столица, както и няколко самостоятелни изложби. Настоящата експозиция се нарича „Морско лято“ и в нея са включени 25 творби, изпълнени с така характерния и разпознаваем стил на професора.

За своето творчество художникът споделя: „Винаги рисувам и живописвам това, което съм почувствал със сетивата и сърцето си. Светът и състоянията му са безкрайни и се опитвам да ги открия, усетя и предам чрез моите картини. Не живописвам буквално обектите и света около мен. Другият свят, който не се вижда, но съществува, е моя интерес и се стремя да го предам чрез картините си.“

Като че ли най-характерното за настоящата изложба е светлината. В почти всички творби e уловена типичната, позната бяла светлина, която е характерна за морските градове през лятото. В картините тя пулсира, тупти, заедно с полъха на морския бриз, който е разлюлял обектите на авторовото внимание. Въпреки, че стилът на художника може да бъде наречен, както той самия го определя, „преживяна абстракция“, в картините зрителят ще открие конкретика, свързана най-вече с изконно свързаните с морето и морския бряг идеологеми. Ще видим пейзажи на морския бряг, в които залива учудващо прилича на варненския, а носът на хоризонта прилича на Галата. Ще потънем в живописния свят на платната „Утро“ и „На брега“, в които художникът сякаш е видял и след това нарисувал свежите, тихи, интимни, миришещи на водорасли утрини долу край морето на трета буна. Със своя непогрешим усет и деликатна чувствителност художникът е създал пейзажи, в които всеки жител на морско селище по българското Черноморие може да припознае своя съкровен свят. Защото силата на изкуството е именно в универсалността на посланията, които всеки отделен човек свежда до интимността на своя обкръжаващ мир.

Но силата и въздействието на картините на Димитър Чолаков идват не само от универсалните послания, подредените композиции, замаскирани под абстрактен хаос и от интересната смесена техника, с която авторът сътворява своите творби. Те идват и с невероятната, неподражаема цветова палитра на художника. При Чолаков цветът е резултат от "свещенодействие, включващо забъркване на неразгадаеми смеси от бои, пигменти и лепила“, както казва проф. Десислава Минчева. Експресивен по дух, той с невероятна енергия и момчешки плам посяга при работата си към материали, които рядко ще видим в живописни творби. Пясък, лепило, пълнители, естествена пръст, слама, както и други материали, извлечени направо от Майката – природа, са включвани в една или друга творба. А освен върху платно, художникът рисува и върху зебло и дори върху шкурка. В настоящата изложба зрителите ще имат възможност да видят именно една такава, програмна творба на Димитър Чолаков, наречена „Антична нощ“, която е полиптих от пет творби, изпълнени с акрилни бои върху шкурка. В нея материалът е впрегнат в най-висока степен в стремежа на автора да разкаже своите истории.

И още нещо интересно ще открият почитателите на творчеството на Димитър Чолаков в настоящата изложба. В нея почти всички картини като че ли са живописвани по двойки. Сякаш едната картина започва историята, а втората я довършва. А може би художникът иска да ни покаже, че една история може да бъде разказана по два различни начина. Самият Димитър Чолаков споделя, че светът и неговите състояния са безкрайни, а той като живописец се стреми да ги открие, усети и предаде чрез своите картини. И именно този стремеж често не може да приключи само с един опит и с една творба. Фантазията, изтънчената сетивност и емоционалната му чувствителност го карат да „види“ различни отсенки и мимолетни промени в един и същи пейзаж, предмет или обект. И тогава на бял свят идват различни картини на една и съща тема.

Ако искате да видите и усетите „Морското лято“ през погледа на Димитър Чолаков, очакваме ви на откриването с участието на автора на 12-ти август, сряда, от 18:30 в Арт Галерия Ларго във Варна, ул. Хан Крум № 8. Изложбата продължава до 31 август.

Нели Вълчева, галерист

 

https://impressio.dir.bg/atelie/morsko-lyato-na-dimitar-cholakov-v-galeriya-largo

https://infoteka.bg/morsko-lqto-cholakov-art-galeriq-largo/

https://allevents.in/varna/Морско-лято-изложба-живопис-на-Димитър-Чолаков/200019999276733

https://varnautre.bg/2020/08/08/159934/izlozhba-morsko-ljato-na-dimitar-cholakov-redjat-v-galerija-largo

https://visit.varna.bg/bg/event/morsko-lyato-izlozhba.html

https://kulturni-novini.info/sections/2/news/31537-morsko-lyato-izlozhba-zhivopis-na-dimitar-cholakov

https://3bg.eu/baba/pictures/largo/

плакат на изложбата / Арт галерия Ларго

Плакат на изложбата

На брега, Димитър Чолаков / Арт галерия Ларго

На брега

Димитър Чолаков

Белият дъжд, Димитър Чолаков / Арт галерия Ларго

Белият дъжд

Димитър Чолаков

Антична нощ

Димитър Чолаков

Бряг

Димитър Чолаков

Синята лагуна

Димитър Чолаков

Слънчев ден

Димитър Чолаков

Есенно море I

Димитър Чолаков

Есенно море II

Димитър Чолаков

На брега

Димитър Чолаков

Нощ на кея

Димитър Чолаков

Пролет

Димитър Чолаков

Морско лято

Димитър Чолаков

Спомен за лятото

Димитър Чолаков

Залив

Димитър Чолаков

Старите кейове

Димитър Чолаков

Светлината I

Димитър Чолаков

Светлината II

Димитър Чолаков

Светлината III

Димитър Чолаков

Тишина I

Димитър Чолаков

Тишина II

Димитър Чолаков

Утро II

Димитър Чолаков

В очакване на пролетта

Димитър Чолаков

Зимно слънце

Димитър Чолаков

Лятно време

Димитър Чолаков

Летен бриз

Димитър Чолаков


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия