Обичам те, любими

сборна изложба в памет на Йордан Петков, основател на галерия Ларго
26.11.2020 - 20.01.2021

Обичам те, любими

Начало / Изложби / Обичам те, любими

Към творбите

Сборна изложба в памет на Йордан Петков - основател на Арт Галерия Ларго

26.11.2020 – 20.01.2021

Втора част на изложбата

От 26 ноември галерия Ларго представя изложбата „Обичам те, любими” в памет на рано напусналия ни Йордан Петков. В първата част на изложбата показахме картини от колекцията на семейството на Йордан и Нели - основателите на галерия Ларго.  От 10 декември 2020, във втората част на изложбата ще покажем произведения на художници, които познаваха и ценяха Данчо и са подготвили по една творба специално за тази изложба. Това са Александър Димитров, Ангел Герджиков, Анна Тихонова – Йорданова, Боян Янев, Валентина Чернева, Валери Ценов, Васил Василев, Венцислав Марков, Владимир Киров, Георги Йорданов, Димитър Борисов, Димитър Войнов – син, Димо Колибаров, Димо Миланов, Елисавета Ангелова, Живко Дончев, Илия Желев, Лора Маринова, Марина Варенцова – Русева, Милен Маринов, Милена Димитрова- Лена, Николай Ангелов – Гари, Николай Добрев, Николай Русев, Росен Рашев – Рошпака, Светла Косева, Светлин Ненов, Стефан Георгиев, Христо Керин, Цветан Лазаров, Юлиан Йорданов, Юлий Шумарев, Яна Любенова. Тема на изложбата е Любовта. На нея са посветени и творбите.

Голяма част от картините в експозицията са рисувани специално за случая, но няколко от тях са създадени преди години и никога не са показвани в изложба. Така за първи път ще видим картината на Милен Маринов „Белези” от 1998 година и литографията на Димо Колибаров „Влез в градината на суетата” от 1999 година. Особено вълнуващо е, че тези творби като че ли са създадени специално за тази изложба и представата, че сякаш са чакали повече от 20 години, за да бъдат видяни, им придава още по-голямо въздействие. Маслото на Милен ни напомня, че всяка раздяла с любовта на живота ни, независимо от причината,  ни оставя дълбоки белези, често невидими, но все така болезнени. В картината на варненеца белезите са забележими, защото платното е буквално срязано на шест места от нож преди 22 години. В навечерието на изложбата варненския художник го реставрира, запълвайки белезите с друго платно, обагрено в червено, от което картината придобива нов живот и силно въздействие. Литографията на Димо Колибаров ни показва един ангел, издигнат на крилете на любовта, на прага на райската градина, където всичко е красиво, разцъфнало, в апогея на живота. Но това е само един преходен миг, напомня ни художникът чрез заглавието, една мимолетна суета. И като мъдрец, какъвто всъщност е всеки един творец, Колибаров ни напомня, че красотата е мимолетна, но тази мимолетност и преходност я прави още по-значима. Ние сме тук и сега и не трябва да пропускаме мимолетните мигове от живота ни, които карат сърцето ни да замре.

В изложбата художниците интерпретират вечната тема за любовта по различен начин, но във почти всяка от творбите присъства силната връзка между двама души, които се обичат толкова много, че дори смъртта не ще ги раздели. В картините на Владимир Киров и Цветан Лазаров ще открием мъжа като безплътна сянка, като ангел, пазещ своята любима. В интерпретацията на Ангел Герджиков и Елисавета Ангелова жената е като спомен, избледняваща снимка, мелодия, напомняща за любовта. Лора Маринова ни разказва с четка и бои легендата за любовта, в която двамата влюбени са заедно както във живота, така и в полета към вечността. В платната на варненците Георги Йорданов и Димитър Борисов любовта е в първата среща, първото докосване, безмълвното общуване на двама души, които са открили сродната си душа. В картината „Любими” на пловдивския виртуоз на четката Валери Ценов откриваме как любовта ни кара да потънем в очите на другия и осветява целия ни свят в ангелска, небесна светлина. За Александър Димитров любовта на двама души е в сливането им в едно, а за тачения варненски художник Васил Василев любовта е, когато на един мъж му порастват криле от погледа на неговата любима. Изключително въздействащ е диптихът на Димитър Войнов – син „Заедно”, изпълнена почти графично маслена живопис. В творбите ще открием библейски препратки, които могат да бъдат тълкувани различно, в зависимост от душевната нагласа на гледащия, в което е безценната сила на изкуството.

С любов и благодарност представяме картината на Светлин Ненов „В памет на Данчо”, рисувана специално за тъжния повод на изложбата. В композицията на картината обичаният варненски художник е включил обложката на любимия албум на Данчо от любимата му група „Пинк Флойд” – „Тъмната Страна на Луната”. Ако перифразираме финала на песента от албума „Време”: „времето отмина, песента свърши, а имах толкова много да ви кажа”, ще завършим с тъжната поанта на изложбата – мимолетно е съществуването ни на този свят, след нас остават песъчинки спомени, а времето никога не ни стига за всичко, което сме започнали, което сме искали да кажем или да направим. Накрая след нас остава само любовта!

Заради забраната за провеждане на културни мероприятия откриване на изложбата няма да има. Всеки, който желае, може да разгледа творбите от 10 декември на живо в галерия Ларго във Варна, ул. Хан Крум № 8 или онлайн в сайта на галерията. Изложбата продължава до 20 януари 2021 година.

Първа част на изложбата, 27 ноември - 09 декември 2020

В навечерието на дванадесетия си рожден ден Арт Галерия Ларго ще отбележи едно тъжно за галерията събитие. На 7 ноември 2020 година ни напусна основателят на галерията Йордан Петков. Той беше създател и стожер на галерията, морална и материална опора на нейния екип – съпругата му Нели Вълчева и двете му дъщери Светослава и Милена, които в различни периоди бяха галеристи. За дванадесетте години на своето съществуване галерията беше като втори дом за Данчо. Любовта му към изкуството намери своя израз в създаването и поддържането на този оазис на красотата. Галерия Ларго се превърна в гостоприемен дом на стотици изложби, на хиляди картини и скулптури, в любимо и приятелско място за стотици художници и ценители. Галерията беше за Данчо мисия – мисията да дадеш нещо важно на другите, да създадеш нещо ценно и полезно за обществото. В дванадесетте години на нейното съществуване е имало много трудни моменти, много моменти, в които сме били на крачка от отказване. Но в тези моменти Данчо винаги е казвал, че животът не е само цели, пари и сметки, печалби и финансова стабилност. И винаги е вярвал, че галерията създава нещо, което не може да се измери в пари, нещо, което е отвъд дребното, незначителното, ежедневните суетни, страховете и човешките ни слабости. Тя е място за красота, за духовно пречистване, дом на нещо безценно и непреходно – изкуството. Нито за миг в тези дванадесет години Данчо не изпита колебание или съмнение дали да я има. И ето, неговата трета рожба – галерия Ларго, е все още тук и ще бъде тук, за да го помним и да продължим чрез нея неговото дело.

От 26 ноември в памет на Йордан Петков галерия Ларго ще покаже сборна изложба от две части. В първата част на изложбата ще представим творби от семейната колекция – живопис, графика, акварел и скултура. Събирани с много любов, те представят едни от най-добрите съвременни български художници, повечето от тях – близки приятели на основателите на галерия Ларго Йордан и Нели. Колекцията ще може да бъде видяна до 9 декември. От 10 декември, във втората част на изложбата ще покажем произведения на художници, които познаваха и ценяха Данчо и са създали по една творба специално за тази изложба. 

В навечерието на Коледните празници всеки човек, който има късмета да има семейство и хора, които да обича, започва да мечтае. Мечтае за това, как на празника ще бъде с любимите си хора, мечтае за това, как те ще бъдат здрави и щастливи, мечтае за това, как ще може да ги зарадва с мечтани подаръци, мечтае за това, как в празничните дни ще може да ги прегърне и да ги притисне до сърцето си. Любовта е тази, която е най-важна в живота ни. Любовта към спътника в живота ни, любовта към децата ни, към родителите ни, към приятелите ни. И на тази любов ще бъде посветена настоящата изложба!

Нели Вълчева

 

Медиите за нас:

- kulturni-novini.info

- impressio.dir.bg

- visit.varna.bg

- www.actualno.com

- tilda.bg

- artvarna.net

- radar.bg

-eva.bg

Светлината, Цветан Лазаров / Арт галерия Ларго

Светлината

Цветан Лазаров

В памет на Данчо, Светлин Ненов / Арт галерия Ларго

В памет на Данчо

Светлин Ненов

Райската ябълка, Валентина Чернева / Арт галерия Ларго

Райската ябълка

Валентина Чернева

Белези, Милен Маринов / Арт галерия Ларго

Белези

Милен Маринов

Влез в градината на Суетата

Димо Колибаров

Семейство II

Владимир Киров

Изгрев

Георги Йорданов

Заедно I

Димитър Войнов-син

Заедно II

Димитър Войнов-син

Легенда за любовта

Лора Маринова

Мъж, на когото му растат криле

Васил Василев

Мечтание с грозде

Петър Мичев

Жена с птица II

Иван Обретенов

По реката на любовта

Юли Шумарев

Песен

Маргарита Войнова

Момиче с котка

Кръстьо Тодоров - Кеца

Детство

Николай Ангелов - Гари

Преход

Роман Сустов

Пристан

Ангел Атанасов- Ачо

Наблюдател

Ангел Герджиков

Пегас II

Боян Янев

Гларус

Николай Добрев

Пикник

Стефан Георгиев

Дъждовно кафе

Светла Косева

Рибарски истории

Веселин Костадинов

Посока

Велимир Великов

Дон Кихот и Санчо Панса

Венцислав Марков

Последен бряг

Цветан Казанджиев

345 - 5

Цветан Лазаров

Мисля за теб

Милена Димитрова- Лена

Стари хора

Лора Маринова

Признание

Лора Маринова

Давид, Вирсавия, Барселона III

Цанко Цанков

Светлина II

Здравко Палазов

Травиата

Лора Маринова

Заедно в златистото небе

Росен Рашев - Рошпака

Слънчевите хора

Росен Рашев - Рошпака

Първа среща

Николай Ангелов - Гари

Дивото зове

Николай Ангелов - Гари

Молитва

Радослав Димитров - Бадуля

Созопол

Николай Добрев

Септемврийски ден

Лора Маринова

Малки пристанища

Александър Димитров

Чашата

Владимир Киров

Runes, Wyn

Юрий Яковенко

Runes, Dag

Юрий Яковенко

Ключът

Димо Миланов

Очакване

Юлиан Йорданов

Bella Italia

Наталия Чернецова

Нощен пейзаж от Прешов I

Красен Бербенков

Късна доба

Иван Христов- Грога

Преминаване

Григор Велев

Ангел I

Николай Ангелов - Гари

Ноктюрно

Боян Янев

Пегас

Галин Господинов

Голгота

Светлин Ненов

Серенада

Емануил Попгенчев

Светлината

Здравко Палазов

Зимна приказка

Атанас Маринчешки

Мерилин в розово

Илия Желев

Вятър

Живко Дончев

Харон

Живко Дончев

На хълма

Илия Желев

Храм

Николай Добрев

Любовта е отдаване

Яна Любенова

Полъхът на любовта

Боян Янев

Първа среща

Димитър Борисов

Разходка с фламинго

Димо Миланов

Цветя

Марина Варенцова- Русева

Недоизказано

Николай Русев

Човекът с голямото сърце

Росен Рашев - Рошпака

Синеокият ангел

Росен Рашев - Рошпака

Трафикът е моя град

Росен Рашев - Рошпака

Без думи

Стефан Георгиев

Спомен

Светлин Ненов

Да минеш под дъгата

Александър Димитров

Ново начало

Александър Димитров

Шепот

Александър Димитров

Стълба към теб

Ангел Герджиков

Любовна песен

Елисавета Ангелова

Ново начало

Николай Ангелов - Гари

Един реален свят ни стига

Христо Керин

Семейство I

Владимир Киров

... и в другия живот

Христо Керин

Полет

Живко Дончев

Целувка

Светла Косева

Дом е там, където си ти

Милена Димитрова- Лена

Ще бъда винаги до теб

Юли Шумарев

Докосване

Венцислав Марков

Меланхолия

Анна Тихонова- Йорданова

Пред портата

Юлиан Йорданов

Лавандула

Милена Димитрова- Лена

Сезони

Милена Димитрова- Лена

Сутрешно кафе

Владимир Киров

Мелник

Ели Станчева

Калинчевата къща- Трявна

Даниел Дрянов

Разходка

Лора Маринова

Пейзаж

Милен Маринов

Топла есен

Маргарита Войнова

Диалог

Велимир Великов


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия