Абстракции и светлина

сборна изложба - живопис
17.12.2021 - 17.01.2022

Абстракции и светлина

Начало / Изложби / Абстракции и светлина

Към творбите

сборна изложба в Зала 2

17 демекври 2021 – 17 януари 2022

вернисаж – петък,  17 декември 2021 г., от 17:00 - 19:00 часа 

На 17 декември ще изпратим 2021-ва година с една изключително въздействаща и светла сборна изложба на едни от най- любимите съвременни български художници, работещи в областта на абстрактната и експресивната живопис. В зала 2 на Арт Галерия Ларго ще ви представим авторите Албена Коева, Васил Стоев, Димитър Чолаков, Иван Обретенов, Николай Няголов, Светослава Георгиева, Светлин Ненов, Стефан Кулев и Христо Христов в една хармонична експозиция, носеща името "Абстракции и светлина".

Абстракцията е течение в изкуството, което не всеки разбира и приема. В Западна Европа и зад океана от години този жанр е сред най- предпочитаните от публиката и ценителите, докато в България част от зрителите все още гледа с недоверие на абстрактната композиция, защото смята, че конкретиката е това, което прави една картина завършена, стойностна и истинска. Малко са хората, които имат познанията и подготовката да оценят колко трудно е да се създаде една абстрактна творба- майсторството да създадеш една хармония от цветове, да композираш добре петната, които полагаш върху платното, да създадеш разбирателство между най- различните релефни мазки, които образуват различните слоеве на материала в платното.

В тази изложба ще покажем как различните автори ни показват късчета от душите си, закодирани във всяко напластяване на боя върху платната, всяко издраскване на слоя, отнемане и добавяне на нива. Конкретното, което зрителите обикновено търсят в живописните картини, всъщност тук е скрито измежду най- различни форми и тонове, завихрени в една симбиоза от най- различни живописни похвати и техники. Тук всеки зрител си намира по нещо различно, всеки усеща вибрациите и енергиите на картините индивидуално Затова и в повечето случаи абстрактните композиции не са нещо, за което художниците или галеристите могат да разказват с думи, защото възприятието на всеки е субективно и не може някой друг да полага своите интерпретации в чуждото съзнание.

Със серия пастьозни и наситени композиции ще се представи варненския художник Стефан Кулев, който междувременно се готви за самостоятелната си изява в Галерия Ларго през 2022-та година. Албена Коева от Варна пък ще ни представи три камерни платна, в които е разливала богати сини нюанси и ги е комбинирала с по няколко конкретни елемента. Ще се насладим на две от най- новите творби на Васил Стоев от Пловдив, богати на сложни цветове, разчупени структури и естетическа наслада. Димитър Чолаков участва с нова творба, специално подготвена за „Ларго“. Пловдивчанина Николай Няголов ни радва с виолетови и сини нюанси, бели светлинки и танцуващи линии в картината си. Ценителите ще се насладят на камерен автопортрет на Иван Обретенов, а варненците Светослава Георгиева и Христо Христов ще допълнят експозицията със своите изключителни, сериозни и тежащи на мястото си живописни произведения.

Изложбата „Абстракции и светлина“ ще бъде представена на 17 декември 2021 г. в зала 2 на галерията с вернисаж от 17:00 до 19:00 часа. Заповядайте в петък на ул. Хан Крум 8, Варна да кажем заедно довиждане на 2021-ва година и да си пожелаем една по- добра и вдъхновена 2022-ра! Откриването ще се проведе при спазването на всички актуални противоепидемични мерки.

Милена Димитрова, галерист

Медиите за нас:

-Impressio
-RuseNEWS
-Новините днес
-Културни новини
-Trio - умна и културна медия
-Варна 27
-Новини 24/7
-БНТ 2- Линия култура

плакат на изложбата / Арт галерия Ларго

Плакат на изложбата

Синева, Албена Коева / Арт галерия Ларго

Синева

Албена Коева

Пътека към морето, Димитър Чолаков / Арт галерия Ларго

Пътека към морето

Димитър Чолаков

Бряг

Христо Христов

Сънят на лодките

Светлин Ненов

Край извора

Христо Христов

Трите начала

Светослава Георгиева

Бряг

Стефан Кулев

Зимно слънце

Светослава Георгиева

Начало

Светослава Георгиева

Архаичен пейзаж

Стефан Кулев

Преди нощта

Стефан Кулев

Молитвеник II

Светлин Ненов

Автопортрет с чаша

Иван Обретенов

Бяла сянка

Иван Обретенов

Фар

Албена Коева

Полет

Албена Коева

Стълба към небето I

Светлин Ненов

Виолетова вечер, фар и зелена лодка

Николай Няголов

Дъждовен ден

Васил Стоев

Очакване в Милпорт

Светослава Георгиева

Лято

Васил Стоев

Лято

Стефан Кулев

Привечер

Стефан Кулев


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия