В пространството и времето

изложба- живопис и графика на Анна Тихонова- Йорданова и Юлиан Йорданов
23.09. - 12.10.2022

В пространството и времето

Начало / Изложби / В пространството и времето

Към творбите

Изложба - живопис на Анна Тихонова- Йорданова и Юлиан Йорданов
От 23 септември до 12 октомври 2022
ОТКРИВАНЕ - петък, 23 Септември 2022 г., от 18:00 ч.

От 23 септември 2022 Арт Галерия Ларго ще представи отново съвместна изява на артистичната двойка Анна Тихонова- Йорданова и Юлиан Йорданов. Изложбата се нарича „В пространството и времето“ и в нея те показват най-новите си графични творби, създадени в последната година. Двамата художници са изключителни имена на световно ниво в областта на графиката и всяка тяхна нова изява е празник за ценителите.

Зрителите ще видят серия от десет графики – по пет от всеки от двамата автори, която е посветена на темата за амазонките. Творбите са поръчани от известния гръцки колекционер на графика Кристос Янакос и интерпретират древногръцките митове за амазонките, за техните царици и за подвизите им. Особено интересно е, че петте офорта на Юлиан Йорданов са цветни. Петте графики на Анна Тихонова по темата пък са изпълнени в типичния за нея стил – върху черна хартия със златно мастило. Така съвместното представяне на двамата автори има изключително изящно и естетско въздействие. Няколко от офортите на Юлиан и Анна от цикъла за амазонките бяха показани в изложбата-графика, която Арт Галерия Ларго представи в галерия Epreuve d’Artiste в Антверпен този месец. Но за първи път варненската публика ще има възможността да види цялата серия от творби от този цикъл.

Освен с графика двамата художници се представят и с живописни творби. Анна Тихонова- Йорданова има нарастващ интерес към акварела в последните години и за настоящото си гостуване на варненската публика тя е подготвила серия от акварели на морска тематика. Юлиан Йорданов от своя страна през последните години интензивно работи в областта на живописта, така че и в настоящата експозиция ще видим серия от негови картини, изпълнени с акрил.

Изложбата е озаглавена „В пространството и времето“ неслучайно. В живописните творби на Юлиан зрителите ще се срещнат отново с тематика, която го занимава поне от десет години насам. Още в първата му самостоятелна изява в „Ларго“ през 2012-та година Йорданов показа цикъла литографии „Забравени сънища“, в който разработва визуално своите идеи за пространството и неговите метаморфози, за пътуването и развитието на идеите във времето, за тяхната трансформация от идея в обект и от обект в движение. Юлиан е запазил във времето изключителната динамика при разработването на тази любима негова тема – за връзката между пространството и времето, за тяхното взаимно изключване или промяната на обектите в зависимост от точката на възприемане. За настоящата изложба в серия от няколко живописни творби ловчалията е нарисувал кораби, плуващи в пространството. В корабите ще открием естетика, в която сякаш има елементи както от времето на викингите, така и елементи от бъдещето. Чрез тях художникът развива своите идеи за силата на промените, за смисъла на трансформациите, за идеята, че те се случват в пространството. Защото де факто времето не съществува, то е само един виртуален измерител. Затова за Юлиан първо и основно е пространството.

В акварелите на Анна също има кораби. Интересна и нова естетика ще видят почитателите на беларуската художничка у нас. При нея корабите са като риби и рибите са като кораби. Другото интересно в картините на Анна е, че както при графиките, Анна използва и в акварелите си смесена техника, която придава материалност и плътност на творбите.

Очакваме ви на откриването с участието на авторите на 23 септември 2022 от 18:00 часа в Зала 1 на Арт Галерия Ларго във Варна, ул. „Хан Крум“ № 8. Изложбата продължава до 12 октомври. Събитието е част от изложбената програма на галерия Ларго, подкрепена финансово от Национален Фонд Култура по програма „Едногодишен грант“. Повече за Анна и Юлиан може да прочетете в профилите им в секция "Автори".

Нели Вълчева, галерист

Медиите за нас:
- БТА- Варна - интервю

Impressio
- Parallel 43
- Вестник "Утро"- Русе
- Visit Varna

- БТА- Варна
- Програмата
- Новини 24/7
- Културни новини

 

Over the cloud, Юлиан Йорданов / Арт галерия Ларго

Over the cloud

Юлиан Йорданов

Amazons Queen, Анна Тихонова- Йорданова / Арт галерия Ларго

Amazons Queen

Анна Тихонова- Йорданова

Otrera, Юлиан Йорданов / Арт галерия Ларго

Otrera

Юлиан Йорданов

Myrina

Юлиан Йорданов

Lisyppe and Tanais

Анна Тихонова- Йорданова

Cycle Alexander - Penthesilea

Юлиан Йорданов

Hyppolita

Юлиан Йорданов

Antiope and Tessus

Анна Тихонова- Йорданова

Cycle Alexander - Thalestris

Юлиан Йорданов

Over the rocks

Юлиан Йорданов

Amazons

Анна Тихонова- Йорданова

Up

Юлиан Йорданов

Заедно

Анна Тихонова- Йорданова

Lampedo

Анна Тихонова- Йорданова

Летяща риба II

Анна Тихонова- Йорданова

Сребърно море

Анна Тихонова- Йорданова

В синьото

Юлиан Йорданов

Към дълбокото

Анна Тихонова- Йорданова

Спокойни платна

Анна Тихонова- Йорданова

Летяща риба

Анна Тихонова- Йорданова


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия