Contrariorum

самостоятелна изложба живопис на Вероника Николаева
20.09. - 09.10.2023

Contrariorum

Начало / Изложби / Contrariorum

Към творбите

самостоятелна изложба живопис на Вероника Николаева

20 септември - 09 октомври 2023
Откриване – сряда, 20 септември 2023 г., 18:30 часа

На 20 септември 2023 година в ЗАЛА 2 Арт Галерия Ларго за първи път ще представи със самостоятелна изложба младата варненска художничка Вероника Николаева. Експозицията носи името „Contrariorum“ (от латински- противоположности) и представя серия живописни творби, подготвени специално за „Ларго“.

За изложбата Вероника споделя: „Серията „Contrariorum” олицетворява и разкрива човека като една интересна симбиоза от противоречия. Тези контрасти  загатват изначалната човешка природа и тази, която е подменена със слабости и пороци. Човек, призван да е вечен, силен, духовен, търсещ, и в същото време  временен, чуплив и крехък. Всеки от нас е „работилница“, която съдържа всичко в най- изчерпателен вид и затова всеки от нас е „натоварен с поръчението да изявява себе си като велико тайнство на Божествения промисъл". Да показва как разделените крайности може да се примирят в хармония. Човекът е земен, но и небесен, временен, но и безсмъртен, видим, но и умопосегаем, по средата между величие и падeние, едно и също същество , но както дух, така и плът. Наред с това носещ хиляди слабости, пороци, суета и преходност.
Човешката личност е призвана да бъде микрокосмос, да съединим телесното и душевното, но изключвайки суетата и злото. Да ги разглеждаме като неразривно цяло - красиво и в пълнота. Този кръстопът е вечен въпрос - борбата между земното и небесното, доброто и злото, които не могат да се обединят в пълнота, но могат да се преобразят и  да се отразят като образ на Божествената красота.“

Вдъхновена от латинската фраза „Omnia Vanitas“ (Суета на суетите), Вероника Николаева представя в картините си екзистенциални и философски идеи за мимолетния и преходен характер на човешките удоволствия. Латинската фраза е тясно свързана с по-широката философска концепция за "суета", която изследва идеята, че много от нещата, към които се стремим - като богатство, слава, красота и власт - в крайна сметка се оказват незначителни в лицето на тленността и непостоянството на живота. Посланието има за цел да напомни на човека за крехкостта на живота му и, че трябва да осмисли добре малкото време, което му е отредено тук, на земята.

Интересно в картините на Вероника е, че освен темите и символиката в творбите ѝ, апликираните обекти също играят голяма роля за влиянието върху зрителя. Избирайки да влага неконвенционални материали в платната си, художничката придава на композициите си триизмерност, динамичност, а различните медиуми разказват нетипични истории. Сапунените балончета не са крехки и уязвими- те имат твърда черупка, която не може да бъде пропукана с едно докосване; огледалцето е замъглено и не ни позволява да огледаме собственото си отражение в него; обикновено леките, ефирни птичи пера са сковани, статични и сякаш застинали във времето. Всичко е това, което е и нищо не е такова, каквото изглежда на пръв поглед. Привнесените, колажирани обекти подчертават креативността на младата варненска авторка и умението ѝ да провокира вниманието на зрителите чрез неочаквани материали и символика в своите картини.

Очакваме ви на откриването с участието на Вероника Николаева на 20 септември 2023 от 18:30 часа в галерия Ларго, ул. Хан Крум 8, Варна. Събитието е част от цикъла изложби „Нови хоризонти“ за подкрепа на млади автори на галерия Ларго и се реализира с подкрепата на НФК по „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“. Повече за Вероника може да прочетете в профила ѝ на сайта.

 

Медиите за събитието:

-Moreto.net

-Варна е

-Новини247

-Подиум

-Програмата

Любовна история I, Вероника Николаева / Арт галерия Ларго

Любовна история I

Вероника Николаева

Опит за летене, Вероника Николаева / Арт галерия Ларго

Опит за летене

Вероника Николаева

Любовна история III

Вероника Николаева

Любовна история I

Вероника Николаева

Зимата на нашето недоволство II

Вероника Николаева

Зимата на нашето недоволство I

Вероника Николаева

Вкусът на земния живот

Вероника Николаева

Цялата суета III

Вероника Николаева

Цялата суета II

Вероника Николаева

Цялата суета I

Вероника Николаева

102-15, 16

Вероника Николаева

Любовна история II

Вероника Николаева


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия