Шкафът на Имагинерното

изложба - живопис, скулптура и дигитално изкуство на Драго Дочев
09. - 23.09.2022

Шкафът на Имагинерното

Начало / Изложби / Шкафът на Имагинерното

Към творбите

Изложба - живопис, скулптура и дигитално изкуство на Драго Дочев
От 09 до 23 септември 2022
ОТКРИВАНЕ - Петък, 09 Септември 2022 г., от 18:30 часа в ЗАЛА 2 на Арт Галерия Ларго

На 9-ти септември 2022 година в Зала 2 на Арт Галерия Ларго ще се открие изложбата на варненския художник Драго Дочев „Шкафът на имагинерното“ /The Imaginerium Cabinet”/. Авторът се представя с живопис, скулптура, принтове и серия от дигитални творби, които са качени на блокчейн и се презентират като NFT. Изложбата е първата от цикъла изложби „Нови хоризонти“ на галерия Ларго, в които ще представим млади творци до 35 години, в началото на артистичния им път и ще им дадем поле за изява и творческа реализация. Тези изложби се осъществяват с финансовата подкрепа на Национален Фонд Култура.

За цикъла "Шкафът на Имагинерното"

Цялата серия творби е създадена като част от цикъл, за който авторът споделя: „През 2022 започнах цикълa The Imaginarium Cabinet (Шкафът на Имагинерното). Той е резултат от целия ми път на визуален артист. Състои се от експериментални дигитално изкуство, живопис и скулптура, които взаимно се допълват. Изложбата показва няколко посоки. Първата е моя опит да изляза от двуизмерността на картинното пространство, експериментирайки с неконвенционални материали като полиуретанова пяна и епоксидна смола, придавайки неестествена за кавалетната живопис пластичност. По този начин се опитвам да преодолея бариерата между живопис и скулптурен барелеф. Втората е моето изследване на карикатурността и гротеската на анимираните същества, вдъхновени от готическите гаргойли, поставяни като водоливници по сградите. Третата посока е изразена в "Битката между Реалността и Въображението". Едноименната творба представя хората, лишени от въображение. Те са управлявани от комични герои богове. Тяхната карикатурност се изразява в невидимостта. За лишените от въображение, то (въображението) е "невидимо". Те са осъдени да преживяват неговата липса и все пак то съществува паралелно.“

В изложбата на Драго Дочев основно място заемат дигиталните му творби, които ще бъдат презентирани в галерията чрез мултимедийна прожекция. Живописта, дигиталните принтове и скулптурата, които зрителите ще видят, са създадени, за да материализират с класическите средства идеите на автора, разработени за виртуалното пространство. Всички дигитални творби на Дочев в изложбата са качени като NFT на различни платформи.

Какво е NFT и как е свързано със съвременното изкуство

Какво се крие зад толкова дискутираното в последните 2 години NFT? Терминът е английски: non-fungible token и означава незаменяем токен. Това е дигитален запис, съществуващ в даден блокчейн (дигиталната база данни) и представляващ договор, сертификат или доказателство за собственост. На практика всеки NFT  е уникален, неповторим и по тази причина невъзможен за еквивалентна замяна с друг NFT. Зад всяко NFT могат да стоят различни, по преценка на собственика или създателя си, ценни/безценни реални или виртуални вещи. NFT могат да бъдат снимки, видеоклипове, но и статуси или постове на известни личност в Туитър или Инстаграм, скинове на видеоигри, виртуални имоти, колекционерски артикули и какво ли не. В света на изкуството NFT-тата навлязоха с летящ старт и на практика те помогнаха дигиталните творби на изкуството да се трансформират в единствени по рода си, проверими активи, които могат да се търгуват в блокчейн системата, да се купуват и продават чрез криптовалута.

Аукционни къщи като Кристис и Сотбис, големи колекционери на изкуство, сериозни изложения на съвременно изкуство като Арт Базел, куратори и галеристи, обърнаха поглед към този развиващ се пазар на дигитални произведения на изкуството. В резултат на това развитие артистите имат увеличен шанс за презентиране, попадане в погледа на куратори и колекционери, достигане до по-широка аудитория от зрители и ценители.

Какво ще покаже Драго Дочев в настоящата изложба

В изложбата си в Арт Галерия Ларго Драго Дочев показва видео и творби, които са инспирирани от неговите интереси към творчеството на холандските и немските художници, творили през ранното средновековие. Техният стремеж да изпълват максимално картинното пространство с фигури и обекти се обяснява с техния „страх от празнотата“, от латински „Horror Vacui“. Дочев споделя „Естетически картинното пространство е изпълнено от фигурална амалгама и е повлияно от идеята на Аристотел, че природата се отвращава от празно пространство“.

В същия момент варненецът като съвременен артист не може да избяга от влиянието на средата и творбите му – видеа и принтове, се оказват населени с комиксови герои, анимирани персонажи с крещящ колорит, преескпонирани до гротескна крайност. За тези крайни художествени похвати Драго споделя: „Огромна част от вдъхновението да създам тази поредица от дигитални клипове е философския анализ на Жан Бодрияр за места като Дисниленд: "Въображаемото на Дисниленд не е нито истинно, нито лъжливо, то е една машина за възпиране, която има за цел да възстанови фикцията за реалното откъм обратната му страна. Което определя дебилността на това въображаемо, неговата инфантилна уродливост. Светът на Дисниленд претендира, че е детински, за да утвърди убеждението, че възрастните живеят в един друг свят - този на "реалното" и да скрие, че действителната инфантилност е навсякъде и е присъща на самите възрастни, които идват тук, за да си играят на деца и да се заблуждават относно реалната си инфантилност." 

Ако искате да потънете в свят като от историята на Алиса или на Нео от Матрицата, ако искате да разберете какво е това NFT, елате да се насладите на тази изключителна, различна и провокативна изложба.  Очакваме ви на откриването с участието на автора на 09 септември 2022 от 18:30 часа в Зала 2 на Арт Галерия Ларго във Варна, ул. „Хан Крум“ № 8. Изложбата продължава до 23 септември. Събитието е част от изложбената програма на галерия Ларго, подкрепена финансово от Национален Фонд Култура по програми „Едногодишен грант“ и „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“. 

Повече за художника вижте в неговия профил в секция "Автори"  на сайта. 

Всички, които нямат възможност да присъстват на откриването, могат да разгледат изложбата онлайн и да закупят картина от нашата онлайн галерия тук:  Арт Депо.

Нели Вълчева, галерист

ГЛЕДАЙТЕ ВИДЕО ОТ ОТКРИВАНЕТО ТУК

Медиите за изложбата:
- БТА- видео
- БТА- новина
-
Trio.bg
- allevents.in
- Културни новини
- Varna 24
- БТА- Варна
- Новини 24/7
- Visit Varna

Стаята на илюзиите, Драго Дочев / Арт галерия Ларго

Стаята на илюзиите

Драго Дочев

Пирът на карнавалните животни, Драго Дочев / Арт галерия Ларго

Пирът на карнавалните животни

Драго Дочев

Последната мелодия на смъртта, Драго Дочев / Арт галерия Ларго

Последната мелодия на смъртта

Драго Дочев

Натюрморт I, Драго Дочев / Арт галерия Ларго

Натюрморт I

Драго Дочев

Гоблин, Драго Дочев / Арт галерия Ларго

Гоблин

Драго Дочев

Натюрморт, Драго Дочев / Арт галерия Ларго

Натюрморт

Драго Дочев

Битката между реалността и въображението, Драго Дочев / Арт галерия Ларго

Битката между реалността и въображението

Драго Дочев

Глава на шаман

Драго Дочев

Синя ваза

Драго Дочев

Натюрморт II

Драго Дочев

Композиция с къща

Драго Дочев

Гаргойл

Драго Дочев

Ваза

Драго Дочев


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия