Живопис, пластика и светлина

сборна изложба на Владимир Киров, Мартин Киров и Светлана Кирова
08. - 27.07.2016

Живопис, пластика и светлина

Начало / Изложби / Живопис, пластика и светлина

Към творбите

Сборна изложба на Светлана Кирова, Владимир Киров, Мартин Киров

08 – 27 юли 2016 г., Откриване 08 юли 2016, 18:30

От 08 юли 2016 год. за трети път в “Ларго” ще гостува един от любимите автори на галерията – ловешкият художник Владимир Киров. Този път в компанията на своето семейство – съпругата Светлана Кирова и сина Мартин Киров. През 2015 година фамилията творци направи серия от големи изложби, с които се представи в ГХГ в Ловеч, в галерия „София“ в Българския културен институт в Лондон, в Майен, Франция, в ГХГ - Смолян. Сега тази експозиция гостува във Варна под мотото „Живопис, пластика и светлина”. 
Владимир Киров ще покаже дузина от любимите на варненци миниатюри върху дърво, както и няколко маслени платна, които обраха овациите в Лондон. Съпругата му Светлана Кирова, позната сред ценителите с ефирната си портретна маслена живопис и фигурална композиция, за първи път ще се представи в морската столица именно с няколко портрета. Светла е потомка на известния зографски Минев род от Трявна, може би затова критиците откриват в творбите й препратки към одухотворените първообрази на българското зографство. Тя сякаш не рисува портрети и фигури, а духовни състояния. По това си приличат творбите й с тези на нейния съпруг Владимир Киров – навлизането дълбоко в духовния свят на моделите, дълбаенето във вътрешния мир на образите. Но приликите, за щастие, са много по-малко от разликите. Двамата автори като че ли се допълват в работата и в творчеството си, има едно интересно развитие от нежните, фини, деликатни и почти прозирни образи в картините на Владо към едро изведените, обобщени и силно наситени с характер образи в картините на Светла. И двамата имат слабост към женското портретуване, но докато в творбите на Владимир има едно преклонение и обожание, едно смирение пред крехката и деликатна женска природа, в творбите на Светлана жената е изведена чрез нейната силна, устойчива природа, чрез нейната личност и характер. Картините на двамата са като две мелодии, които като че ли разработват един и същи мотив, но в съвсем различни вариации и тоналности.
Към този фин семеен дует в последните години се присъединява и мощния баритонов звук на пластиките на първородния син на двамата художници – Мартин. Закърмен от малък с любовта към глината, той завършва специалност „Kерамика“ първо в художественото училище в Троян, а после и в Националната Художствена Академия в София. Талантът на Мартин се развива в съвсем различна посока, художественият му изказ и начинът му на работа твърде много се различават от тези на родителите му и то не само заради материала и формата, в които работи. Но от това печели и той, както и неговите, вече не малко почитатели, повечето от които са чужденци.  Творбите на Мартин са далеч от фината и деликатна изящност на другите двама Кирови. Формите са изведени едро, абстрактните фигури излъчват сила и първична мощ. Изваяни от шамот, често тонирани със специално издържащи висока температура бои, пластиките са като излезли изпод ръцете на древен жрец или шаман. В много от творбите ще видим силната връзка на твореца с майката-природа, фигурите често са сгушени като в женска утроба или пък са се слели в прегръдка. Мощно въздействат и неговите интерпретации на връзката между мъжа и жената – често в пластиките единият буквално прелива в другия. Ефектно и модерно стоят и по-абстрактните творби на Мартин, разработени като експеримент и провокация към формата.

Очакваме ви на откриването на 8 юли, петък, от 18:30 часа. Изложбата на фамилия Кирови в галерия „Ларго“ продължава до 27 юли 2016.

За художниците:
Владимир Киров е роден на 05 ноември 1955 г. в Ловеч. През 1974 г. завършва Художествената гимназия в гр. Казанлък. Продължава следването си във ВТУ ,,Св. Св. Кирил и Методий” във Велико Търново, където се дипломира през 1981 г. със специалност ,,Живопис”. В периода 1987-1988 г. специализира живопис в Санкт Петербург. След завръщането си в България до днес има над 16 самостоятелни изложби в престижни български галерии, както и участия в повече от 47 национални изложби, конкурси и есенни салони. Носител е на Голямата награда на Международното Биенале за миниатюрни изкуства – Русе през 2011 г. Владимир Киров е канен и участва в много международни експозиции, биеналета и конкурси в Швейцария, Испания, Франция, Полша, Великобритания, САЩ и Канада, където също е носител на множество призове. Получава една от десетте първи награди от Международния конкурс за оригинална живопис “Daler-Rowney“ в Англия през 2002 г., двукратен носител е на почетна грамота на Международната изложба на миниатюрни изкуства, Торонто, Канада (1990 и 1991 г.), Купата на град Mougins от Международния конкурс за визуални изкуства в град Ница, Франция, 1992 г. Владимир Киров е носител на Награда за творчество „Ловешки меч“ в раздел „Изобразителни изкуства" на Община Ловеч за 2012 г. Авторът се изявява в областта на живописта и миниатюрата. Живее и работи в гр. Троян.

Мартин Киров е роден на 17 август 1980 г. във Велико Търново. През 1999 г. завършва НГПИ „Проф. Венко Колев“, гр. Троян, специалност Керамика, а през 2006 година се дипломира в Националната Художествена Академия, гр. София, отново със специалност Керамика. Като млад автор през 1999 г. печели Наградата на Лорд Джон Бризби за талант и оригинално мислене. Мартин има 6 самостоятелни изложби в България и в чужбина, както и големи представителни изложби с баща си Владимир Киров и майка си Светлана Кирова в Ловеч, Смолян, Лондон и Майен-Франция. От 1999 г. участва във всички регионални изложби в гр. Ловеч, а от 2005 г. участва в редица международни и национални изложби. Красотата и естетиката на пластичните му търсения в областта на керамиката са забелязани и той е избран да направи наградата за Международния Фестивал на Етнографския филм - София 2015.  Негови пластики се намират в редица галерии и частни колекции в страната и чужбина. Живее и работи в гр. Троян, България.
Светлана Кирова е родена на 13 септември 1958 г. През 1981 г. завършва ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ със специалност „Живопис“. Има шест самостоятелни изложби в София, Ловеч и Троян, както и изложба в галерия „София“ на Българския културен институт в Лондон заедно с Мартин и Владимир Кирови. От 1984 участва в национални и регионални изложби в България. Член на СБХ. Нейни картини се намират в редица галерии в страната и чужбина. Живее в гр. Троян. Преподава живопис в НГПИ „ Проф. Венко Колев“ гр. Троян.       

Нели Вълчева, галерист

 

плакат на изложбата / Арт галерия Ларго

Плакат на изложбата

Озарена от своята младост, Владимир Киров / Арт галерия Ларго

Озарена от своята младост

Владимир Киров

Женски портрет, Светлана Кирова / Арт галерия Ларго

Женски портрет

Светлана Кирова

Профил на жена, Мартин Киров / Арт галерия Ларго

Профил на жена

Мартин Киров

Съзерцание

Светлана Кирова

Тоалет

Владимир Киров

Болка

Владимир Киров

Чаша за размисъл

Владимир Киров

Чашата на мечтите

Владимир Киров

Цигарата

Владимир Киров

Диалог

Владимир Киров

Есен

Владимир Киров

Ежедневие

Владимир Киров

Майчинство

Владимир Киров

Меланхолия

Владимир Киров

Объркани чувства

Владимир Киров

Опиянение

Владимир Киров

Погледнах в миналото

Владимир Киров

Разговор

Владимир Киров

Размисъл

Владимир Киров

Размисъл за отминалото време

Владимир Киров

Спомен за щастливите мигове

Владимир Киров

Спомени

Владимир Киров

Стълбата

Владимир Киров

Сън

Владимир Киров

Съзерцание

Владимир Киров

Вяра

Владимир Киров

Завесата

Владимир Киров


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия