HOME SAPIENS

самостоятелна изложба на Иван Русачек в рамките на 5-ти Международен Екслибрис Конкурс Варна
14. - 24.06.2023

HOME SAPIENS

Начало / Изложби / HOME SAPIENS

Към творбите

самостоятелна изложба графика на Иван Русачек в рамките на 5-ти Международен Екслибрис Конкурс Варна 2023

14 - 24 юни 2023
Откриване – сряда, 14 юни 2023 г., 19:00 часа

На 14 юни 2023 от 18:30 часа в галерия Ларго ще бъде открита изложбата със селектираните участници в петото издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна. Организатор на престижния международен конкурс е варненската галерия, а от тази година съорганизатор на форума е Фондация за изкуство „Йордан Петков“. В същата вечер в Зала 2 на галерията ще бъде представена и самостоятелна изложба графика на победителя в четвъртото издание на конкурса през 2021 година, беларуския художник Иван Русачек. За пети пореден път конкурсът се реализира с финансовата подкрепа на Община Варна чрез Фонд Култура.

Изложбата на беларуския художник е озаглавена HOME SAPIENS – игра на думи, заимствана от английската дума за дом HOME и латинското словосъчетание, обозначаващо разумния човек - HOMO SAPIENS.

За изложбата и нейната идея Русачек споделя: „Домът на разума възприема движението на думите и подобно на действието на часовниковия механизъм, който задвижва махалото - всичко оживява, идеите добиват форма. Включват се светлините, появяват се сенки. Светлината открива реалния и въображаемия свят, сякаш повдига завеса, която разкрива мимиките на лицата и жестовете, започва действието. Думите-символи са образи и врати на всички явления. Няма безсмислен символ, а само отворени врати и врати към лабиринта, водещи към Залата на свидетелствата. Те казват: знаем структурата на молекулата. И вече сме готови да възприемем невидимите атоми, това, което изпълва пространството между тях… пространството от най-малките форми до пространството, в което всичко се случва Тук и Сега. Нас ни интересува как се нарушават границите на времето в пространството. Когато човек се събужда, той изпада от времето, в което обикновено живее и се озовава в друго време, където го води неговото Въображение и неговото Съзнание.“

За изложбата си във Варна Иван Русачек е изпратил 40 малки графики, изпълнени с класическите графични техники офорт и мецотинто. Творбите се отличават с изключителна изящност на рисунъка, фини детайли и сложни композиции. Но това, което прави най-вече впечатление на зрителя, е богатото въображение и неочакваните разработки на идеите на беларусина. В графиките му има многоплановост на сюжетите, има интересни и провокиращи внимателно вглеждане образи и детайли. Често в творбите му можем да открием история в историята. Един образ се появява в дадена работа едновременно умален и уголемен, разделен на части и отново събран, или пък мултиплициран, като че ли присъстващ едновременно в различни моменти на времето и различни точки в пространството. Изключително интересна и различна изложба на победителя в четвъртото издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна, доказваща, че журито действително е избрало преди две години най-добрия сред най-добрите графици от цял свят.

Международен Екслибрис Конкурс Варна се реализира с финансовата подкрепа на Фондация за изкуство „Йордан Петков“ и Община Варна чрез Фонд Култура. Галерия Ларго сърдечно благодари на спомоществователите на конкурса - "Ларгонет" ООД, верига ресторанти Годзила, Сдружението на художниците – Варна и за медийната подкрепа на БНТ, БНР- Радио Варна и TUNNELLIGHT. Повече информация за конкурса можете да намерите на неговия сайт: www.exlibris-competition-varna.org, както и в сайта на галерия Ларго на www.largogallery.com.

 

                                                                                    Нели Вълчева, Изпълнителен директор

                                                                               Международен Екслибрис Конкурс Варна

Flying. The Judgement of Paris, Иван Русачек / Арт галерия Ларго

Flying. The Judgement of Paris

Иван Русачек

Carpe Diem

Иван Русачек

In mensa anatomica

Иван Русачек

History lesson 4

Иван Русачек

History lesson 1

Иван Русачек

Ovid- Metamorphosis. Masks on black

Иван Русачек

Reader

Иван Русачек

Say your word and the lion will enter

Иван Русачек

She, three balls and music stairs»

Иван Русачек

Upper town

Иван Русачек

100 Years of Solitude. Flight of butterflies

Иван Русачек

Saggitarius- In the next age

Иван Русачек

Elena Troyanovska leads to the movement of the stage of time. Open book

Иван Русачек

Antike

Иван Русачек

Ideal palace

Иван Русачек

Grethen

Иван Русачек

Mens Agitat Molem

Иван Русачек

Terra marique

Иван Русачек

Alchemy of psychology. Masks on black

Иван Русачек

Balls game

Иван Русачек

All or nothing, the source of all true interesting StoriYES

Иван Русачек

Bellum omnium contra omnes

Иван Русачек

Bring chaos to your house- Let it make order

Иван Русачек

Cube of time

Иван Русачек

History of the issue

Иван Русачек


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия