Годишните времена

изложба-акварел на Иван Додов
11.01. - 02.02.2013

Годишните времена

Начало / Изложби / Годишните времена

Към творбите

самостоятелна изложба-акварел на Иван Додов

11 януари – 02 февруари 2013 г.

От 11 януари 2013 год. в седемдесет и третата поред изложба арт галерия “Ларго” ще представи за четвърти път софийския художник Иван Додов. „Годишните времена“ са вдъхновили автора и дават името на експозицията. Феерия от цветове и багри ще шестват по белите стени на галерията, така, както винаги е било при изложби на магьосника на акварела. Слънчеви летни пейзажи, нежни пролетни изгреви и залези, топли зимни приказки, есенната поезия на майката-природа – всичко това ще открием в картините на Додов. Лекотата и финесът, с които художникът успява да излее на листа своето вдъхновение и то да докосне зрителите, е причината почитателите му да се увеличават лавинообразно.

Красотата на природата е издигната в култ в творбите на Додов. Това е така, защото самият художник се прекланя дълбоко пред нея, както и пред силата на майката-земя, пред нейното изконно значение за съществуването на човека. Иван е дълбоко и неразриво свързан с природата, чувства тази връзка като едно от най-важните неща в живота му. Негово верую е, че трябва да живеем в хармония с природата и това ще ни се върне многократно. Нишките на вселенската енергия свързват всички живи същества в един безкраен кръговрат. Отдавайки й своята доброта и позитивни мисли, ние ще привлечем към себе също такава добра, положителна енергия. Една жизнеутвърждаваща философия, която помага на човека да отвори сетивата и сърцето си за най-хубавите моменти от живота и да отблъсне лошите. И за пореден път изложбата на Иван се превръща в апотеоз на тази философия.

В тридесетината картини ще открием различните лица на природните сезони. Зимата, която понякога е сурова и смразяваща, а понякога е топла и уютна, пролетта, която понякога е буйна и жизнерадостна, а понякога е нежна и вглъбена, лятото, което е ярко и изпепеляващо или пък е прохладно и освежаващо от повея на бриза и мириса на море, есента, която е преливаща от изобилието и плодоносността на майката-земя, или пък е меланхолно-тиха и приглушено-зъзнеща в първите повеи на зимата. Чарът на годишните времена е уловен и после пресъздаден с топлота и любов, вдъхновяващи всеки привелигирован да се докосне до картините на Иван Додов. Разглеждайки творбите, имаме усещането, че като че ли художникът е като един вълшебник, изправен горе, на покрива на света, разперил широко ръце като птица и загребващ гледки, емоции и кътчета от земната красота. И после – тези красоти са разляти със замах, разхвърляни със страст, напръскани еуфорично върху акварелната хартия. За пореден път сърцата на варненци ще бъдат сгрети на средата на най-студеното годишно време от топлината, идваща от голямото сърце на един голям художник!

Елате и се насладете на красотата на годишните времена в галерия „Ларго“. Изложбата продължава до 02 февруари.

Нели Вълчева, галерист

 

Празник по ларгото, Иван Додов / Арт галерия Ларго

Празник по ларгото

Иван Додов

Слънчогледи, Иван Додов / Арт галерия Ларго

Слънчогледи

Иван Додов

Град от светлина, Иван Додов / Арт галерия Ларго

Град от светлина

Иван Додов

Величие, Иван Додов / Арт галерия Ларго

Величие

Иван Додов

Сияние

Иван Додов

Плодородие

Иван Додов

Любовна среща

Иван Додов

Слънчева светлина

Иван Додов

Кафене

Иван Додов

Сливане

Иван Додов

Тишина

Иван Додов

Добро утро, зима!

Иван Додов

Пристан

Иван Додов

Морска шир

Иван Додов

Слънчева светлина

Иван Додов

Усещане за пролет

Иван Додов

Есенно утро

Иван Додов

Приказен свят

Иван Додов


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия