Маргарита Войнова

28.04. - 18.05.2010

Маргарита Войнова

Начало / Изложби / Маргарита Войнова

Към творбите

самостоятелна изложба-живопис

28 април – 18 май 2010 г.

В сряда, 28 април 2010, от 18.00 ч. в арт галерия “Ларго” на ул. Тодор Икономов 1 се открива двадесет и осмата поред изложба, която ще представи варненската художничка Маргарита Войнова.

Свежи морски пейзажи, пасторални пролетни пъзели, спомени от едно австралийско приключение реди художничката в залите на галерия “Ларго”. Двайсетината платна, изпълнени с масло, акварел, смесена техника, са в характерния стил на Войнова – свежи, жизнерадостни, колоритни. Самата художничка казва за себе си и творчеството си: “В изкуството не спазвам правила и не следвам канони. Разглеждайки картините ми, бих искала публиката да се забавлява заедно с мен.”

За нея известният френски писател и арт критик Андре Мюр казва: “Войнова представя чрез своите картини невероятно добре кръстопътя и срещата на различните култури. Чудесната цветова хармония, фантазия и импровизация завладяват зрителя. Войнова ни представя душевни състояния на един пластичен, модерен език, което прави изкуството й понятно за публиката. Тя има оригинален, съвременен творчески изказ, който е като поетично послание, пълно с оптимизъм и виталност и като носител на богатата славянска душевност.”

Войнова има разностранни творчески интереси и реализация в различни области на изкуството: постижения в акварела и живописта, редица творби в областта на приложните изкуства - тъкàн и рисуван текстил, стъкло и керамика, постижения в декоративно-монументалното изкуство – рисувани витражи при оформлението на емблематични варненски сгради като Фестивалния комплекс. Маргарита е сценограф на постановки на куклени и театрални пиеси за деца и възрастни, има издадена и книга – романът “Алсарио” през 2006 год.

 За художника:  

Маргарита Войнова е родена на 11 август 1952 г. във Варна. Нейната артистична кариера стартира в началото на 80-те години, като реализира в техниката на класическия гоблен проекти на художници като Стоимен Стоилов, Георги Лечев, Петьо Маринов, Димитър Трайчев и др. Маргарита Войнова има над 30 самостоятелни изложби в България – в София, Варна, Русе, Добрич, Албена, Златни пясъци, Бургас, Созопол, Велико Търново и др. Над 20 самостоятелни изяви и участия в представителни изложби в чужбина, по-важни от които: в Двореца на Нациите (2000 и 2001), Франция (1993, 1994 и 2000), Испания (1994), Германия (1996,1997,1998), Австрия (1995,1996, 2001), Австралия (1995 и 1997), Ливан (1998), Финландия (1999), Русия (1998, 1999), Турция (1997,1998, 1999, 2001), САЩ (2000, 2003 и 2004) и др. От 1981 година е член на Фонда на СБХ. Нейната енергична и атрактивна живопис намира изключителен прием у нас и в чужбина. Творби на Маргарита Войнова присъстват в десетки частни колекции на изобразителното и приложно изкуство в Австрия, Швейцария, САЩ, Франция, Дания, Норвегия, Гърция, Турция, Русия, Австралия и др. Живее и работи в родния си град.

Нели Вълчева, галерист

Пътуващият сал, Маргарита Войнова / Арт галерия Ларго

Пътуващият сал

Маргарита Войнова

Спомен от стара приказка, Маргарита Войнова / Арт галерия Ларго

Спомен от стара приказка

Маргарита Войнова

Далече, далече, Маргарита Войнова / Арт галерия Ларго

Далече, далече

Маргарита Войнова

Спомен от далечната земя I

Маргарита Войнова

Спомен от далечната земя II

Маргарита Войнова

Идва пролетта

Маргарита Войнова

Когато обичаш морето

Маргарита Войнова

Морска тишина

Маргарита Войнова

Какво разказва морето

Маргарита Войнова

Песен над водата

Маргарита Войнова

Топла есен

Маргарита Войнова

Спомен от едно пътуване I

Маргарита Войнова

Спомен от едно пътуване II

Маргарита Войнова

Снимки от откриването на изложбата

Братът на художничката - проф. Стоимен Стоилов


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия