За незримите неща

изложба живопис на Александър Димитров и Василен Васевски
03. - 22.08.2023

За незримите неща

Начало / Изложби / За незримите неща

Към творбите

съвместна изложба живопис на Александър Димитров и Василен Васевски

03 - 22 август 2023
Откриване – четвъртък, 03 август 2023 г., 18:30 часа

На 03 август 2023 година в галерия Ларго ще се открие съвместна изложба живопис на Александър Димитров и Василен Васевски. В експозицията, озаглавена "За незримите неща“, двамата художници се представят с творби, рисувани специално за съвместната им изява в морската столица.

Какво споделят двамата автори за изложбата си във Варна:

Александър Димитров: „Незримите неща, незримите неща -  красивият океан от божествено откровение, в който ние плуваме още преди раждането, през земните си дни и след това, където търсим, вече притежавайки. Където питаме, вече знаейки. Там където дръзкото „Аз” се превръща в „ние”, получавайки отново и отново обещанието, че душата е безсмъртна.

Животът на художника е едно безкрайно взиране и търсене в света на предчувствията, с надеждата, че добротата поражда доброта, че хармонията е възможна. Той вярва в по добрата страна на човешката природа, заставайки на ръба на световете пред бялото платно.

Посвещавам тази изложба на добрите учители, на градивните приятелства и на всеки ценител, припознал себе си като съмишленик.“

Василен Васевски:Кога за пръв път разбираме за незримите неща и се замисляме за тях? Може би след като вдъхнем аромата им от книга, песен или картина? И какви по-точно са те, как да ги определим? Дали са спомен и смътно усещане за нещо необяснимо, но изначално близко или само предчувствие за друго, което чакаме през целия си живот?

Всеки от нас има своята опитност от срещите с Незримото, всеки от нас носи и своето лично разбиране за нещата, които съществуват зад познатия ред на живота. Но колко често се осмеляваме да говорим за същественото и да го потърсим в другите?

„Истински се вижда само със сърцето. Същественото е невидимо за очите“, казва Малкият принц на Антоан Дьо Сент Екзюпери. Тази изложба е за тях, онези незрими неща, които не се виждат, но се чувстват и са там някъде дълбоко в сърцата ни.“

Двамата автори са приятели още от студентските си години, въпреки че Васевски още след завършването на Академията в София заминава за САЩ вече повече от 20 години живее там. Въпреки разстоянието двамата поддържат връзка, обсъждат творчеството си, имат много общи виждания за изкуството и темите, които ги вълнуват. Така възниква идея да направят съвместна изложба, която зрее повече от 10 години, преди да види бял свят за първи път в изложбата им в галерия Ларго.

Картините на Александър са наситени с много детайли, прецизни и сложни композиции. Цветовете му са сигнално ярки и пулсиращи. Василен предпочита меките пастелни цветове и изчистена, синтезирана композиция. Картините му са като излято на един дъх откровение. Самият Васевски определя стила си като „метафизичен романтизъм“. Можем да кажем, че двамата доста се различават като стил, начин на работа, използвани техники и похвати, колорит. Това, което ги обединява, е тематиката в представяните творби. И двамата художници са изкушени от красотата на жената, от нейната скрита природа, от нейните различни душевни състояния.

Очакваме ви на откриването на изложбата с участието на авторите на 03 август 2023 г. от 18:30 часа.

                                                            Нели Вълчева

 

Медиите за събитието:

-БНР

-Културни новини

-Новини247

-Варна е

-Утро Русе

-Фокус

-БТА

-Програмата

-Дарик

-Про Нюз

Вятърът в мен, Александър Димитров / Арт галерия Ларго

Вятърът в мен

Александър Димитров

Погалена от лятото, Василен Васевски / Арт галерия Ларго

Погалена от лятото

Василен Васевски

Мечти алени

Александър Димитров

Тебе следвам

Василен Васевски

Брегът в мен

Александър Димитров

Единение

Василен Васевски

Мечти ефирни

Александър Димитров

Звезден шепот

Александър Димитров

Издигни ме

Василен Васевски

Сезонът на хвърчилата I

Александър Димитров

Ще идвам в съня ти II

Василен Васевски

Песента на камбаните

Александър Димитров

Морето в мен шепти

Василен Васевски

Момиче на слънцето

Александър Димитров

В очакване

Александър Димитров

Тя, Вдъхновение

Александър Димитров

Сезонът на хвърчилата II

Александър Димитров

Посоките в мен

Александър Димитров

Полет

Александър Димитров


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия