Колекция Класици

изложба- живопис, акварел и рисунка
24.06. - 14.07.2021

Колекция Класици

Начало / Изложби / Колекция Класици

Към творбите

изложба – живопис, акварел и рисунка

24.06 – 14.07.2021

Откриване – четвъртък, 24.06.2021 г., 18:30 часа 

 

От 24 юни 2021 година галерия Ларго за първи път ще представи в своята изложбена програма експозиция с класици на българската живопис. По-голямата част от творбите са от една колекция и представят живописни платна, акварели и рисунки на едни от най-знаковите имена в българското изкуство от последния един век. В изложбата ще видим творби на Александър Мутафов, Бенчо Обрешков, Георги Велчев, Георги Урумов - Калиакра, Давид Перец, Данаил Дечев, Дечко Узунов, Енчо Пиронков, Константин Трингов, Константин Щъркелов, Наполеон Алеков, Никола Ганушев, Христо Каварналиев и Янко Маринов.

В колекцията са представени основно пейзажи и портрети. Особено силно въздействие има голямоформатното масло на Давид Перец, посветено на магичното излъчване на Родопа планина. Също от Родопите е и нежният и поетичен пейзаж на Данаил Дечев. Дечко Узунов и Константин Трингов рисуват скалите край Мелник и зрителят с наслада ще открие как едно и също място може да предизвиква коренно различни емоции в различните творци.

С три лирични акварела ще представим Константин Щъркелов, този художник на ефирността и преходната красота на природата. Същото нежно и ефирно въздействие е постигнал и Георги Урумов – Калиакра в своя пейзаж „Лодка в спокойни води”.

С Варна са свързани много от творбите и много от художниците в настоящата изложба. Четирима маринисти, родени или живели във Варна рисуват морето с любов и упование – Александър Мутафов, Георги Велчев, Христо Каварналиев и Наполеон Алеков.

С цяла серия от шест творби ще представим знаковия варненски художник Георги Велчев. Освен характерните за него морски пейзажи, улавящи всяко настроение и трепкане на морската вода, Велчев ще бъде представен и с два портрета, които ни напомнят неговия усет и дълбок психологизъм при изобразяване на човешките състояния.

Три творби на Христо Каварналиев ще видят зрителите в изложбата. Известен най-вече с морските си пейзажи, тук варненецът се представя в друга светлина чрез класически натюрморт и особено изразителен портрет на рибар.

В експозицията са включени по две творби на класика на българската маринистика Александър Мутафов и на един от най-колоритните представители на варненската бохема Наполеон Алеков. Естествено – морски пейзажи.

Зрителите ще могат да се насладят на цяла серия миниатюри на Янко Маринов и прекрасният му пейзаж „На кея”, разкриващи по най-добър начин невероятния му импресионистичен рисунък.

С Варна е свързана и историята на творбата на Никола Ганушев, който е живял известно време почти всяко лято в морската столица и е нарисувал по време на престоя си „Портрет на адвокат Врачев” – известен варненски бохем и негов личен приятел.

С лек етюд с молив на голо тяло е представен Бенчо Обрешков, а Енчо Пиронков участва в изложбата с картината „Тодоровден”, рисувана в далечната 1976-та.

Очакваме ви на откриването на 24 юни 2021 г. от 18:30 часа в Арт Галерия Ларго във Варна, ул. Хан Крум № 8. Изложбата продължава до 14 юли. Повече снимки на творбите вижте в сайта на галерията на www.largogallery.com.

 

Нели Вълчева, галерист

 

Медиите за нас:

- Trio.bg
-
 moreto.net
- #StayHappening
-
 VarnaUtre.bg
-
 БНР Новини
-
 списание EVA

Созополски бряг, Георги Велчев / Арт галерия Ларго

Созополски бряг

Георги Велчев

Пейзаж, Константин Щъркелов / Арт галерия Ларго

Пейзаж

Константин Щъркелов

Пейзаж

Дечко Узунов

Арката- Тюленово

Константин Щъркелов

Дръвче

Константин Щъркелов

Родопски пейзаж

Данаил Дечев

Тодоровден

Енчо Пиронков

Синята лодка

Александър Мутафов

Деца на брега

Александър Мутафов

Пейзаж от Родопите

Давид Перец

Лодка в спокойни води

Георги Урумов- Калиакра

Дамски портрет

Георги Велчев

Мъжки портрет

Георги Велчев

Каменист бряг

Георги Велчев

Пристанище

Георги Велчев

Южен бряг

Георги Велчев

Натюрморт

Христо Каварналиев

Калиакра

Христо Каварналиев

Портрет на рибар

Христо Каварналиев

Мелник

Константин Трингов

Голо тяло

Бенчо Обрешков

Портрет на адвокат Врачев

Никола Ганушев

Слънчев ден край морето

Наполеон Алеков

Скалист бряг

Наполеон Алеков

В червената гама

Янко Маринов

Рибари

Янко Маринов

Простор

Янко Маринов

Платноходки край Магра

Янко Маринов

Платноходки

Янко Маринов

Венеция

Янко Маринов

Море I

Христо Каварналиев

Море II

Христо Каварналиев

Море III

Христо Каварналиев

Море IV

Христо Каварналиев


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия