Илия Желев

самостоятелна изложба живопис
24.08. - 12.09.2023

Илия Желев

Начало / Изложби / Илия Желев

Към творбите

самостоятелна изложба – живопис

24.08. – 12.09.2023

Откриване – четвъртък, 24.08.2023 г., 18:30 часа

От 24 август 2023 година галерия Ларго за пети път ще представи със самостоятелна изложба обичания пловдивски автор Илия Желев. Илия е познато име сред ценителите и колекционерите в европейските галерии. Той има над 120 самостоятелни изложби от 1988-ма година до днес, като над две-трети от тях са на европейските сцени – Германия, Белгия, Швейцария, Франция, Италия, Австрия, Холандия, Люксембург и др. В поредната изложба на пловдивчанина в морския град ще се насладим отново на последните му творби, изпълнени в класическата живописна техника, с която Илия работи над 30 години и на серия от характерните за него в последните години модерни колажирани дигитални мозайки в стила и тематиката на поп-арта.

За творчеството на Желев немския изкуствовед и специалистка по съвременно изкуство Доктор Никола Карола Хойвинкел пише: „Богатството от малки, цветни квадрати напомнят за картини в картината и сякаш кометите и звездите проблясват за момент и умират, опитвайки се да напуснат платното. Вниманието привличат и архаичните символи в някой от изображенията на Илия Желев. Те не само придават на картините техния динамичен ритъм, а и служат като отправни точки за абстрактните и повествователни композиции. Надниквайки в неговата калейдоскопична вселена, откриваш пространство от цветове и форми с магическо въздействие. Това въздействие може да бъде усетено в повечето произведения на художника и е пряко свързано с техния мистичен и приказен характер. В малките геометрични форми разпознаваш богат асортимент от разнообразни фрагменти като изправени хора, двойки, животни, дъжд, дървета, слънце и звезди, които са метафори за сътворението на Вселената. Също така ще можеш да откриеш и днешната човешка реалност, съставена от сгради, велосипеди, платноходи, сърца и кръстове.“

Известният изкуствовед, културолог и публицист проф. Ули Ротфус казва: „Със своя колорит, с цветовите си нива, с организацията на символите картините общо си приличат, но при внимателно наблюдаване отново напълно различни, те разказват различни истории, които трябва да бъдат разшифровани от зрителя. Желев го призовава да извлече историите от картините. Художникът проявява търпение при създаване на фигуралните черги, при съзнателното свързване и подреждане на своите светове в миниатюри; така също и зрителят се нуждае от време – тези картини не могат да бъдат разгадани, ако бързо преминеш покрай тях.“

Очакваме ви на откриването на изложбата с участието на автора на 24 август 2023 г. от 18:30 часа в галерия Ларго във Варна, ул. Хан Крум № 8. Изложбата продължава до 12 септември. 

Повече за художника вижте в неговия профил в секция "Автори" на сайта. 

Нели Вълчева, галерист

 

Медиите за събитието:

-Visit Varna

-Културни новини

-Варна е

-БТА

-Подиум

-Kafene

-Диаскоп

Обикновен следобед, Илия Желев / Арт галерия Ларго

Обикновен следобед

Илия Желев

В оранжево

Илия Желев

Червен следобед

Илия Желев

В синьо

Илия Желев

Дълбока червена градина

Илия Желев

Слънчев Таймс Скуеър

Илия Желев

Зелено и червено

Илия Желев

Дейвид Боуи с розови очила

Илия Желев

Червен следобед

Илия Желев

Айнщайн във виолетово

Илия Желев

Зелена игра

Илия Желев

Бряг в червено и синьо

Илия Желев

Сива градина

Илия Желев

Лятно време

Илия Желев

В бяло

Илия Желев

Дълбоко червено

Илия Желев

В сивото

Илия Желев


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия