Поколения

27.11. - 10.12.2009

Поколения

Начало / Изложби / Поколения

Към творбите

изложба-живопис на три поколения варненски художници - Янко Маринов, Лора Маринова, Димитър Борисов и Анна Борисова

27 ноември – 10 декември 2009

В петък, 27 ноември 2009 г. с радост отбелязваме точно 1 година, откакто Арт Галерия Ларго отвори своите врати за българското изкуство. Равносметката е 20 изложби, повече от 50 представени художника, повече от 450 показани картини.

За тази една година галерията успя да си извоюва име на важен културен ценър с ярко присъствие, на място, непрекъснато генериращо събития. И най-важното – галерия “Ларго” успя да заслужи доверието и приятелството на варненските художници, с което с право се гордеем.

Реализирани бяха няколко изключително успешни и запомнящи се изложби - “Фаталната жена” през февруари, “Театрални етюди” по време на Международния театрален фестивал “Варненско лято” през юни, “Карнавал” - самостоятелна изложба на Милен Маринов през юли, “Есенно трио” на Валери и Нели Ценова и Румен Михайлов през септември, изложбата на учениците от НУИ “Добри Христов” през ноември.

За тези 12 месеца упорит труд галерия “Ларго” успя да спечели сърцата и приятелството и на много почитатели и колекционери на изобразителното изкуство във Варна и в други български градове. Благодарим от все сърце на всички ценители и клиенти за тяхното отношение към българското изкуство.

През тази една година изложбите на арт галерия “Ларго” непрекъснато присъстваха в културните рубрики на най-престижните медии във Варна, както и почти навсякъде в необятното интернет-пространство, където се отразява културният живот на града. За което изказваме дълбока благодарност на всички варненски журналисти, пищещи за култура и изкуство, за тяхното внимание и професионално отношение.

През тази първа година галерия “Ларго” създаде два сайта в Интернет, чрез които целенасочено и последователно популяризира както дейността на галерията, така и резултатите от труда и творчеството на многото автори, с които галерията работи.

Арт Галерия Ларго ще отпразнува първия си рожден ден с откриването на една изключително престижна експозиция, представяща три поколения варненски автори. Незабравимият Янко Маринов, неговата дъщеря Лора Маринова, съпругът й Димитър Борисов и тяхната дъщеря Анна Борисова ще се представят в двадесет и първата поред изложба - “Поколения”.

Представяме ви ги чрез поетичното слово на нашия изтъкнат изкуствовед Пламена Рачева:

“Сега с картините си Янко Маринов е отново сред семейството си и сред нас. Любуваме се на прекрасните му живописни платна сякаш нарисувани вчера, сякаш дошли от бъдните дни, платна, които ни връщат към спомените от неговия толкова богат на събития и на творчество живот. Отново е „ Есен в градината”, „Златна есен” и „В парка”, и по „Утринния плаж” откриваме, как мимолетното импресионистично виждане се е превърнало в изкуство изпълнено с жизнена сила и оптимизъм. Пейзажите от Варна, родното Килифарево и от Италия – бреговете на Марина ди Карара, Капри, Карара носят трепета на ръката му, въплатила в цветово пълнозвучие красотата на природата. Неговата импресионистична живопис с национална самобитност възприемаме като стихия от емоции, които преминават през природата и през лицата на потретите, изпълнени с вълнение - „Портрет на Султана”. Живописта му е богата, полифонична, тя преминава от живото пространството към нас и ни вълнува.

Пейзажите на Лора Маринова са толкова красиви, романтични, че те се въприемат по-скоро като представа, която непрекъснато се обновява и се зарежда с жива енергия. Картините са извън естественото състояние на природата – панорамни, озарени от косо падащите светлинни лъчи, сякаш идващи не от едно, а от множество невидими слънца. Но не, това е алюзията от уловеното от погледа на твореца мигновение в движението на слънцето по земната повърхност, при което пейзажа става обобщен, цветовете активни, и толкова осезаеми, че на нас зрителите ни се струва, че те се материализират в един нов свят. Тази сензитивност към естеството на натурата, усещаме в картината като идилия, като отрязък от безкрайната красота на природата. В „Старото дърво”, „Горска поляна” усещаме онзи несбъднат копнеж към сакралната съхранност на природата, който определяме като чист извор на красота и вдъхновение.

Живописните композиции на Лора можем да наречем театрални портрети - на „Жизел”, „Кармен”, „Травиата” – това са и постановки, чиито сценографии Лора е правила в годините. В гримьорната светът е приближен, фокусиран в първия план на пространството. Така образите на героите ни се откриват в техния сложен дуализъм – на ролята и на личността на артиста – понякога излъчващи неприкрита бруталност, друг път капризност или чиста виталност. На границата на символизма и постмодерна е компомпозицията „Есенен хоровод”, в която сякаш времето отнема и дарява неочаквани неща. Гео Милев беше написал – „символизмът не е школа, той е изкуство, а защо това изкуство, да не се нарече романтизъм?”. И тогава, и сега знаем, колко много ни е нужен, за да ценим красотата в живота и в изкуството.

Димитър Борисов - неговите картини напомнят за картините на митничаря Русо, но в не по-малка степен и на картините на един друг художник, творил на границата на импресионизма и преминал отвъд нея - на Жорж Сьора. Камерен формат на живописните му платна, точно подредените им композиции, в които симетрията и скритата геометрия, прецизната работа и постоянното усъвършенстване на похватите са характерните черти за неговия стил. В картините му сюжетите са обмислени, но отразяващи обикновени житейски ситуации на общуване – „Игра” на тенис, „Двама”, „Разходка” . Рисунък му е изискан, синтезиран, а посредством колорита предава фини нюанси на формите и детайлите. И в „Екзотичен пейзаж” той е виртуозен, точен, убедителен, но и загъдъчен с малките личица на животинчета и дяволчета, които изкусително се крият в природата и в човека.

Още на пръв поглед живописните произведения на Анна Борисова респектират с художествените си качества. Тя умело напасва образи от реалността и природата към подтискащите трасформации на ежедневието в сцени от балет, напр. „Антракт”, „Силует”, „ Маска” , в пейзажи с плуващи в „Мъгла” и „Сенки”, в часовете на „Следобеда” , когато в светлините гаснат и изплуват „Силуети” на потънали в мислите си хора. Нейната живопис е експресивна, жестова, със силен контраст –между чисти цветове и сложно модулирани живописни фонове. Конкурно и безлинеарно пространството вместява образи, заредени с енергията на емоционалният изблик и едва доловим сарказъм. Това са картинни образи, врязващи се в съзнанието като гротески. В живописното пространство, те сякаш се скитат в безкрая на цветовете, като „извличат” за себе си чистия блясък на някой цвят, за да го обвият в мистериозната символика на емоцията и в магнетизма на модерността. “

За художниците:

Янко Маринов е роден на 24 декември 1907 г. в Килифарево. През 1925 г. постъпва в Морското рибарско училище във Варна. От 1933 до 1939 г. учи в Одеското художествено училище. Следва във Всеросийската художествена академия в Санкт Петербург от 1939 до 1941 г. През 1944 г. се завръща в България и се установява във Варна. Янко Маринов участва в представителните изложби на българското изкуство в Германия, Русия, Иран, Ирак, Турция, Унгария, Финландия. Има 29 самостоятелни изложби в България, Русия и Италия. Негови творби са притежание на НХГ, ГХГ във Варна, Велико Търново, Габрово, Килифарево, Плевен, както и на частни колекции в Германия, Италия, Полша, Франция, Чехословакия. Янко Маринов е лауреат на множество награди, по-важни от които: на Съюза на одеските художници (1967), “Артуро Даци”, Италия (1970), на Артистичен център Виареджо, Италия (1980), на Галерия “Ларнота”, Карара, Италия (1984) и др. За юбилейната му изложба във Варна през 1967 г. Георги Бакърджиев пише: “Южняк по темперамент, неговата чувствителност е романтична, пулсът на неговата мазка и форма – динамичен и топъл. Като искрен последовател на Никола Петров той разширява обсега на нашата импресионистична живопис... Миниатюрните му пейзажи са явление българското изобразително изкуство”. До края на живота си Янко Маринов живее и твори във Варна. Напуска ни през 2002 г.

Лора Янкова Маринова е родена на 01 юни 1953 г. във Варна. През 1977 г. се дипломира в Националната художествена академия в София, със специалност “Сценография”. От 1997 г. до 2002 г. е последователно сценограф и главен художник на Варненската опера. От 1985 г. е член на СБХ. Лора Маринова има реализирани над 60 сценографски проекта, като за балетния спектакъл “Анна Каренина” получава награда “Варна” като част от наградения колектив. Лора участва редовно в международни и национални общи представителни изложби, а през 2007 г. се представя и в Първото международно биенале на миниатюрата в Русе. През 2008 г. за картината си “Старост” Лора Маринова получава номинация за живопис в престижния конкурс “Национални награди Алианц България”. Нейни платна са притежание на частни колекционери в България, Италия, Франция, Холандия, Германия, САЩ и Канада.

Димитър Борисов е роден през 1946 г. в гр. Търговище. За негово щастие животът го среща с професор Васил Вълев, който усетил заложбите му – го насочва към живописта. Димитър Борисов работи като художник в Девня цели 12 години. От 1982 г. до днес работи като художник-декоратор във Варненската опера. Редовно участва в общи изложби на варненските художници. Съвместно със съпругата си Лора Маринова организира 6 изложби – живопис, две от които в гр. Хоф, Германия и гр. Гаис, Италия. През 2006 г. подрежда юбилейна изложба в галерия “Артин”, Варна.

Анна Борисова е родена през 1985 г. във Варна. През 2003 г. завършва “живопис” в НУИ “Добри Христов”-Варна, а през 2008 г. се дипломира блестящо в специалност “текстил” във ВСУ “Черноризец Храбър”. Участва в общи изложби, а още като ученичка е и първата й самостоятелна изложба по покана на Украинското посолство. Анна Борисова е носител на няколко награди и грамоти в различни конкурси. Нейният преподавател по живопис, известният български художник проф. Васил Вълев неслучайно вещае голямо бъдеще на младото дарование, достоен наследник на две поколения талантливи български художници.

Пламена Рачева, изкуствовед

Портрет в червено, Лора Маринова / Арт галерия Ларго

Портрет в червено

Лора Маринова

Есен в градината, Янко Маринов / Арт галерия Ларго

Есен в градината

Янко Маринов

Екзотичен пейзаж, Димитър Борисов / Арт галерия Ларго

Екзотичен пейзаж

Димитър Борисов

Силует, Анна Борисова / Арт галерия Ларго

Силует

Анна Борисова

Балерина

Лора Маринова

Романтичен портрет

Лора Маринова

Травиата

Лора Маринова

Жизел

Лора Маринова

Горска поляна

Лора Маринова

Мъглив ден край Варна

Янко Маринов

Тяло

Анна Борисова

Игра

Димитър Борисов

Разходка

Димитър Борисов

Свежа зеленина

Янко Маринов

Хълм край Килифарево

Янко Маринов


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия