Картини от една колекция

сборна изложба - живопис
18.05. - 06.06.2018

Картини от една колекция

Начало / Изложби / Картини от една колекция

Към творбите

сборна изложба – живопис

Васил Стоев, Генко Генков, Дечко Узунов, Димитър Буюклийски – Мичи, Димитър Киров, Иван Стратиев, Илия Желев, Недко Итинов, Ставри Калинов, Станимир Видев, Христо Кралев

18 май – 06 юни 2018 г.

         

На 18 май от 19:00 часа в Арт Галерия Ларго ще се открие сборна изложба – живопис „Картини от една колекция”. Изключително представителната експозиция включва творби на едни от най-знаковите, обичани и търсени български художници, творили в последните 100 години в България – Дечко Узунов и Генко Генков, Димитър Киров, Илия Желев и Недко Итинов, Васил Стоев и Станимир Видев, Иван Стратиев и Христо Кралев, Ставри Калинов и Димитър Буюклийски – Мичи. Все плеяда майстори на четката и колорита, всеки от тях оставил или оставящ ярка и незабравима следа в историята на съвременното българско изкуство.

Един от най-големите майстори на съвременната българска живопис Дечко Узунов е представен в изложбата с четири акварела с така характерните за него етюди с голи тела и портрети. От колосалния Генко Генков ценителите ще могат да видят „Портрет на млада жена”, рисуван през далечната 1962 година. От пловдивският гений Димитър Киров в изложбата са показани три изключително мощни и въздействащи творби, изпълнени с масло.

Плеяда съвременни пловдивски художници ще могат да видят варненци в настоящата изложба. С по две творби се представят любимите и на критиката и на ценителите Станимир Видев, Васил Стоев и Недко Итинов. Честият гост в немските изложбени салони Илия Желев е представен с три пейзажа, изпълнени с неговия разпознаваем стил и неподражаем колорит.

За втори път в изложба в галерия Ларго ще видим творби на добричкият магьосник на четката Христо Кралев. Четири добруджански пейзажи, изпълнени с неговия характерен начин на работа – богатство на цветовата палитра, преплитане на фолклорни мотиви и художествени интерпретации на селския бит ще видят посетителите на галерията.

За пореден път ще представим и друг великолепен съвременен български творец – Иван Стратиев участва с шест невероятни маслени картини, при които интересното е, че вместо рамки платната са обрамчени от стари черчевета от прозорци.

С по една творба в колекцията участват и други двама колоси на съвременната българска живопис – Ставри Калинов и Димитър Буюклийски – Мичи. Колоритният и като човек и като художник Калинов е представен с много въздействащата „Кукери”, а Буюклийски – с едно от неговите разпознаваеми великолепни голи тела.

 Очакваме ви на откриването на изложбата на 18 май, петък, от 19:00 часа и в Нощта на музеите и галериите в събота, 19 май до 23:00 часа в галерия „Ларго“ на ул. Хан Крум № 8.

Нели Вълчева, галерист

плакат на изложбата / Арт галерия Ларго

Плакат на изложбата

Образ II, Дечко Узунов / Арт галерия Ларго

Образ II

Дечко Узунов

Портрет на млада жена

Генко Генков

Кончерто Гросо

Димитър Киров

Дървото на живота

Димитър Киров

Кукери

Ставри Калинов

Конник

Васил Стоев

Пейзаж

Васил Стоев

Портрет на непозната

Станимир Видев

Антилопи

Недко Итинов

Антилопи II

Недко Итинов

Ден

Иван Стратиев

Нощ

Иван Стратиев

Натюрморт I

Иван Стратиев

Натюрморт II

Иван Стратиев

Трите кули

Иван Стратиев

Три тикви

Иван Стратиев

Червен следобед

Илия Желев

Бряг

Илия Желев

Лятна нощ

Илия Желев

Пролет

Христо Кралев

Сенокос

Христо Кралев

Слънчогледи

Христо Кралев

Царевична нива

Христо Кралев

Голо тяло

Димитър Буюклийски

Голо тяло II

Дечко Узунов

Старите икони

Димитър Киров

Голо тяло I

Дечко Узунов

Образ I

Дечко Узунов


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия