АВГУСТ В ИЗКУСТВОТО - изложба Поетично

сборна изложба живопис
25.06. - 11.07.2023

АВГУСТ В ИЗКУСТВОТО - изложба Поетично

Начало / Изложби / АВГУСТ В ИЗКУСТВОТО - изложба Поетично

Към творбите

изложба живопис в рамките на 10-то издание на Фестивал "Август в изкуството"- Варна

25 юни - 11 юли 2023
Откриване – неделя, 25 юни 2023 г., 19:00 часа

На 25 юни 2023 г. в Галерия Ларго се открива сборна изложба живопис в рамките на 10-то юбилейно издание на Фестивал на визуалните изкуства „Август в изкуството“ – Варна. Експозицията носи името „Поетично“ и представя 7 ярки имена в областта на варненската живопис: Деян Веков, Лора Маринова, Мария Чакърова, Светла Косева, Светлин Ненов, Стефан Кулев и Цанко Цанков.

Мотото на 10-тото издание на фестивала е „Истина/ Симулация“. Тези две понятия са актуални както за живота на съвременния човек, така и за изкуството и развитието му. Този сблъсък между истина и симулация изисква критичен размисъл, етични съображения и подновена оценка за дълбоките истини, които се крият под повърхността на нашия все по-симулиран свят.

В експозицията в „Ларго“ ще бъдат представени 20 платна, специално създадени за участието на галерията в „Август в изкуството“. Деян Веков ще впечатли публиката със сюрреалистичен морски пейзаж в разпознаваемия за него стил, а с трите платна на Лора Маринова ще надникнем зад театралната завеса, където четири от древногръцките Музи танцуват и ни гледат с очакване. Контрастния характер на двете платна на Мария Чакърова представят удивително съпоставяне на различни елементи в природата: нощ и ден; студено и топло; светлина в нощта и потапяне на слънцето във водата в края на деня. Мелодия на тромпет и шум от криле ще чуем да звучат в картините на Светла Косева, а богатството на нюанси, наслагвания на материал и разнообразни форми в триптиха на Светлин Ненов ще ни разкажат за втория живот на едно платно. Използвайки щателна и текстурирана техника, Стефан Кулев предава ефимерните и завладяващи качества на морския вятър върху платната си и подходът му позволява да постигне богати тонални ефекти, които предават непостоянството и постоянството на природните елементи. Цанко Цанков представя серия абстрактни композиции, посветени на Рихард и Зигфрид Вагнер и техните ярки следи в света на операта и класическата музика.

Изложбата „Поетично“ е ярък пример за пътя на художника и порива му да продължава да твори, въпреки комплицираната ситуация със съвременните технологии. Тези артисти отхвърлят привлекателността на симулациите и вместо това приемат сурови, нефилтрирани изрази на реалността. Те имат за цел да уловят човешкия опит в неговата най-истинска форма, като наблягат на несъвършенствата, уязвимостите и сложността, които ни правят хора. 

Очакваме ви на откриването на изложбата на 25 юни 2023 от 19:00 часа в Галерия Ларго на ул. Хан Крум 8, Варна.

 

Милена Димитрова, галерист

 

Медиите за събитието:

-Visit Varna

-БТА

-Moreto.net

-Impressio

-Trio

 

Пристан, Деян Веков / Арт галерия Ларго

Пристан

Деян Веков

Фрагменти I (или втория живот на картината)

Светлин Ненов

Фрагменти II (или втория живот на картината)

Светлин Ненов

Фрагменти III (или втория живот на картината)

Светлин Ненов

Детство в отражения

Светла Косева

Там е светло

Мария Чакърова

Тромпет и криле

Светла Косева

Мистрал

Стефан Кулев

Отражение

Мария Чакърова

Енигма

Стефан Кулев

Зигфрид- Идилия I

Цанко Цанков

Мигновение I

Цанко Цанков

Зигфрид- Идилия II

Цанко Цанков

Полетът на Валкюрите I

Цанко Цанков

Мигновение II

Цанко Цанков

Полетът на Валкюрите II

Цанко Цанков

Ерато (Из цикъл "Музи")

Лора Маринова

Терпсихора (Из цикъл "Музи")

Лора Маринова

Талия и Евтерпа (Из цикъл "Музи")

Лора Маринова

Изгаряне на желанията

Цанко Цанков


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия