Морето съвсем близо

самостоятелна изложба - живопис
06. - 26.04.2022

Морето съвсем близо

Начало / Изложби / Морето съвсем близо

Към творбите

изложба – живопис на Стефан Кулев

06 - 26 април 2022

Откриване – сряда, 06 април 2022 г., 18:00 часа 

От 06 до 26 април 2022 година Арт Галерия Ларго ще представи със самостоятелна изложба варненския художник Стефан Кулев. Експозицията се нарича „Морето съвсем близо“ и в нея са включени 20 картини, рисувани специално за соловата му изява в родния му град.

Стефан работи в областта на абстрактната живопис, а главната тема в творбите му е морето. За това си има няколко важни причини – роден във Варна, художникът е неразривно свързан с морето и запален гмуркач. Прекарва всеки свободен миг по красивите, самотни плажове по Северното Черноморие край Каварна, Камен бряг, Яйлата. Съзерцанието на морето, единението с него, общуването с природата, потъването в тишината на морските дълбини, го зареждат и вдъхновяват. Картините си той създава в самотата на ателието, но претворявайки върху платното впечатленията, събирани на морския бряг. Въпреки експресивния начин на живописване, картините си Стефан Кулев създава бавно. Използва сложна техника, смесва масло, акрил, пигменти, пасти. Обича патинираните цветове. Изгражда структурите и релефите на няколко етапа, полагайки боята, която после изстъргва, отново напластява, смесвайки материалите и техниките по свой, оригинален начин, за да получи богати и сложни тонални ефекти, които в същия момент носят лекотата, ефирната и непостоянна природа на неговия основен обект на творчески интерес.

Настоящата изложба на Кулев е като обяснение в любов към морето, което е винаги съвсем близо до него. В картините му то е тихо или бурно, пропито от призрачна утринна светлина или тънещо в мастилен мрак, галещо златистия пясък или разбиващо вълни в скалите на Камен бряг. Морето на Стефан Кулев е като история, която е преживял всеки от нас. Малка палатка на морския бряг, споделена с любим човек, топли нощи с китарен звън, съпреживени с приятели, младежки мечти, прошепнати в нощта, докато топлите вълни обливат ръцете, заровени в пясъка. Всеки от нас има своя история с морето, тя е само негова, лична, съкровена, незабравима. Морето е тази необятна, вълшебна стихия, която винаги ни привлича и омагьосва, от мига, в който я видим за първи път и остава в сърцата ни завинаги. Защо ли? Може би защото символизира свободата, непокорния дух, стремежа към откривателство, които са присъщи на всички нас, хората.  

Посетете изложбата, за да съпреживеете морските истории на Стефан Кулев чрез картините му. Очакваме ви на откриването с участието на автора на 06.04.2022 от 18:00 часа в салона на Арт Галерия Ларго, ул. Хан Крум 8, Варна. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален Фонд "Култура" по програма "Едногодишен грант 21". 

Повече за художника вижте в профила му в секция "Автори" на сайта.

Нели Вълчева, галерист

ГЛЕДАЙТЕ ВИДЕО ОТ ОТКРИВАНЕТО ТУК

Медиите за нас:
- БНТ "Линия култура"
- trio.bg
- Варна24
- Visit Varna
- #StayHappennig
- Новините днес
- Новини 24/7
- БНР- Радио Варна
- Parallel 43
- Културни новини
- Varnautre.bg

плакат на изложбата / Арт галерия Ларго

Плакат на изложбата

Летен ден, Стефан Кулев / Арт галерия Ларго

Летен ден

Стефан Кулев

Sold Out
Утро, Стефан Кулев / Арт галерия Ларго

Утро

Стефан Кулев

Sold Out

Огънче

Стефан Кулев

Свечеряване

Стефан Кулев

Летуване

Стефан Кулев

Пролет

Стефан Кулев

Божури

Стефан Кулев

Утро

Стефан Кулев

Sold Out

Синя пролет

Стефан Кулев

Отражение

Стефан Кулев

Sold Out

Синя нощ

Стефан Кулев

Синева

Стефан Кулев

Съвсем близо

Стефан Кулев

Sold Out

Нощ над Камен бряг

Стефан Кулев

Видение

Стефан Кулев

Sold Out

Следа

Стефан Кулев

Sold Out

Привечер

Стефан Кулев

Sold Out

Архаично море

Стефан Кулев

Sold Out

Лято

Стефан Кулев

Sold Out

Бряг

Стефан Кулев

Sold Out

Свечеряване

Стефан Кулев

Енигма

Стефан Кулев

Мореплавател

Стефан Кулев

Края на нощта

Стефан Кулев

Южен залив

Стефан Кулев

Sold Out

Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия