Ситуации и клишета

самостоятелна изложба - живопис
02. - 22.02.2022

Ситуации и клишета

Начало / Изложби / Ситуации и клишета

Към творбите

самостоятелна изложба – живопис на Светослава Георгиева

02 - 22  февруари 2022

Откриване – сряда, 02 февруари 2022 г., 18:00 часа 

Арт Галерия Ларго с радост ви кани на 2 февруари 2022 година от 18:00 часа на откриването на самостоятелна изложба на Светослава Георгиева. Това е първата самостоятелна изява на варненската художничка в "Ларго", творбите са подготвяни специално за пространството на "Ларго", а експозицията носи името "Ситуации и клишета".

За проекта Светослава разказва:
"Често ситуациите в които попадаме са клишета, както и клишетата са ситуации. В преносен смисъл, в който по-често се среща думата, клишето е идея, фраза или израз, която, тъй като е била широко използвана или повтаряна, е загубила своята сила или новост и се е превърнала в тема или нещо обичайно. Думата може да се отнася и за различни стереотипни ситуации, персонажи и цели сюжети, чиято честа употреба е лишила от оригиналност. В изкуството най-разпространените клишета се отнасят до любовни въпроси, а това са нашите ежедневни ситуации.
Трудно се борави с тема, занимавала артисти векове наред. Още по-трудно е, когато като автор вървиш в артистичната си практика в една определена и съвсем различна посока. Тази изложба е направена специално за Арт Галерия Ларго и е мой личен смел експеримент като концептуален живописен опит да покажа как виждам съвременната женска идентичност и клишетата за сексуалността, брака, отношенията, ситуациите, които са общовалидни и човешки, през един ироничен и същевременно двусмислен ракурс. Разказването на истории е много важно, ми каза някой, и когато се замислих как това може да стане, как да изглежда, се сблъсках с визуални и всякакви клишета, със собственото си мерило за така наречения “добър вкус”. Осъзнах, че за последните сто години натрупването на стереотипи е феноменално във всички аспекти."

"Изкуството е било винаги отражение на живота на човека в определен времеви отрязък, действията му, предметността, нагласите, идеите и чувствеността му. Когато се запитах как може да покажа визуално съвременния индивид, се сблъсках със моите собствени стереотипи за модерност, за образност. И се заиграх с идеята за връзката между ситуациите и клишетата и това колко тази връзка е забавно-иронична. Като артист ме вълнува абстрактното, визуалните въпроси които си поставям са свързани с материалността на живописта, с преминаването през контрастите и с отвореното свободно пространство за зрителя и неговата интерпретация. Малко Дада, малко абстрактно, малко постмодерно, малко поп-арт, комбинирани техники между релефи, енкаустика, колаж, шеллак, пълна еклектика, да кажем метамодернизъм, заради все още неясното бъдеще на понятието. Както и да се определи, в основата е експеримента. "

Очакваме ви на откриването на "Ситуации и клишета" на 02.02.2022 от 18:00 часа в салона на Арт Галерия Ларго, ул. Хан Крум 8, Варна. Откриването ще се проведе при спазването на всички актуални противоепидемични мерки.  Повече за Светослава може да прочетете в профила ѝ в секция "Автори". Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален Фонд "Култура" по програма "Едногодишен грант 21".

Медиите за нас:

- Варна24
- Visit Varna
- Новини 24/7
- Програмата
- Trio.bg
 - БНТ
- БНР- Радио Варна
- БНР- Христо Ботев
- Impressio
- Новинарник.com
- Нов Български Университет
- Новините днес

плакат на изложбата / Арт галерия Ларго

Плакат на изложбата

Ще взема каквото мога, Светослава Георгиева / Арт галерия Ларго

Ще взема каквото мога

Светослава Георгиева

На война като на война, Светослава Георгиева / Арт галерия Ларго

На война като на война

Светослава Георгиева

Зона на комфорт

Светослава Георгиева

Единственият

Светослава Георгиева

Семейни игри

Светослава Георгиева

Трофей

Светослава Георгиева

Търся нещо лъскаво в морето (диптих)

Светослава Георгиева

Синята брада vs. Червената рокля

Светослава Георгиева

Като малка имах големи очаквания

Светослава Георгиева

Не съм такава

Светослава Георгиева

Моят облак е винаги по- черен от твоя

Светослава Георгиева

Същото място, различно време

Светослава Георгиева

Особености на вечния пейзаж

Светослава Георгиева

Sold Out

Завръщане

Светослава Георгиева

Нещо ме води нанякъде

Светослава Георгиева

Всички истории се сриват

Светослава Георгиева

Розовият чадър

Светослава Георгиева

Изгрев

Светослава Георгиева

Залез

Светослава Георгиева


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия