Между черното и бялото

самостоятелна изложба живопис на Цветан Лазаров
26.10. - 22.11.2023

Между черното и бялото

Начало / Изложби / Между черното и бялото

Към творбите

самостоятелна изложба живопис на Цветан Лазаров

26 октомври - 22 ноември 2023
Откриване – четвъртък, 26 октомври 2023 г., 18:30 часа

На 26 октомври ще се открие шестата самостоятелна изложба на Цветан Лазаров в галерия Ларго. Изложбата носи името "Между черното и бялото" и ще ни представи колекция от 26 живописни творби, създадени специално за изявата на Цветан в морската столица. С тази изложба награденият с приза "Художник на десетилетието 2008 - 2018 на Галерия Ларго“ автор ни показва богатият си и изразителен творчески стил и почитта му към вечната женска красота.

Експозицията представя серия от платна, които са апотеоз на женската обаятелност. Художникът изобразява своите модели нежни, ефирни, съзерцателни. Той използва изключително изчистена и пастелна палитра, което придава на творбите му изящество и безтегловност. Фигурите са фини и деликатни, като че ли в някои от композициите му са прозирни като мираж, едновременно близки и далечни като мечта. В творбите, създадени за тази експозиция, художникът си играе с контрастите на черното и бялото- от там идва и заглавието на изложбата. Творбите „Малко бяло в черното“ и „Малко черно в бялото“ той посвещава на тези два ахроматични цвята, а в картината „Реалност“ Цветан разработва света, който се намира между тези две крайности- свят, в който има нюанси, звънки цветни петна и хармония от най- различни тонове.

Освен колекция от женски архетипи, в изложбата ще видим и няколко натюрморта с плодове- нарове, ябълки, дюли, круши, които също са типични за творчеството на Цветан Лазаров. Той използва символиката на плодовете в историята на живописта, за да ни разкаже за важното в живота- любовта, плодородието, израстването, съзиданието. В картината „Правото да имаш сянка“ сякаш е илюстрирана житейската съдба на човека: лимонът, символ на чистота и младежка невинност, последван по- надолу от нара, символизиращ сътворяването на живот, новото начало, а най- отдолу в композицията виждаме червената ябълка- алегория на семейния живот, едно послание за трайност и устойчивост, за вечния кръговрат на живота.

Всички, които познават творчеството на Цветан Лазаров, знаят, че неговата живопис е изключително лека и прозирна, но едновременно с това е и необикновено дълбока, наситена със скрити детайли, изображение в изображението и почти триизмерни обекти- стъклените топчета, плодовете, очите на женските фигури. Някои от картините напомнят на фрактални изображения: първоначално зрителят вижда обектите по- близо до повърхността, но когато се вгледа в тях, той сякаш потъва все по- навътре в картината и пред него се разкриват нови хоризонти, лица, елементи. Без да уточняваме кои творби притежават подобни скрити детайли, призоваваме всеки да надникне отвъд това, което първоначално привлича вниманието, и да се потопи във вълнуващия имагинерен свят на Цветан Лазаров.

Очакваме ви на откриването с участието на автора на 26 октомври 2023, от 18:30 часа в Арт Галерия Ларго, Варна, ул. Хан Крум 8. Изложбата продължава до 22 ноември 2023. Повече за автора може да прочетете в профила му.

Реалност, Цветан Лазаров / Арт галерия Ларго

Реалност

Цветан Лазаров

Откритие, Цветан Лазаров / Арт галерия Ларго

Откритие

Цветан Лазаров

Дърво за двама

Цветан Лазаров

Бял стол в синьо

Цветан Лазаров

Есен

Цветан Лазаров

Светът между черното и бялото I - Розово

Цветан Лазаров

Светът между черното и бялото II - Натюрморт с бял стол

Цветан Лазаров

Светът между черното и бялото III - Жълто

Цветан Лазаров

Златна ябълка

Цветан Лазаров

Правото да имаш сянка

Цветан Лазаров

Зелено

Цветан Лазаров

Малко бяло в черното

Цветан Лазаров

Зона на съприкосновение

Цветан Лазаров

Малко черно в бялото

Цветан Лазаров

Извън клетката светът е шарен

Цветан Лазаров

Граница

Цветан Лазаров

Злато и изумруд

Цветан Лазаров

Венецианско червено

Цветан Лазаров

Червеното, черното и всичко останало

Цветан Лазаров

Нещо оранжево

Цветан Лазаров

Старо огледало

Цветан Лазаров

Фронтално

Цветан Лазаров

1.618 Златно сечение

Цветан Лазаров

Зад светлината

Цветан Лазаров

Между небето и земята

Цветан Лазаров

Ева и нейната сянка

Цветан Лазаров


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия