Женственост

самостоятелна изложба - живопис
11. - 30.08.2022

Женственост

Начало / Изложби / Женственост

Към творбите

изложба – живопис на Здравка Василева

11- 30 август 2022

Откриване – четвъртък, 11 август 2022 г., 18:30 часа 

От 11 август 2022 Арт Галерия Ларго ще представи за първи път в своите изложбени салони едно знаково име в съвременното българско изкуство – пловдивчанката Здравка Василева. Професор по живопис и композиция в НХА – София, ментор и любим преподавател на своите студенти, изящен живописец с топъл, нежен, приласкаващ колорит, мечтателка, разказвач на истории, визуален естет, облагородяваща характерното за нея класическо, академично рисуване с поетичност и мекота, нейна запазена марка – всичко това е Здравка Василева. Tемата на нейната нова изложба във Варна eFemininity” или „Женственост“.

За изявата си в морската столица именитата ни художничка споделя:  „Историята на изобразителното изкуство познава женския образ като класически модел- муза, вдъхновение, архетип, свързан с красота, хармония, израз на добродетели и идеали. В предстоящата си изложба във варненската галерия „Ларго“ разглеждам образа на жената и женствеността в няколко аспекта. Тук не става дума за конкретни персонажи или портретуване, а за едно обобщение, търсене на по-силно внушение за  присъствие и преживяване чрез женските силуети. Тези загадъчни образи концентрират идеята за жената като символ, архетип и емоционално присъствие. Картините са израз на женската емоционална натура и улавят нюансите на състоянията в сложната женска душа- размисъл, тъга, хармония, щастие, загриженост, любов..... Всяко нещо е по-хубаво/красиво, ако до него се прибави деликатното женско присъствие- нощния интериор, пейзажа, вечерната музика или красивата лятна градина.“

И наистина, разглеждайки картините от изложбата, ще установим, че всички женски образи са само загатнати силуети, жени в гръб, безлики образи, жени без собствена физическа идентичност – умело търсена и постигната от художничката изразност. Целта на Здравка не е визуално, а емоционално възприемане на обектите на творческите ѝ интереси. Ние, зрителите, трябва да почувстваме състоянието на нейните героини. Все едно е дали те са потънали в мечти („Почивка“) или съзерцание (“Una Donna a Venezia”), дали са разтворили съзнанието си, заслушани в музиката („Музика“), или са тъгуващи и очакващи, като една трепетна бяла сянка на нощното небе („Вечер“), дали са жени, създали във въображението и спомените си едно друго, отдавна загубено свое „аз“, с което все още водят задочен разговор („Дует“) или са жени, потънали напълно в процеса на творческо сътворение („Муза“).

С присъщата деликатност, вкус и изисканост са интерпретирани сюжетите в картините на художничката. Дълбочината на цвета, баланса между светлини и сенки, деликатната рисунка, са разпознаваеми похвати в картините на Здравка Василева и самите те придават идеята за една особена чувствителност, но и категоричност на овладения авторски почерк.

Очакваме ви на откриването на изложбата с участието на авторката на 11 август 2022 от 18:30 часа в Арт Галерия Ларго във Варна, ул. „Хан Крум“ № 8. Изложбата продължава до 30 август.  Събитието е част от изложбената програма на галерия Ларго, подкрепена финансово от Национален Фонд Култура по програма „Едногодишен грант“. Повече за Здравка може да прочетете в профила ѝ на сайта.

 

Нели Вълчева, галерист

ГЛЕДАЙТЕ ВИДЕО ОТ ОТКРИВАНЕТО ТУК

Медиите за нас:
- Sofiapress
- БНР- Радио Варна
- Trio.bg
- Културни новини
- Visit Varna
- Дневник
- Impressio

Пеликаните са уморени, Здравка Василева / Арт галерия Ларго

Пеликаните са уморени

Здравка Василева

Нощна музика, Здравка Василева / Арт галерия Ларго

Нощна музика

Здравка Василева

Дует

Здравка Василева

Някъде на юг

Здравка Василева

Светлината на нощта

Здравка Василева

Като насън

Здравка Василева

Дует- преди началото

Здравка Василева

Вечер

Здравка Василева

Муза

Здравка Василева

Очакване

Здравка Василева

Интериор

Здравка Василева

На юг

Здравка Василева

Музика

Здравка Василева

Лятно време

Здравка Василева

Пейзаж

Здравка Василева

Una Donna a Venezia

Здравка Василева

Някъде в Тоскана

Здравка Василева

Почивка

Здравка Василева

Villa al mare I

Здравка Василева

Villa al mare II

Здравка Василева


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия