Премиера на книгата на Лора Маринова "Паметна плоча" в галерия Ларго

Начало / Новини | 20.11.2023

На 28 ноември 2023 година от 18:30 часа в галерия Ларго ще бъде представена книгата на Лора Маринова „Паметна плоча“. Лора, позната като великолепен художник и дългогодишен сценограф на Варненската опера, има зад гърба си вече три издадени стихосбирки. „Паметна плоча“ е биография на нейния баща, художника Янко Маринов, в четири тома.

Във вторник, 28 ноември, в галерия Ларго ще бъде премиерата на първия том от поредицата, чието издаване се осъществява от галерия Ларго с финансовата подкрепа на Фонд Култура на Община Варна.

За своята книга Лора Маринова споделя:

„“Паметна плоча“ е книга за трънливите и светлите пътища на един художник. За един свободен човек, който след дълго и мъчително търсене на Правдата, я открива в Красотата. Книга за един баща…
Първата част от поредицата „Паметна плоча“ е само началото на едно уникално пътуване сред многобройните ръкописи и писма на художника, изпълнени с размисли за човека и живота, любовта, приятелството и смъртта, за изкуството, кумирите и златния прашец…
Следващите три книги на „Паметна плоча“, които очакват да видят бял свят, ще направят достъпни писмата на големия скулптор Асен Пейков и други видни български творци до баща ми, ще ни отведат в Bella Italia, видяна през възторжените му очи. Ще добавят ценни подробности към историята на Дружеството на варненските художници (1943-1947) и  Постоянната художествена галерия (1950), както и интересни щрихи към образите на най-забележителните творци в нашия град в онези години. Ще открехнат вратата на едно ателие, където старият художник, загледан в своето минало, пише ли пише….
Четирите части на книгата ми не успяха да поемат всичко онова, което бих искала да разкажа…“.

Повод за написване на книгата е поставянето на паметна плоча през 2014 г. на ул. „Русе“ 5, там, където е било ателието на художника. В сериозния и задълбочен труд на Лора Маринова се изследва не само живота и творчеството на нейния баща, но и процесите в художествения живот в родния ѝ град през втората половина на миналия век. Достоверността на фактите е гарантирана от документите в Държавен архив- Варна, софийската, варненската и чуждестранната преса за изкуството на художника, неговите три мемоарни книги, личната кореспонденция, дневниците и многобройните ръкописи от личния архив, фрагменти от които щедро илюстрират основния текст.

Очакваме ви на представянето на книгата на 28.11.2023 от 18:30 часа в галерия Ларго, ул. Хан Крум 8, Варна. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Фонд Култура на Община Варна, СНЦ Местна инициативна рибарска група (МИРГ) Варна,Район Аспарухово – Белослав- Аксаково и Ларгонет ООД. 

Янко Маринов е роден през 1907 г. в с. Килифарево, Търновско. От 1945 до последните си дни живее и работи във Варна. Янко Маринов е знаково име в историята на изобразителното изкуство в България, основател и директор на Варненска художествена галерия, един от основателите на варненската група на СБХ и неин пръв творчески секретар, родоначалник на миниатюрата в българското изкуство, личност, оказала огромно влияние на художествения живот във Варна през миналия век. Носител на многобройни награди в чужбина, както и на Награда Варна за цялостно творчество през 1997 г. Почива във Варна през 2001 година.

Лора Янкова Маринова е родена във Варна през 1953 г. През 1977 г. се дипломира в Националната художествена академия в София, със специалност “Сценография”. Дългогодишен сценограф и главен художник на Варненската опера. Има реализирани над 70 сценографски проекта. Лора Маринова е носител на Награда Варна (2017) и награда „Феникс“ (2023) на Държавна опера Варна. Има издадени три стихосбирки – „Ноктюрно в до минор“ (2016), „Посвещение“ (2017) и „65 обръча“ (2017). Живее и работи във Варна. 

Нели Вълчева


Назад към новините

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия