Благотворителни проекти

Начало / Проекти / Благотворителни проекти


Още от първия ден на основаването си Арт Галерия Ларго е ангажирана с различни проекти, свързани с подпомагането на благотворителни каузи или отделни хора. Основателите на галерията Нели Вълчева и Йордан Петков винаги са споделяли виждането, че всеки човек е за твърде кратко време на този свят, но делата му са тези, които ще оставят следа и ще карат хората да си спомнят доброто. Затова в годините сме организирали или сме си партнирали в различни благотворителни инициативи, което ще продължи дотогава, докогато съществува и галерията. Ето някои от тях:

2009

Благотворителна изложба- живопис на Николай Русев и Марина Варенцова в полза на НУИ „Добри Христов” Варна

Арт Галерия Ларго организира специална изложба- живопис на двама от най-обичаните варненски художници Николай Русев и Марина Варенцова- Русева. Със средствата, събрани от изложбата, беше подкрепено удостояването на Националното училище по изкуствата „Добри Христов” с отличието „Златен печат” за европейски мениджмънт и почетна значка „Златна книга” за принос към развитието на българската наука и култура, които се връчват от Съвета на европейската научна и културна общност.


2010

„Морски труженици”, благотворителна сборна изложба в полза на Фондация „Морски съдби”

Събитието беше организирано от Арт Галерия Ларго и беше проведено в залите на ресторант „Хоризонт”. В благотворителния проект се включиха с картини редица варненски художници. Събраните от изложбата средства бяха предоставени за проекта на фондация „Морски съдби”, свързан с изграждане на паметник на морския труженик във Варна.


2014

The Global Party в Арт Галерия Ларго в полза на Фондация Карин дом

Световното благотворително събитие The Global Party се провежда за първи път през 2011 г. в 73 града по целия свят, а негови домакини са най-престижни локации. През 2013 г. броят на градовете- домакини нараства до 143. VIP персони от целия свят се събират, за да присъстват на The Global Party в избрания от тях град, обединени от една обща благотворителна кауза. През 2014 г. събитието разшири обхвата си до над 360 градове по целия свят, а в България единствено Арт Галерия Ларго във Варна беше поканена да вземе участие в събитието. Карин Дом беше номиниран и избран от домакина Арт Галерия Ларго като местна благотворителна организация, която да бъде подкрепена от българското The Global Party. Средствата, събрани по време на събитието, бяха предоставени на Фондация Карин дом за подпомагане на дейността ѝ.


2019

Благотворителна сборна изложба "Заедно за приятел"

Варненски художници и галерии се обединиха в една обща кауза- събиране на средства за подпомагането на лечението на любимия варненски художник и приятел Христо Петров. Изложбата беше организирана от Арт Галерия Ларго.

Картини за експозицията предоставиха варненските художници Борислав Кузманов, Валентина Чернева, Велина Гребенска, Венцислав Марков, Георги Кенаров, Евелина Илиева, Иван Обретенов, Костадин Петков- Коцето, Лъчезар Радов, Лора Маринова, Марина Русева, Милен Маринов, Миряна Койнова, Ненко Чернев, Николай Лазаров, Николай Русев, Паруш Парушев, Петя Папазова, Росен Германов, Светлин Ненов, Стефан Сефанов, Явор Витанов, Явор Григоров и Яна Любенова. С откупки и предоставяне на творби за продажба в изложбата се включиха и варненските галерии "Арт Маркони" и "Папийон". Всички средства, събрани от продажбата на картините, бяха предоставени на художника.

Поводът за изложбата не беше щастлив, но от резултатите, които постигнахме, стана видно, че варненската художествена общност вярва в едно- трябва да сме добри и да си помагаме един на друг. Тази изложба още повече ни сплоти всички нас- галерии, художници и ценители, а Милен Маринов, един от главните инициатори на това събитие, когато приключи изложбата, с особено вълнение възкликна: "Ние направихме нещо голямо!". И то е така.

„В началото бе рисуването” - първа самостоятелна изложба на "Дани", един от „Скритите таланти на България”

"Дани" e млада художничка от Варна и е един от първите и най-бързо развиващи се участници в Програмата „Скритите таланти на България”. Целогодишната менторска програма дава шанс за професионална реализация на младежи в неравностойно положение и кандидатстване във ВУЗ на даровити младежи, лишени от родителски грижи или в риск.

Арт Галерия Ларго подкрепи младата художничка и организацията с нестопанска цел в това събитие, като организира изложбата и предостави безвъзмездно прекрасното си пространство за периода на провеждането ѝ.