Изнесени изложби и други проекти

Начало / Проекти / Изнесени изложби и други проекти


Успоредно с богатия изложбен календар Арт Галерия Ларго организира в годините множество алтернативни културни проекти и събития, които със своята креативност ѝ изградиха име на активен и иновативен културен оператор. Заедно със своите събития и изложби Арт Галерия Ларго активно се включва в годините и в различни арт форуми, фестивали и събития на свои колеги и културни институции, подпомагайки по този начин устойчивото развитие на различни варненски културни проекти.

2009

Сборна изложба „Театрални етюди” в рамките на 17-тия Международен театрален фестивал “Варненско лято”

Изложбата “Театрални етюди” беше организирана и финансирана от Арт Галерия Ларго като съпътстващо културно събитие в рамките на 17-тия Международен театрален фестивал “Варненско лято” през месец юни 2009 г. За участие в изложбата бяха поканени дванадесет варненски художници, които да нарисуват портрети на известни български театрални дейци – актьори, режисьори, сценографи. Обекти на варненските майстори на четката бяха Любен Чаталов, претворен от Николай Русев и Галина Литвин, Ивайло Христов, представен от Явор Витанов, Крикор Азарян, нарисуван от Тодор Игнатов и портрет на самия Тодор Игнатов, който освен художник е и сценограф на варненския театър, нарисуван от Красен Бербенков. Веселин Костадинов разработи образа на актьора Михаил Мутафов с по-нетрадиционен подход и техника, а Милен Маринов  обрисува актьора от Варненския теарът Жоро Велчовски с по-нетрадиционен поглед. Лора Маринова претвори в невероятен портрет Анастасия Ингилизова, Боян Янев нарисува Йоана Буковска, а Иван Обретенов нарисува портрет на режисьора Александър Морфов.

След успешната реализация на изложбата колекцията получи покана от Директора на Театъра на армията и председател на Българската асоциация за театър г-н Митко Тодоров и беше представена в началото на новия театрален сезон 2009-2010 за цял месец в София в Театъра на армията.


2010

„Дръж се!” – изложба на Наташа Кюпова, част от програмата на фестивала за съвременно изкуство con.tempo

През април 2010 година Арт Галерия Ларго подкрепи организаторите на популярния фестивал за съвременно изкуство con.tempo. В пространството на галерията младата пловдивска художничка Наташа Кюпова представи проекта си „Дръж се!, една история за мъжко приятелство - инсталация от рисунки и картини”. Изложбата беше част от програмата на уикенда за съвременно изкуство con.tempo, който се организира от фондация "Рая Георгиева" и галерия "Буларт". Куратор на con.tempo е известният варненски галерист Дора Дончева.


2012

Фотоизложба „Духът на Варна“ в рамките на „Месец на фотографията”

През месец юни 2012 паралелно във Варна и в София се проведе "Месец на фотографията", в рамките на който бяха показани множество фотографски изложби. Арт Галерия Ларго се включи като партньор в събитието и предостави залите си за представянето на фотоизложбата „Духът на Варна“, организирана от „Оле принт“ със съдействието на “ANDARI photography and communications”.  


2013

Представяне на ръчната книга „Сянка на пеперуда” с творби на Емануела Цонева и Петър Лазаров

Ръчната книга „Сянка от пеперуда”, създадена през 2012-та година, е творчески проект, реализиран от варненската художничка Емануела Цонева, съвместно с художника- график Петър Лазаров. Специално за проекта Цонева, която е и поетеса с няколко издадени стихосбирки, пише стиховете и ги изпраща на колегата си в Холандия. Във Варна Емануела рисува монотипиите, а успоредно с това в Холандия колегата й подготвя графиките. Когато подготвителният етап е завършен, варненката заминава за Грьонинген, Холандия, където в тамошната графична база се отпечатват гравюрите, сглобява се книгата и двамата творци завършват целия проект. Уникалното издание беше представено пред ценители в Арт Галерия Ларго през месец март 2013.

2013 - 2019

Европейска нощ на музеите и галериите в Арт Галерия Ларго

Арт Галерия Ларго се включва в инициативата Европейска нощ на музеите още от 2013-та година. Традицията продължава и през 2014, 2016, 2017, 2018, 2019 години. За всяко издание от екипа на галерията подготвят различни изненади, игри, музикално шоу или демонстрации. Така през 2013-та в галерията имаше бодиарт шоу с участието на професионални художници и на ученици от НУИ "Добри Христов".  През 2014-та в Нощта имаше музикални изпълнения на варненски художници, през 2016-та в Европейската нощ на музеите и галериите представихме музикални изпълнения на обичаните варненски изпълнители Кремена Матева и Георги Хризанов, както и уъркшоп „Рисуване върху коприна” на Татяна Сакъзова.

2013

Арт Галерия Ларго организира бодиарт шоу „Петте елемента” за рождения ден на „МОЛ Варна”

През месец юни 2013 за петия рожден ден на МОЛ Варна Арт Галерия Ларго организира екзотично бодиарт шоу „Петте елемента - Земя, Въздух, Вода, Огън и МОЛ Варна” с участието на популярните варненски художници Веселин Костадинов, Ивелин Бонев, Милен Маринов, Лилия Бонева и Цанко Цанков. Събитието се проведе със специалното съдействие на варненската фирма “Лорка” ЕООД, единствен производител в България на специални бои за рисуване върху тяло. Фирма „Лорка” е един от дългогодишните партньори на галерия Ларго в различни проекти– в ученическите изложби, в няколко бодиарт шоута, организирани съвместно, както и съорганизатор с галерия Ларго на пленерната изложба „В десятката” през 2009 година.


2015

Арт Галерия Ларго с участие в първия Салон на галериите

Арт Галерия Ларго взе запомнящо се участие в първото издание на Салон на галериите в НДК през април 2015, където представи някои от авторите, с които галерията работи от доста години: Александър Димитров, Радослав Димитров- Бадуля, Валери Ценов, Лора Маринова, Николай Ангелов- Гари, Димо Миланов и Юлиан Йорданов.

Арт Галерия Ларго с изложба в рамките на Международния фестивал за дигитални изкуства FUTURO

Международният фестивал за дигитални изкуства FUTURO е първото по рода си подобно събитие във Варна. В програмата му са включени уъркшопи, лекции, както и изложби. В рамките на FUTURO 2015 Арт Галерия Ларго представи в изложба едни от най-популярните съвременни имена в областта на дигиталните изкуства като Сабин Бойкинов, Светлин Велинов, Ясен Стоилов, а специален гост на събитието и участник в експозицията беше Игор  Албан Шевалие, a.k.a.The Black Frog. 

Арт Галерия Ларго организира изложбата-концерт „Споделени пространства”

Арт Галерия Ларго представи „СПОДЕЛЕНИ ПРОСТРАНСТВА”– един проект на художника Александър Димитров и цигуларката Даниела Щерева. Проектът включваше изложба – живопис на Александър Димитров и концерт класическа музика на Даниела Щерева, цигулка и Даниела Дикова, пиано. Изложбата на Александър Димитров беше открита в Арт Галерия Ларго с мини-концерт на Даниела Щерева. На следващия ден в Концертно студио на Радио Варна се състоя концерт на Даниела Щерева и Даниела Дикова със специалното участие на Александър Димитров и част от неговите картини от изложбата в Арт Галерия Ларго. 


2019

Изложба-графика „Рози и лъвове” организира Арт Галерия Ларго

На 3-ти май 2019 г. в Палацо Ломбардия - седалището на Регионалното правителство на Ломбардия в Милано, в присъствието на официални лица, художници, колекционери, българи, живеещи в областта, се откри представителната изложба – графика от България „Рози и Лъвове“, представяща 35 съвременни български творци. С това събитие беше официално открита програмата на петата Международна екслибрис среща в рамките на десетия Международен екслибрис конкурс Библиотека Бодио Ломнаго. Нели Вълчева – Директор на галерия Ларго, Варна бе куратор на изложбата.

Изложбата „Рози и Лъвове“ е резултат от успешното партньорство между Италианската Екслибрис Асоциация и Арт Галерия Ларго, организатор на Международен Екслибрис Конкурс Варна.


2021

Арт Галерия Ларго е домакин на изложба в рамките на младежкия фестивал FUNCITY+

От 14 август 2021 година Арт Галерия Ларго беше домакин на сборна изложба- живопис на десет млади варненски автори, творящи в рамките на Младежкия фестивал FUNCITY+. Изложбата, озаглавена "10 УСПОРЕДНИ ПРАВИ", представи авторите Анна-Мария Борисова, Едже Рухшен, Илкер Даналов, Мария Иванова, Мерлин Сали, Петко Недялков, Радостина Касабова, Ренета Павлова, Яна- Гергана Желязкова и Яна Любенова. Експозицията е резултат от Хепънинга на ART&FUNcity 2021.

Участващите артисти бяха избрани от най-голямата досега правена дигитална изложба на открито "Varna Future Art", но бяха поставени в определени ограничения на самия формат на събитието, а именно всички да работят с една предварително подбрана палитра, на еднакъв формат платна. Задължително условие беше и смесената техника с хартия, както и задължителния елемент на рисунката, и всичко това в жанра на модерния абстрактен пейзаж. Артистите рисуваха на живо пред публика в двете поредни вечери на фестивала и резултатът беше показан в изложбата в Арт Галерия Ларго.