Международен Екслибрис Конкурс Варна!

Начало / Проекти / Международен Екслибрис Конкурс Варна


Арт Галерия Ларго е основател и организатор на Международен Екслибрис Конкурс Варна, създаден по идея на галериста Нели Вълчева и художника Димо Миланов. Мисията му е да популяризира изкуството на графиката и графичните техники в България и по света и в частност – да популяризира стойността и качествата на малките графични форми и по-точно екслибриса, като израз на изяществото, красотата и творческата мощ на произведенията на изкуството, дори и когато те са заключени в малка, ограничена по размер форма.

Първото издание на конкурса се провежда през месец август 2014-та година. Конкурсът е биенале и се организира на всеки две години. До 2020-та година има проведени три издания, за участие в които са получени над 2200 творби от над 650 художници от близо 40 държави. Артистичен директор на конкурса е известният български майстор на графиката Юлиан Йорданов. За членове на журито са канени престижни имена в областта на графиката като проф. Хасип Пекташ от Турция- Председател на Истанбулското екслибрис общество, доц. Димо Колибаров – преподавател по графика в НХА - София, Анна Тихонова от Беларус – куратор на екслибрис колекцията на Музея за модерно изкуство в Минск, доц. Христо Керин – ръководител Катедра Графика във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, Венцеслав Антонов – директор  на Графичен кабинет към ГХГ – Варна, художниците Димо Миланов и Константин Антюхин (Украйна).

Победител в първото издание на конкурса през 2014 г. е младият български художник Васил Ангелов, а във второто издание през 2016 г. победител е призьорът от множество международни графични форуми – Веселин Дамянов– Вес. Носител на голямата награда в третото издание на конкурса през 2018-та година е украинският художник Олег Денисенко.

За всяко издание на конкурса Арт Галерия Ларго осигурява множество награди, както и издаването на луксозен пълноцветен каталог на конкурса. Основни спомоществователи и на трите издания на конкурса са „Ларгонет” ООД, Фонд Култура на Община Варна и верига ресторанти Годзила. И в трите издания на конкурса галерия Ларго си партнира със Сдружението на художниците – Варна, което присъжда своя награда- плакет, за един от участниците. Основни партньори на галерия Ларго и в трите издания на конкурса са Национално училище по изкуствата „Добри Христов”- Варна, БНТ – РТВЦ Варна и БНР – Радио Варна. Повече за конкурса, както и творби на участниците, можете да видита в сайта на конкурса.