История на Арт галерия Ларго

Начало / За галерията / История


Арт Галерия Ларго е създадена в град Варна на 27 ноември 2008 година от двама ентусиасти, влюбени в изкуството – Нели Вълчева и Йордан Петков. Тя е семеен проект и е развивана в годините от двамата си основатели с голяма любов и всеотдайност. Галерията представя съвременно изкуство и работи с автори от цял свят и от всички поколения.

Нашата мисия е да подпомогнем възраждането на духовността в българското общество, тъй като изкуството е изконна човешка потребност, а чрез нашата работа ние го правим достъпно за всеки. Целта ни е да допринасяме за популяризиране имената и творчеството на талантливите български художници и да успеем да докоснем чрез творбите им сърцата на колкото се може повече хора.

Арт Галерия Ларго активно присъства в културния живот на Варна и страната както със сериозния си изложбен календар, така и с генерирането на интересни културни събития и проекти. Повече за тях прочетете в секция Проекти. Галерията активно си партнира с културни институции от Варна, страната и чужбина в създаването на устойчиви и иновативни културни практики.

Екипът на Арт Галерия Ларго внимателно подбира творците, с които работи и презентира в изложбените си зали и в онлайн платформите си. Трите най-важни за нас критерии при селектирането на авторите са:

  • да творят с изключителна страст, любов и силен порив на душата;
  • да се вписват в нашето Арт депо, в характера и стила на галерията;
  • да създават своите творби с отдаденост и с уважение към своята работа и към публиката.

Политиката на галерията включва и подкрепа на млади, непознати автори, стига тяхното творчество да кореспондира с тези критерии.

Арт Галерия Ларго с радост би партнирала с всяка частна или държавна галерия, музей или друга културна институция, за да популяризираме зедно различните форми на съвременно изкуство.

Нели Вълчева, Директор и собственик