Четвърти Международен Екслибрис Конкурс Варна

изложба на селектираните творби
22.09. - 13.10.2021

Четвърти Международен Екслибрис Конкурс Варна

Начало / Изложби / Четвърти Международен Екслибрис Конкурс Варна

Към творбите

Четвъртото издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна, организиран от Арт Галерия Ларго, ще се проведе през месеците септември и октовмри 2021г. Крайната дата за изпращане на творби беше 30 август. До момента вече са пристигнали екслибрисите на повече от 200 автора от 38 държави.

Журито на конкурса ще се събере в морската столица за своята работа от 20 до 21 септември. Негов председателза трети пореден път е известният български художник доц. Димо Колибаров, който е и преподавател в Катедра Графика на Факултета за изящни изкуства на Националната Художествена Академия, София. Членове на журито са Анна Тихонова (Беларус), художник, куратор на екслибрис колекцията на Музея за Модерно изкуство в Минск, Румен Нечев (България), художник, призьор в третото издание на конкурса, Димо Миланов, (България), художник и Нели Вълчева (България), директор на конкурса и на Арт Галерия Ларго. Артистичен директор на Международен Екслибрис Конкурс Варна за четвърти път е известният български художник и майстор на екслибриса Юлиан Йорданов.

В четвъртото издание на конкурса ще бъдат раздадени множество награди. Освен традиционните първа, втора и трета награда, награда за млад автор, награда на Международното жури, отново ще бъде присъдена награда за особени творчески постижения на името на Едуард Пенков. В това издание за четвърти път ни подкрепя Сдружението на художниците – Варна, което отново ще присъди своя награда – бронзов плакет. Осигурена е спонсорска награда на варненската компания Зариба.

Тази година галерия Ларго ще излъчи специална награда на името на Йордан Петков, основател на галерията и основен спомоществовател на конкурса от неговото създаване. Йордан си отиде от този свят в началото на ноември 2020 година, покосен от Ковид 19 в разцвета на силите си и творческата си енергия. Той беше радетел за изкуството, подкрепяше множество проекти и благотворителни инициативи на галерията. Йордан беше уникален специалист в световен мащаб в областта на мидификацията на музикални инструменти. Семейството на Йордан учредява награда в негова памет, защото личности като него са светъл пример за щедрост, самоотверженост, почтеност и любов към изкуството. Наградата ще бъде присъдена от членовете на семейството за екслибрис, създаден в негова памет.

Победителят в конкурса и наградените автори ще бъдат обявени официално по време на откриването на изложбата със селектираните творби на 22 септември 2021 г. от 18:00 ч. в Арт Галерия Ларго.

Съпътстващата програма на Международен Eкслибрис Kонкурс Варна включва няколко събития. На 22 септември в Зала 2 на галерията, веднага след оповестяването на наградите, ще се открие и самостоятелна изложба – графика на победителя в третото издание на конкурса, украинският майстор на графиката Олег Денисенко. В същия ден, преди официалното откриване, от 17:00 часа в зала 1 на галерията ще се проведе лекция с демонстрация по изготвянето на ръчна хартия от известния български график и носител на множество престижни награди Румен Нечев - член на журито на конкурса.

Съпътстващо събитие на конкурса ще бъде и беседата „Магията на графиката“ с водещ варненският художник Димо Миланов, който ще демонстрира процеса на създаване на офорт. Датата на това събитие е 24 септември 2021, петък, от 18:00 часа, а мястото е галерия Ларго.

В изпълнение на мерките по ограничаване на разпространението на Ковид 19 двете съпътстващи събития ще бъдат с ограничен брой посетители и предварително записване.

След закриването на изложбата в галерия Ларго, представителната експозиция ще бъде показана във варненското Национално училище по изкуствата „Добри Христов”, а след това – в галерия „Аспарухово Арт” на Народно читалище „Просвета 1927”, Варна.

Международен Екслибрис Конкурс Варна се реализира с финансовата подкрепа на Община Варна чрез Фонд Култура. Галерия Ларго като организатор сърдечно благодари на спомоществователите на конкурса - "Ларгонет" ООД, любимите на варненци ресторанти Годзила, Сдружението на художниците - Варна, варненската фирма Зариба - гейминг разработчик със световна репутация, Хотел "Роял"- перла в короната на стара Варна. Повече информация за конкурса можете да намерите на неговия сайт: www.exlibris-competition-varna.org.

Медиите за Международен Екслибрис Конкурс Варна 2021:

плакат на изложбата / Арт галерия Ларго

Плакат на изложбата

Екслибрис Йордан Петков, Христо Найденов / Арт галерия Ларго

Екслибрис Йордан Петков

Христо Найденов

Екслибрис Йордан Петков, Аушра Чапските / Арт галерия Ларго

Екслибрис Йордан Петков

Аушра Чапските

Екслибрис Йордан Петков, Мария Мадалена Тучели / Арт галерия Ларго

Екслибрис Йордан Петков

Мария Мадалена Тучели

Екслибрис Ксуе Жейянг "Отсъждането на Парис"

Петър Лазаров

Надежда за бъдещето

Калина Кралева

Екслибрис Чен Хонд "Едем"

Петър Лазаров

Живот в опасност

Калина Кралева

Вазата

Калина Кралева

Sold Out

Аристотел и Филис

Калина Кралева

Екслибрис Бриджит Еше ''Тайната на мъдростта"

Анастасия Мелникова

Exlibris Xotaris + Жу Ксиао Фанг "Лъв"

Катарина Васичкова

Exlibris Xotaris + Жу Ксиао Фанг "Орел"

Катарина Васичкова

Exlibris Вей Фан (Жиянг Ксуе) "Вода"

Катарина Васичкова

Life

Петър Чиновски

Екслибрис Жанг Ханда и Уанг Уей "Приказната къща на Алиса"

Евгения Тимошенко

Екслибрис Чанг Лин "Серия „Пътуване до Запада“" Би Ма Уен

Кун Уанг

Stalemate

Петър Чиновски

Екслибрис Православ Киселак младши ''Исус и Луцифер''

Гюнтер Хюбер

Exlibris Вей Фан (Жиянг Ксуе) "Земя"

Катарина Васичкова

Екслибрис Андреас Зекл "Изкушение"

Христо Керин

Екслибрис Чен Хонг "Адам и Ева''

Константин Антюхин

Екслибрис Анна Йорданова

Лембит Лохмус

Екслибрис Академия по изящни изкуства Карара 1769-2019

Луиджи Казалино

Екслибрис Гданск Архипелаг на културата ''Морска богиня''

Мариана Мирошниченко

Exlibris Жан Дафанг

Мартин Р. Байенс

Пролет

Калина Кралева

Екслибрис МП "Ято 3"

Михаил Пасков

Exlibris Horstfried Masthoff "Life"

Петър Чиновски

Екслибрис Зиан "Почит към Гюстав Доре"

Петър Лазаров

Екслибрис Кобус Остерхофф ''Властелин на фантазията''

Сергий Храпов

Екслибрис Христо Тотев

Веселин Дамянов- Вес

Екслибрис Ян Уенс "Морска перла"

Владислав Квартални


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия